Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ Μανόλης Σοφίος, φωτογράφος

Μανόλης Σοφίος, φωτογράφος

Ο Εμμανουήλ Σοφίος γεννήθηκε στα Λογοθετιάνικα Κυθήρων τον Φλεβάρη του 1913. Η μητέρα του Αρετή Κατσούλη ήταν και η ίδια φωτογράφος και μάλιστα μια απ’ τις πρώτες γυναίκες φωτογράφους στην Ελλάδα. Έτσι ο μικρός Μανόλης επηρεασμένος από εκείνη, ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό το είδος της τέχνης γύρω στα 30 του. Είχε την ατυχία να χάσει πολύ νωρίς την μητέρα του αλλά το γεγονός αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην μετέπειτα εξέλιξή του. Εργάστηκε αποκλειστικά στα Κύθηρα και με το φακό του κατέγραψε την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, για μισό και πλέον αιώνα. Το πλούσιο και σπουδαίο αρχείο του, βρίσκεται σήμερα στα χέρια της εγγονής του Εβίτας, η οποία με αγάπη και σεβασμό, προσπαθεί να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση.

Η μητέρα του είχε σπουδάσει στην Αθήνα, πλάι σε Σέρβους και Τσεχοσλοβάκους δασκάλους και ο ίδιος δια αλληλογραφίας με την Αμερική. Κάποια στοιχεία για την ζωή και την δράση του τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν είναι: Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του δράσης ασχολήθηκε με την πεζογραφία και την ποίηση. Πολύ μεγάλο ταλέντο διέθετε και για την ζωγραφική. Αξιοσημείωτη είναι η διαμεσολάβησή του για την δημιουργία του αεροδρομίου στο νησί, κάτι που οφειλόταν στην γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Ωνάση. Επίσης η συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, υπήρξε εξίσου σημαντική: έφερε μαζί με άλλους δύο εκλεκτούς συγχωριανούς του (τον Μαρίνο Τριφύλλη και τον Στράτο Θεοδωρακάκη) τον κινηματογράφο στα Κύθηρα!

Η φωτογραφία με την Απόβαση στο Καψάλι

Η ξακουστή φωτογραφία της Απόβασης των Αγγλικών Συμμαχικών στρατευμάτων στο Καψάλι Κυθήρων τον Σεπτέμβρη του 1944, κοσμεί τα πολεμικά μουσεία της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Αγγλίας. Διετέλεσε για ένα διάστημα τουριστικός πράκτορας και μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ). Επίσης υπήρξε μέλος της Φιλοζωικής Εταιρίας και μέλος της Ε.Φ.Ε (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία), για 25 και πλέον έτη. Λάτρευε να ακούει κλασική μουσική και να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις. Είχε τελειώσει το Σχολαρχείο Ποταμού και ήταν καταπληκτικός καλλιγράφος. Γνώριζε αγγλικά και γαλλικά, λίγα ιταλικά και όταν ήταν μικρός ονειρευόταν να γίνει αστρονόμος! Μαγευόταν να μελετάει τα μυστικά του σύμπαντος, την ομορφιά της φύσης, τα λουλούδια, τα ζώα, τις θρησκείες. Η αδυναμία του ήταν να φωτογραφίζει λουλούδια και τότε έλεγε: “Κοίταξέ το. Το βλέπεις; Εδώ μέσα κατοικεί ο Θεός…”

Έφυγε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2006 πλήρης ημερών.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × one =

Exit mobile version