Kaladi beach

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η φετινή τουριστική σεζόν στο νησί. Σύμφωνα με τα στατιστικά που έχουν ήδη δημοσιευθεί, αλλά και με τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού, τα Κύθηρα καταγράφουν ιδιαίτερα θετική εικόνα στην τουριστική κίνηση στην μετά covid εποχή αφού πλησιάζουν τους αριθμούς της χρονιάς του 2019.

ploia

Από νωρίς το καλοκαίρι, στα μέσα Ιουνίου παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στο νησί που προοιώνιζε μια καλή σεζόν. Για πρώτη φορά, ίσως μετά από αρκετά χρόνια, το μήνα Ιούλιο δεν παρατηρήθηκε στη διαμονή η λεγόμενη «κοιλιά» που υπήρχε κάθε καλοκαίρι, με την πληρότητα να αγγίζει υψηλά επίπεδα. Ενώ τον Αύγουστο το νησί «ξεπέρασε» τα όριά του, ευτυχώς όχι με σοβαρές επιπτώσεις στις υποδομές του που δοκιμάστηκαν αρκετά καθ’ όλη τη σεζόν.

Αναφορές στον εγχώριο και διεθνή τύπο για ασφαλή προορισμό

Από πολύ νωρίς, την άνοιξη, τα Κύθηρα είχαν κερδίσει το δικό τους χρόνο στη δημοσιότητα καθώς ο ξένος τύπος εκθείαζε το νησί ως έναν ασφαλή προορισμό διακοπών, με αυθεντικότητα και χωρίς συνωστισμό. Ήταν Απρίλιος όταν η γαλλική Le Figaro έγραψε ένα άρθρο – ύμνο για τα Κύθηρα, αλλά και το γερμανικό Spiegel προέτρεπε τους αναγνώστες του να επισκεφτούν τα Κύθηρα.

Την ίδια στιγμή τα Κύθηρα απολάμβαναν το προνόμιο του σχεδίου «covid-free νησιά» της κυβέρνησης καθώς με πολλά άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου ήταν τα πρώτα που εμβολίασαν τον πληθυσμό τους, κερδίζοντας έδαφος στο ενδιαφέρον των υποψήφιων επισκεπτών.

Δεν άργησε μέχρι τα τέλη Απριλίου, το διαδίκτυο να βρίθει από αναφορές σε ένα νησί ιδανικό για την μετά-covid εποχή.  Το αποτύπωμα του ασφαλούς προορισμού τόσο εντός Ελλάδος, όσο και σε χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν με επισκέπτες το νησί, αποτέλεσε το πρώτο κλειδί για μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε τα Κύθηρα viral!

Η φετινή επιλογή του Δήμου Κυθήρων να προβάλει τα Κύθηρα, αναθέτοντας την καμπάνια σε μία μικρή διαφημιστική επιχείρηση και δαπανώντας ένα περιορισμένο μπάτζετ, έκρυβε μια μικρή έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος «άργησε» να τρέξει τις προωθητικές ενέργειες, η προβολή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο μετέτρεψε την μικρή καμπάνια  σε viral. Το άρθρο: «Κύθηρα, ένα γοητευτικό νησί με έντονες αντιθέσεις» που πρόβαλε το Πρακτορείο αναμεταδόθηκε από δεκάδες ελληνικούς ιστότοπους προκαλώντας το ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών. Η καμπάνια περιελάμβανε επίσης προβολή στα social media, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ραδιοφωνικά μηνύματα σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Οι καλύτερες συγκοινωνίες τα τελευταία χρόνια

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες στο συγκοινωνιακό των Κυθήρων τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά. Η προσθήκη ενός ακόμη δρομολογίου που σύνδεσε τα Κύθηρα με το Γύθειο (συνολικά δύο προσεγγίσεις σε εβδομαδιαία βάση), όσο και η αεροπορική σύνδεση του νησιού με το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης έδωσαν μεγάλη δυναμική στις αφίξεις καταγράφοντας ικανοποιητικά νούμερα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές αφίξεις υστερούν και φέτος, καθώς ο κορονοϊός  επηρέασε δραματικά τον κλάδο της αεροπλοΐας. Φαίνεται λοιπόν λογικό η ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια να αργεί περισσότερο.

Αξιοσημείωτη η αύξηση επισκεπτών από Γαλλία και Κρήτη

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε επικοινωνία με ταξιδιωτικά γραφεία των Κυθήρων και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, μας επισημάνθηκε ότι η Κρήτη μας «προίκισε» με πολλούς επισκέπτες τη φετινή χρονιά. Επίσης μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η επιρροή της Le Figaro στους Γάλλους οι οποίοι αύξησαν τις αφίξεις τους στο νησί, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μας το ανέφεραν με ιδιαίτερη έμφαση.

Το νησί άγγιξε τα όριά του. Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός για το μέλλον

Καθ’ όλο το καλοκαίρι η αυξημένη κίνηση στο νησί επέφερε σημαντικές δυσκολίες σε διάφορους τομείς όπως οι υποδομές και οι υπηρεσίες. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν η επάρκεια νερού, που παρά τις πολιτικές και τις οδηγίες του Δήμου, ταλαιπώρησε αρκετούς οικισμούς. Καταγράφηκαν παράπονα για τα Αρωνιάδικα, τα Αλοϊζιάνικα, τα Καστρισιάνικα, τα Φριλιγκιάνικα, τον Ποταμό και άλλους οικισμούς. Τα συνεργεία του Δήμου υπερέβαλαν εαυτόν, όπως ανέφερε αρκετές φορές ο δήμαρχος, προσπαθώντας να επιλύσουν τα προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά η ύδρευση φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, αν φανταστούμε ότι έστω και με τουριστική αύξηση κατά 10% θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνυπολογιστεί τόσο η ανομβρία των τελευταίων χρόνων όσο γενικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η αύξηση της οδικής κυκλοφορίας, το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε οικισμούς, η έλλειψη των κατάλληλων χώρων στάθμευσης καθώς και η επικινδυνότητα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, προβλημάτισαν τις αρχές οι οποίες ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα χωρίς όμως να τηρούνται από την πλειοψηφία επισκεπτών και κατοίκων, ενώ από αρκετούς χαρακτηρίστηκαν αναποτελεσματικά. Στα θετικά καταγράφηκε η βελτίωση της πρόσβασης στην παραλία Μελιδόνι (η βελτίωση αυτή όμως προκάλεσε το αδιαχώρητο στην παραλία!). Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η κουβέντα για μεγάλα έργα ανάπλασης εντός των οικισμών, όπως έχει προαναγγείλει άλλωστε ο αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Σούγιαννης σε εκδήλωση στον Ποταμό στην οποία συμμετείχε.

Στην εστίαση η κίνηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση που οδήγησε μερικές επιχειρήσεις πέρα από τα όρια. Σε μερικές περιπτώσεις «δεν έβρισκες τραπέζι για κράτηση» μας αναφέρθηκε. Φαίνεται ότι το φαγητό στα Κύθηρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιχειρηματικά, καθώς φέτος προστέθηκαν νέες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές και αναμένεται λόγω και της αυξημένης ζήτησης να δούμε αρκετές νέες επαγγελματικές δραστηριότητες στην εστίαση το προσεχές μέλλον.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο της φετινής αλλά και της περσινής χρονιάς είναι η απουσία των Αυστραλών ομογενών στο νησί. Πρόκειται για σημαντική κατηγορία τουριστών που επισκέπτονται συνήθως από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου τα Κύθηρα. Αυτή η έλλειψη λόγω της πανδημίας καλύφθηκε σε κάποιο βαθμό από τους Έλληνες επισκέπτες φέτος, όπως δείχνουν τα στατιστικά των αφίξεων. Οι Αυστραλοί όμως αποτελούν ποιοτική κατηγορία επισκεπτών που συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική οικονομία του νησιού.

Ένα ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο για ακόμη μία φορά στο νησί μας ήταν η έλλειψη οργανωμένων κατασκηνώσεων, όπως αυτής του Καψαλίου, η οποία προσέλκυε χιλιάδες κατασκηνωτές ετησίως. Αυτή η τουριστική «φέτα» έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια και έχει κατευθυνθεί σε άλλους ελληνικούς προορισμούς. Αναμένονται οι ενέργειες της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, ώστε σύντομα τα Κύθηρα να ξαναμπούν σε αυτό το κομμάτι αγοράς, που είναι επίσης σημαντικό.

Γενικότερα το μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί μας ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει και κάποια προβλήματα. Τώρα θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του καλοκαιριού, που «δε χωράει άλλο» αλλά και τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος για το Φθινόπωρο και την Άνοιξη με πιο ήπιες μορφές τουρισμού όπως ο περιπατητικός, ο τουρισμός εμπειρίας, οι ψηφιακοί νομάδες. Είναι τουριστικά προϊόντα που δεν επηρεάζουν το καλοκαίρι, ενώ δίνουν πνοή και ζωντάνια σε άλλες περιόδους όπου το νησί είναι πιο «ξεκούραστο» και «ανθεκτικό». Άλλωστε καταγράφεται ήδη μία σοβαρή τάση από επιχειρηματίες του νησιού προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει αισιοδοξία λοιπόν, αλλά χρειάζεται έγκαιρα προγραμματισμός. Τα Κύθηρα έχουν μπροστά τους σημαντικές ευκαιρίες, που πρέπει να τις αξιοποιήσουν με προσοχή, σχέδιο και οργάνωση. Το 2022 θα μας βοηθήσει να βγάλουμε περισσότερα χρήσιμα συμπεράσματα στον απόηχο της “μετά-covid free” επίδρασης.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 4 =