Σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι γεμάτο χρώματα, ήχους και παράδοση, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή γιορτή «Giostra Cavalleresca», που διεξήχθη στην πόλη Sulmona της Ιταλίας, στις 3 και 4 Αυγούστου 2024. Το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Σάκη Κατσούλη, παρουσίασε μοναδικές χορευτικές συνθέσεις, ενσαρκώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων. Η εκδήλωση, που αναβίωσε ιπποτικά τουρνουά της Μεσαιωνικής Εποχής, συγκέντρωσε εκατοντάδες συμμετέχοντες και θεατές, δίνοντας το στίγμα της ιστορίας και της παράδοσης στα εορταστικά δρώμενα. Διαβάστε το δελτίο Τύπου παρακάτω.

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, ως επίσημος καλεσμένος της «Giostra Cavalleresca», συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Γκιόστρας που πραγματοποιήθηκαν 3 & 4 Αυγούστου 2024 στην πόλη Sulmona της Ιταλίας.

Στην Ιταλία ταξίδεψε το χορευτικό  τμήμα του Συνδέσμου, που συμμετείχε για τρίτη φορά στις εκδηλώσεις, με 18 χορευτές και συνοδευόταν από τον χοροδιδασκάλο Σάκη Κατσούλη και το Μέλος Δ.Σ Δαμιανό Κασιμάτη.

Η γιορτή αναβιώνει ως ένα σύγχρονο ιπποτικό τουρνουά στο κέντρο της πλατείας Piazza Maggiore, αφιερωμένη στα όμορφα χωριά της περιοχής, με ένα μοναδικό σόου κοστουμιών, πανό και ήχων και με πρωταγωνιστές περίπου τετρακόσιους συμμετέχοντες. Στις 27 Ιουλίου 1995, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγχρονη έκδοση των ιππικών αγώνων της «Giostra Cavalleresca». Τα τέσσερα Sestieri και τα τρία Borghi, στα οποία έχει χωριστεί η περιοχή της Sulmona,  αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο σε μια μοναδική μάχη (ιππικοί αγώνες) και το έπαθλο των αγώνων (Palio) σχεδιάζεται κάθε χρόνο από έναν διαφορετικό καλλιτέχνη, εμπνευσμένο από την ιστορία, τα σύμβολα, τα μνημεία και τους χαρακτήρες της πόλης Sulmona.

Στη φετινή γιορτή πήραν μέρος  αποστολές από οκτώ χώρες της Ευρώπης: Ιταλία, Μ. Βρετανία  (Σκωτία), Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε από ομάδες των νησιών  των Κυθήρων, της Ζακύνθου και της Λευκάδας.

Η αποστολή των Κυθήρων απόλαυσε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του  χωριού « Borgo Santa Maria della Tomba», που βρίσκεται στα νότια της πόλης της Σουλμόνας και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία του 14ου αιώνα .

To Σάββατο 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή υποδοχής των καλεσμένων αντιπροσωπειών, παρουσία του Δημάρχου και των τοπικών φορέων, στην αίθουσα του συμβουλίου του Palazzo San Francesco, όπου έγινε και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αντιπροσωπειών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πλήθος θεατών παρακολούθησαν  την ιστορική πορεία κατά μήκος του Corso Ovidio και τους ιππικούς αγώνες στην Piazza Maggiore, δύο στιγμές οι οποίες έδωσαν στη Sulmona ένα κομμάτι της ιστορίας τους, των παραδόσεων και των τοπικών αναπαραστάσεων.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου όλες οι αντιπροσωπείες είπαν αντίο, μέχρι την επόμενη χρονιά, σε ένα πάρτι με πολλή μουσική και χορό και με τη δέσμευση του Συλλόγου «Giostra Cavalleresca» να κάνει ό,τι καλύτερο για τη συνέχιση της διοργάνωσης.

Η Πρόεδρος του Κ.Σ.Α,  Βάσω  Σαμίου δήλωσε «είμαστε ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή μας σε μια επιτυχημένη γιορτή, όπου τα Κύθηρα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τον πολιτισμό τους και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με άλλες χώρες».

Ευχαριστούμε τους φίλους της «Giostra Cavalleresca» για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και ευχαριστούμε τα παιδιά του χορευτικού μας που μαζί με τον δάσκαλό τους Σάκη Κατσούλη, για ακόμη μία φορά, εκπροσώπησαν επάξια τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών.

ΚΥΘΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Περισσότερες  πληροφορίες :

https://www.facebook.com/kithiraikossindesmos

https://kithiraikossindesmos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three + 2 =