lockdown-covid-19

Δέκα χώρες από τρεις ηπείρους, δέκα Ελληνίδες και Έλληνες που ζουν την πανδημία μέσα από διαφορετικά μέτρα ασφάλειας, διαφορετικούς περιορισμούς και συνθήκες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Πόσο διαφέρουν οι συνθήκες ζωής τους όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά το δεύτερο μεγάλο κύμα του covid-19 σε όλον τον κόσμο;

Από τη βόρεια Ευρώπη μέχρι το εξωτικό Άμπου Ντάμπι και από την Ιταλία των πρώτων κρουσμάτων του ιού μέχρι τη χώρα του Survivor, τα μέτρα και οι κυβερνητικές αποφάσεις μπαίνουν σε σύγκριση με αυτά της Ελλάδας.

Οι δέκα άνθρωποι που επικοινωνήσαμε κλήθηκαν όλοι να απαντήσουν σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο 5 ερωτήσεων, αναπτύσσοντας ο καθένας τις απαντήσεις του ανάλογα με αυτά που ισχύουν στη χώρα που βρίσκεται μέσα στο 2021.

Οι πέντε ερωτήσεις που τους τέθηκαν ήταν οι εξής:

1) Στέλνετε sms όταν βγαίνετε απ’ το σπίτι;

2) Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας;

3) Ποια μαγαζιά/υπηρεσίες είναι κλειστά/ες;

4) Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές;

5) Έχετε κάποια άλλα μέτρα απαγόρευσης που δεν ισχύουν στην Ελλάδα; Κάτι διαφορετικό;

Οι απαντήσεις τους δείχνουν το πόση μεγάλη ποικιλία υπήρξε σε 10 διαφορετικές χώρες, ακόμα και γειτονικές μεταξύ τους, στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσον αφορά κυρίως τα μέτρα περιορισμού του ιού με κυβερνητικές αποφάσεις και κεντρική στρατηγική.

Δώρα, Σουηδία

sweden-souidia

1) Στέλνετε sms όταν βγαίνετε απ’ το σπίτι;

Όχι.

2) Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας;

Όχι.

3) Ποια μαγαζιά είναι κλειστά;

Όλα είναι ανοικτά.

4) Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές;

Όχι.

5)  Έχετε κάποια άλλα μέτρα απαγόρευσης που δεν ισχύουν στην Ελλάδα; Κάτι διαφορετικό;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Ζωγραφιά Νυστάζου Χημικος μηχανικός, Σανκτ Γκάλεν, Ελβετία

elvetia-switzerland

1) Όχι.

2) Όχι.

3) Κλειστά είναι εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια

4) Όχι.

5) Υποχρεωτικό το home office και πανεπιστήμια μόνο με remote learning. Τα υπόλοιπα σχολεία νομίζω είναι ανοιχτά.

Ναταλία, Άμπου Ντάμπι, Η.Α.Ε

abu-dhabi

1) Όχι, δεν εφαρμόστηκε το ανάλογο μέτρο στα Η.Α.Ε..

2) Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ισχύει αυτή την στιγμή. Οι κάτοικοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας εφαρμόστηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2020.

3) Τα μαγαζιά δεν είναι κλειστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κέντρα εστίασης, τα γυμναστήρια και όλες τις σχολικές μονάδες. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να κάθονται πάνω από 4 άτομα στο ίδιο τραπέζι (κέντρα εστίασης).

4) Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Όμως, εάν κάποιος επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη, υποχρεούται στην επιστροφή του να κάνει 3 τεστ κορωνοϊού με κάποιο διάστημα ημερών μεταξύ του καθενός.

5) Όχι.

Γιώργος, Δομινικανή Δημοκρατία

dominican-republic

1) Όχι,  κανένα sms

2) Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ μετά τις 20.00. Βέβαια αυτό είναι συχνά μεταβαλλόμενο και μάλιστα στις ημέρες των γιορτών απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Πριν από αυτή την ώρα μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα.

3) α. κλαμπ, θέατρα σινεμά είναι κλειστά. β. Μπαρ, εστιατόρια, καφέ είναι ανοιχτά με περιορισμό στον κόσμο και με τήρηση μέτρων. γ. Όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά.

4) Αυτή τη στιγμή όχι. Υπήρξαν κάποιες μικρές περίοδοι πέρυσι που κάποιες συγκεκριμένες περιοχές με πολλά κρούσματα απομονώθηκαν, αλλά γενικά ελεύθερη μετακίνηση (εντός πάντα του ωραρίου).

5) Τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με Ελλάδα. Αποστάσεις, μάσκες κλπ. Όμως κάποιες βασικές σημειώσεις.

α) Στις τουριστικές περιοχές με τα ρισόρτ, τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά.

β) Δεν υπάρχει καραντίνα για να μπεις ως τουρίστας στη χώρα. Αντίθετα για να προσελκύσουν τουρισμό, υπόσχονται υγειονομική ασφάλιση στους τουρίστες.

γ) Σε όλα τα παραπάνω να λάβεις υπόψη σου ότι μιλάμε για χώρα οριακά τρίτου κόσμου. Που σημαίνει νοσοκομεία με τεράστια προβλήματα και μέτρα που τηρούνται μόνο όταν κοιτάζει η αστυνομία. Φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κρούσματα που δεν καταμετρούνται ποτέ και θανάτους στα σπίτια.

Φαντάσου μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχαν καν αρκετά τεστ. Ούτε καν για τους γιατρούς, πόσο μάλλον για τον γενικό πληθυσμό (ούτε ιδιωτικά).

Απλά ξεκάθαρα προσπάθησαν να κρατήσουν τα πάντα όσο πιο ανοιχτά γίνεται με όποιο κόστος αυτό έχει.

Ναταλία Κατσιμίγα, ιδιωτική υπάλληλος πολυεθνικής, Άμστερνταμ, Ολλανδία

ollandia

1) Από την αρχή της πανδημίας δεν έχει χρειαστεί να στείλουμε SMS για να βγούμε από το σπίτι. Πρόκειται περί εξωφρενικού μέτρου…

2) Απαγόρευση κυκλοφορίας έχουμε μόνον 22:00 το βράδυ με 04.30 το πρωί. Το πρόστιμο για παραβάτες που δεν βρίσκονται έξω για δουλειά ή άλλο σοβαρό λόγο είναι 95 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης και υπάρχει και κατανόηση από μέρους των Αρχών. Το βραδινό curfew ξεκίνησε 20 Γενάρη του ’21 και αρχικώς αφορούσε σε ώρες 08:30-04:30 αλλά το έσπρωξαν στις 22:00 μετά την αλλαγή ώρας ένας από τους λόγους ήταν για να μην δημιουργήσει πρόβλημα και στη μουσουλμανική κοινότητα λόγω Ramadan που γιορτάζουν τον Απρίλη.

Στο μεσοδιάστημα ο κόσμος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πορείες κατά του μέτρου ενώ και το δικαστήριο της Χάγης έκρινε πως η απαγόρευση αυτή στερείται νομιμοποίησης και η κυβέρνηση κλήθηκε να στηρίξει την εφαρμογή της καθώς ένα από τα επιχειρήματα του δικαστηρίου ήταν και πώς δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης κυκλοφορίας ως μέτρου.

3) Είναι πιο εύκολο να πούμε ποια είναι ανοιχτά: σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι και καταστήματα που διαθέτουν και είδη φαρμακείου -ακόμα και εναλλακτικής ιατρικής-  όπως αλυσίδες τύπου Etos, Kruidvat, Holland & Barret παρέμειναν ανοιχτά και κατά τα 2 κύματα. Τα coffeeshops παρότι είχαν κλείσει για ένα μικρό διάστημα στο πρώτο κύμα από τότε έχουν παραμείνει ανοιχτά ωστόσο μόνον για παραλαβή.

Πλέον έχει ανοίξει και το λιανεμπόριο που είχε κλείσει από τον Δεκέμβρη, αλλά μπορείς να επισκεφτείς τα καταστήματα μόνο με ραντεβού το οποίο κλείνεις ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου. Στην συνέχεια έχεις από 20 λεπτά έως 1 ώρα αναλόγως το κατάστημα να κάνεις τα ψώνια σου κανονικά. Εσχάτως άνοιξαν και τα επαγγέλματα επαφής.

Η εστίαση δεν έχει ανοίξει. Ήταν να ανοίξουν αρχές Απρίλη οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, αλλά λόγω ανόδου κρουσμάτων δεν προχώρησε. Η horeca παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστή.

4) Δεν απαγορεύονται μετακινήσεις σε άλλες περιοχές αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνονται αυτές μόνο για σοβαρούς λόγους ή εργασία. Δεν σε σταματάνε βέβαια να σε ρωτήσουν που πας! Αυτό που απαγορεύεται είναι οι διακοπές στο εξωτερικό μέχρι και τα τέλη Μάη και αναμένουμε για τα του καλοκαιριού.

5) Η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο σε ΜΜΜ, καταστήματα και πολυσύχναστα μέρη. Χωρίς αυτή, πρώτα υπάρχει σύσταση από τους αρμόδιους και μόνον αν αρνηθείς πεισματικά να τη φορέσεις υπάρχει πρόστιμο 95 €. Αυτό μόνον για εφήβους/ες άνω των 13 βέβαια. Οι έφηβοι/ες 13-17 δεν δεσμεύονται ωστόσο από το μέτρο τήρησης αποστάσεων 1,5 μέτρου για να ενθαρρύνεται η επικοινωνία.

Επίσης η πρόταση για εργασία απ’ το σπίτι έχει γίνει αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών. Βέβαια υπήρχαν και οι υποδομές που το καθιστούν εφικτό.

Η μεγαλύτερη διαφορά με την Ελλάδα ωστόσο δεν είναι στα μέτρα αλλά στον τρόπο εφαρμογής τους: Δεν βιάζονται να ρίξουν το πρόστιμο εδώ. Θα προηγηθούν συστάσεις. Δεν τους ενδιαφέρει να τρομοκρατήσουν τον κόσμο αλλά να πράττει ο κόσμος υπεύθυνα από μόνος του. Και η ακόμα μεγαλύτερη διαφορά είναι πως δεν ζητάει μόνον το κράτος αλλά δίνει κιόλας: 200 ΜΕΘ και 600 κρεβάτια προστέθηκαν από το “τέλος” του πρώτου ήδη κύματος με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό. Κέντρα για τεστ άνοιγαν το ένα μετά το άλλο από τότε. Πλέον τα αγοράζεις και από αυτόματους πωλητές σε μεγάλες στάσεις μετρό.

Σύλβια, ιδιωτική υπάλληλος σε τουριστικά, Φλωρεντία, Ιταλία

florentia

1) Όχι.

2) 22.00 – 05.00 το πρωί.

3) Στην πορτοκαλί ζώνη όλα τα μαγαζιά είναι ανοιχτά με αριθμό ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, εστιατόρια και καφετέριες μόνο take away και delivery, στην κίτρινη ζώνη εστιατόρια και καφετέριες ανοιχτά και για φαγητό μέχρι 4 άτομα στο τραπέζι και μέχρι τις 17.00 μετά μόνο delivery .

Μετά τις 22.00 μπορείς να βγεις για λόγους υγείας να πας φαρμακείο πχ για εργασία ή για ζήτημα σοβαρά. Ούτε βόλτα για σκύλο. Το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ.

Για να κυκλοφορήσεις σε κόκκινη ζώνη, αρκεί να έχεις μια υπεύθυνη δήλωση μαζί σου βέβαια κι αν δεν την έχεις, στην δίνουν οι αστυνομικοί να τη συμπληρώσεις.

4) Με τις μετακινήσεις είναι λίγο πιο πολύπλοκο, στην κόκκινη ζώνη δεν μπορείς να πας σε άλλους δήμους αλλά μπορείς να πας αν έχεις εξοχικό. Στην πορτοκαλί ζώνη μπορεί να μετακινείσαι μεταξύ δήμων αλλά όχι νομών.

Βέβαια αν πάρεις πχ τραίνο ή αεροπλάνο ο έλεγχος είναι ελάχιστος. Στο τραίνο αρκεί μόνο η υπεύθυνη δήλωση που πας, το γιατί και ότι δεν έχεις συμπτώματα

5) Ανά δυο εβδομάδες κοιτάνε σε τι ζώνες θα είναι ο κάθε νομός. Και αν γίνεις κόκκινη ζώνη παραμένεις κόκκινη δυο εβδομάδες. Αντίστοιχα και με τις άλλες ζώνες.

Επίσης στα λεωφορεία μπαίνουν μέχρι ένα νούμερο από άτομα. Η μια πόρτα είναι κλειστή όταν ανεβαίνουν και η άλλη όταν κατεβαίνουν.

Μπορείς να μετακινηθείς μόνο μια φορά για να πας σε σπίτι φίλου για να κάνεις Πάσχα, μόνο μέσα στον νομό. Επίσης για Πάσχα των Καθολικών και Δευτέρα του Πάσχα, στην Τοσκάνη που είμαι εγώ, σε όλο τον νόμο είναι κλειστά τα πάντα από μαγαζιά εκτός από εστιατόρια για ντελίβερι, take away και τα φαρμακεία.

Για τα εμβόλια, γίνονται ηλικιακά, ανάλογα με την ηλικία αν δεν σε έχουν ήδη καλέσει μπορείς να γραφτείς σε μία λίστα και αν κάποιος δεν πάει στο ραντεβού σε καλούν να πας εσύ. Αλλά πρέπει να είσαι εκεί μέσα σε 20 λεπτά.

Βαλάντης Αθανασίου, ιδιωτικός υπάλληλος στον τουρισμό, Κύπρος

kypros

1) 2 sms την μέρα τις καθημερινές και 3 τα Σαββατοκύριακα. Έχουμε 9 κωδικούς μετακίνησης.

2) Από τις 11 το βράδυ.

3) Είναι περίπλοκο. Τέλη Μάρτη άνοιξαν και τα εστιατόρια/μπαράκια κτλ, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, πολλοί επέλεξαν να μην ανοίξουν καν.

4) Πιο πριν έμπαιναν τοπικά lockdown σε πόλεις, τώρα όχι, στο μέλλον θα δείξει.

5) Είχαμε σε Λεμεσό και Πάφο επειδή είχαν ανέβει τα κρούσματα, από τις 2 επαρχίες δεν μπορούσαν να πάνε αλλού, τώρα δεν έχει.

Επίσης αυτό το Σ/Κ άρχισαν να έρχονται Ρώσοι και Ισραηλινοί τουρίστες. Με το Ισραήλ, αν έκαναν και τις 2 δόσεις έρχονται χωρίς άλλο έλεγχο, επειδή κάναμε συμφωνία με Νετανιάχου.

Τα ενοίκια δεν σημειώνουν πτώση, πολύ σημαντικό εδώ, ειδικά για επιχειρήσεις.

Βίκυ Πανάγου, Ντίσελντορφ, Γερμανία

dusseldorf

1) SMS ή έγγραφες δηλώσεις δεν είχαμε ποτέ από την αρχή της πανδημίας σε κανένα από τα 16 διαφορετικά κρατίδια της Γερμανίας.

2) Υπάρχουν διαφορές ανάλογα τις πόλεις και τα κρατίδια. Κάποιες πόλεις έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00, κάποιες μετά τις 20.00 και κάποιες μετά τις 21.00. Η απαγόρευση ξεκίνησε από τα Χριστούγεννα, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη και τώρα κάποιες πόλεις ξαναέχουν.

3) Από αρχές Νοεμβρίου είναι η εστίαση (εστιατόρια/καφέ) ανοιχτή μόνο για take away, σε όσα καταστήματα της είναι ανοιχτά, παρότι είναι λίγα τα ανοιχτά.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια είναι κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου, με λίγες ημέρες διαφορά από την Ελλάδα.

Στο λιανεμπόριο μέχρι 8 Μαρτίου ίσχυε το μέτρο του click away στις αγορές, ενώ μετά τις 8 Μαρτίου μπήκε σε εφαρμογή το click and meet. Kλείνεις ραντεβού, έχεις συγκεκριμένο χρόνο και μπορείς να πας να κάνεις αγορές.

Σε μικρομάγαζα της γειτονιάς μπορείς να πας έξω από το κατάστημα και να δηλώσεις όλα σου τα στοιχεία, email, τηλέφωνα κτλ για να μπεις μέσα.

4) Ανάλογα τα κρατίδια και ανάλογα τις πόλεις (με διαφορές ακόμα και ανάμεσα σε πόλεις του ίδιου κρατιδίου) υπήρχαν αποφάσεις που λαμβάνονταν εξετάζοντας τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Σε κάποιες πόλεις υπήρξε απαγόρευση μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων.

Αυτές τις μέρες μπορούμε να βρεθούμε μέχρι 2 οικογένειες, έως 5 άτομα (δε μετρούν ως άτομα τα παιδιά κάτων των 14 ετών). Αυτό το Πάσχα δεν μπορούσες να μετακινηθείς σε διαφορετικά κρατίδια. Για εργασία η μετακίνηση είναι ελεύθερη και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πρόστιμα, κυρίως γίνονται συστάσεις.

Σε όλα τα πάρκα-δασάκια, σε πανγερμανικό επίπεδο, μπορείς να βρεθείς μέχρι 2 οικογένειες, ως 5 άτομα αλλά μπορείς να κάτσεις χωρίς μάσκα.

5) Ένα νέο μέτρο που ακούγεται ότι θα εφαρμοστεί μετά το Πάσχα των Καθολικών θα είναι με το μέτρο του ruhetage (κάτι σαν ρεπό) στα καταστήματα και θα εξαρτάται από το αν ο δείκτης κρουσμάτων ξεπερνάει ή όχι τα 100 κρούσματα/100.000 κατοίκους. Δε θα υπάρχει επιλογή για click away ή cilck and meet αν είναι πάνω από 100 κρούσματα.

Κανονικά η Μέρκελ ως καγκελάριος πρέπει να έρθει σε επαφή με όλους τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, όμως λόγω πανδημίας έχει πάρει το ελεύθερο να παίρνει όποια απόφαση θέλει χωρίς συνεννόηση.

Τζίλα, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

london

1)  Όχι, ποτέ δε στείλαμε sms. Μπορούμε να βγαίνουμε κανονικά για τα ψώνια, το φαρμακείο και τη σωματική μας άσκηση.

2) Δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορούμε να μετακινηθούμε κανονικά όλες τις ώρες αλλά εννοείται το guidance είναι μόνο όταν συντρέχει σημαντικός λόγος.

3) Τα καταστήματα που δεν εμπορεύονται ήδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, υποδήματα, κοσμήματα κλπ, τα οποία θα ανοίξουν όλα κανονικά στις 12/4/21. Επίσης, η εστίαση είναι ανοιχτή μόνο για take away και θα ανοίξουν κι αυτά στις 12/4 για τους εξωτερικούς τους χώρους.

4) Επιτρέπονται σε περιπτώσεις που συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως εργασία κλπ. Αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις μετακινήσεις.

5) Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Αλέξης, ψυχολόγος, Κοπενχάγη, Δανία

kopenhagen

1)  Δεν είχαμε ποτέ.

2) Δεν είχαμε ποτέ.

3) Εστίαση και λιανικό εμπόριο (δουλεύουν με take away), και ανοίγουν από την επόμενη βδομάδα όλα.

4) Περιορισμοί για ταξίδια σε άλλες χώρες, δεν είχαμε ποτέ περιορισμούς για μετακινήσεις σε άλλες περιοχές εντός Δανίας.

5) Γενικά σαν σύσταση μια με δυο φορές τη βδομάδα προληπτικό τεστ (pcr ή δωρεάν rapid χωρίς ραντεβού κ σε πολλά σημεία), και τώρα στο άνοιγμα για κάποια μεγάλα πάρκα ή ζωολογικούς κτλ, τεστ 72 ωρών ή εμβολιασμό ή αποδεικτικό ότι ήσουν θετικός 4-12 εβδομάδες πριν.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × two =