Παρ, 05 Δεκ 2025
15.5 C
Cythera

Μακρόν και ΝΑΤΟ «κλείνουν το Μάτι» στην Ουκρανία για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και για εδάφη

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε (Τετάρτη 15 Ιουνίου) ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία κάποια στιγμή, προκειμένου να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Ο Μακρόν έφτασε στη Ρουμανία για ένα τριήμερο ταξίδι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, προτού κατευθυνθεί πιθανώς στο Κίεβο την Πέμπτη (16 Ιουνίου) σε μια επίσκεψη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ανέφεραν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία θα αποφασίσει πόσα εδάφη ανταλλάσσει για την ειρήνη

48 ώρες νωρίτερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαμήνυε ότι η συμμαχία στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα περιλαμβάνει συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Δύση ήταν πρόθυμη να «πληρώσει ένα τίμημα» για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο και το Κίεβο θα πρέπει να κάνει κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις στη Μόσχα προκειμένου να τερματιστεί η τρέχουσα σύγκρουση.

Ο γενικός γραμματέας δεν ενέκρινε άμεσα την παραχώρηση ουκρανικού εδάφους, αλλά έφερε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία παρέδωσε την Καρελία στη Σοβιετική Ένωση ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ, σε συνδυασμό με το μηνυμα που στέλνει τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν έρχονται εν μέσω εντεινόμενου αισθήματος ότι η Ουκρανία ενδέχεται σύντομα να πιεστεί για μια ειρηνευτική συμφωνία από τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Ζελένσκι: Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, προειδοποιώντας – και πάλι – ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν σε άλλες χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια ομιλία απευθυνόμενος προς τα δύο σώματα του τσεχικού κοινοβουλίου μέσω βιντεο-κλήσης, ο Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις προς την ΕΕ να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο μπλοκ των 27, δίνοντάς της καθεστώς υποψήφιας χώρας.

«Όπως και στο παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει το δρόμο σε άλλες χώρες, προς την κατάκτηση άλλων λαών», είπε.

Μόσχα: Όχι στα σενάρια περιορισμένου πυρηνικού πολέμου

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει την «ιδεολογία του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου» και οποιεσδήποτε κατηγορίες για το αντίθετο από τη Δύση είναι αβάσιμες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς είπε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κανένα πρακτικό στοιχείο «ρωσικού σχεδιασμού για ανάπτυξη ή ακόμα και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», αλλά είπε ότι η Δύση δεν μπορούσε να αγνοήσει αυτό τον κίνδυνο.

Οι επίσημες αρχές στρατιωτικής ανάπτυξης της Ρωσίας επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής, εάν το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από συμβατικά όπλα.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων: Ευχαριστήριο για δωρεά

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ευχαριστεί θερμά...
00:01:08

Πλημμυρισμένα σπίτια στη Νέα Πέραμο

Με μεγάλη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία "BYRON" που πλήττει...
00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img