Με το σημείο μηδέν της επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα να πλησιάζει, η «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τους Ευρωπαίους επισκέπτες που ανοίγει με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», τρέχει τις προτεραιότητες με ρυθμούς σπριντ σε ένα κάδρο μαραθωνίου με πολλά ανηφορικά κομμάτια στην σχεδιασμένη διαδρομή.
Η περίοδος προθέρμανσης για την ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ολοκληρωθεί, τα γρανάζια της οποίας έχουν λιπανθεί αρκούντως με το οδικό χάρτη της επιχείρησης Ελευθερία, η κατάστρωση του οποίου έχει ξεκινήσει από τους νησιωτικούς προορισμούς, που συγκεντρώνουν άλλωστε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού.
Σε αυτό το φόντο μάλιστα, αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Smart Covid-19 Management Group, της ομάδας των χωρών που έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικές πρακτικές για την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο Καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, της Αυστραλίας και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, και αναμένονται με ενδιαφέρον οι στοχευμένες αναφορές του πρωθυπουργού στο θέμα του τουρισμού αλλά και των νέων εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές για το άνοιγμα του.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα θα ενισχύσει το επικοινωνιακό περίβλημα του ελληνικού τουριστικού brand με συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε ξένο δίκτυο ενημέρωσης. όπου κατά πληροφορίες θα εστιάσει στο ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφαλή φιλοξενία των ξένων επισκεπτών που θα επιλέξουν να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι.
Το roadshow Θεοχάρη
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχοντας στις αποσκευές του, το βραβείο «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management» από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC), που αναδεικνύει τη χώρα μας ως παγκόσμιο παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού, επισκέπτεται το Βερολίνο.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Θεοχάρης έχει ανοίξει έναν διπλό κύκλο επαφών και δια ζώσης συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς επίσης με υψηλόβαθμα στελέχη του τουριστικού κολοσσού της TUI.
Η γερμανική αγορά θεωρείται εκ των σημαντικότερων τροφοδοτών της τουριστικής κίνησης που προσελκύει η χώρα μας.
Το 2019, που αποτελεί το έτος βάσης για την επίτευξη των φετινών στόχων, ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών που κατεγράφη ήταν 4 εκατομμύρια με το κοντέρ των εισπράξεων να δείχνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ:
«Είμαστε οπλισμένοι με περισσότερη γνώση, το πρόγραμμα ανοίγματος της Ελλάδας, αλλά και μιας γκάμας χωρών, είναι πολύ πιο ώριμο. Έχουμε περισσότερη γνώση, αλλά και περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιο μας, όπως τα εμβόλια και τα rapid-test.», είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle την Τρίτη.
Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε μάλιστα με νόημα:
«Οπότε, είναι θεμελιώδες να συντονιστούμε. Γι’ αυτό και καλωσορίζουμε την αυξημένη προσπάθεια διαφόρων κυβερνήσεων, όπως της Γερμανία, να υποστηρίξουν πρώτα απ’ όλα το πράσινο ψηφιακό πάσο, μια πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της Κομισιόν τον περασμένο Ιανουάριο, και πρέπει να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, και συντονιστούμε για τα διαφορετικά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».
Οι αποφάσεις του Μπόρις Τζόνσον
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές κεραίες είναι στραμμένες προς τη Γηραιά Αλβιόνα και συγκεκριμένα την Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου, καθώς εντός των προσεχών ημερών θα αποκρυσταλλωθεί η βρετανική στάση για το θέμα του τουρισμού.
Οι βρετανικές αρχές θα δημοσιοποιήσουν τον πολυπόθητο, «πράσινο» κατάλογο με τους προορισμούς στο εξωτερικό που θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί πολίτες από τις 17 Μαΐου, όταν και θα αρθούν οι εν ισχύει περιορισμοί.
Για την συγκεκριμένη ταξιδιωτική λίστα, όπως προοιωνίζεται από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Μεγάλη Βρετανία, δεν προβλέπεται καραντίνα κατά την επιστροφή από τα ταξίδια.
Αντίθετα, για τις άλλες δυο κατηγορίες, πορτοκαλί και κόκκινη, θα υπάρχει μια διαβάθμιση στα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν.
Βρετανικές εφημερίδες πάντως αναφέρουν ότι η Ελλάδα, μαζί με την Γαλλία και την Ισπανία, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τις προσθήκες στην πράσινη λίστα που θα γίνουν από τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.
Οι 5 γραμμές «άμυνας» του ελληνικού τουρισμού
Το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, κατά την περιγραφή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας:
• Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ.
• Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», για τον εντοπισμό τυχών θετικών κρουσμάτων στα σύνορα.
• Τα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών covid-19
• Τον εμβολιασμό των εργαζομένων
• Tην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που σύμφωνα με τις αρχές, είναι αυτά που κράτησαν πέρυσι ασφαλείς πολίτες και επισκέπτες.