logariasmoi-revmatos

Προ εκπλήξεων θα βρεθούν οι καταναλωτές όταν θα λάβουν μέσα στον επόμενο μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο, αφού θα βρεθούν μπροστά σε αυξήσεις της τάξης του 35%-50%, ανάλογα τις τιμές αγοράς και τα συμβόλαια που διαθέτουν με κάθε εταιρεία προμήθειας.

Ο λόγος είναι οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα όσο και της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων ρύπων και των τιμών φυσικού αερίου που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής ενέργειας. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ακόμη και των καθετοποιημένων ομίλων, τονίζουν ότι αγοράζουν στις ακριβές τιμές της χονδρεμπορικής και ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής, μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, στη βιομηχανία και καταναλωτές.

«Εκτόξευση» της τιμής της MWh

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της MWh φέτος στο πρώτο πεντάμηνο ήταν στα 57,8 ευρώ. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) για τον Ιούνιο υπολογίστηκε περίπου στα 79,33 ευρώ/MWh. Τον Μάιο, δε, η μέση ΤΕΑ ήταν στα 63,16 ευρώ/ MWh. Με βάση, δε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική μέση τιμή για τον Ιούλιο θα κλείσει γύρω στα 100 ευρώ/Mwh και ακόμη ψηλότερα τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο του 2020 οι εταιρείες προμήθειας ανανέωσαν τις συμβάσεις της μέσης τάσης (επιχειρήσεις βιομηχανία, σουπερμάρκετ) που διέθεταν και τις συνέδεσαν με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, οι αυξήσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο επιβαρύνουν πλέον άμεσα τα
τιμολόγια
. Για την ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία, και όπως έχει τονίσει με επιστολές της στη ΡΑΕ, θα έπρεπε η τιμή ρεύματος για τη Μέση Τάση (βιομηχανία και σουπερμάρκετ) να διαμορφώνεται με μια συμφωνημένη τιμή στην οποία θα μπαίνει ρήτρα άνθρακα και ρήτρα φυσικού αερίου και όχι εξάρτηση από τη χονδρεμπορική τιμή. Για την ΕΒΙΚΕΝ η χονδρεμπορική αγορά στο ρεύμα είναι ελλειμματική και η Οριακή Τιμή Συστήματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων και δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση μιας σύμβασης.

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ με στόχο να εξορθολογίσει τα τιμολόγια ρεύματος έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου προτάσεις της για περισσότερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα για τους καταναλωτές. Ωστόσο στο σύνολό της η αγορά προμήθειας ρεύματος αντιτίθεται στις παρεμβάσεις της ΡΑΕ και ετοιμάζουν παρεμβάσεις με επιστολές τους στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Θεωρεί τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια «παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά», καθώς και ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, που μειώνουν την ευελιξία των εταιρειών προμήθειας, πολλές εταιρείες μικρές θα κινδυνέψουν να κλείσουν, ενώ δεν πρόκειται να περιοριστούν οι τιμές στα τιμολόγια.

Η ΡΑΕ, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση, καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά σύντομα θα αναγκαστούν να πληρώνουν την ακριβή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στους λογαριασμούς τους.

Τι προτείνει η ΡΑΕ για τους λογαριασμούς στο ρεύμα – Διαβούλευση ως τις 30 Αυγούστου

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:

Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.

Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.

Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.

Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 + 18 =