Σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Στάη στη Χώρα Κυθήρων, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε αυτή την κινητοποίηση διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τόσο τις συνθήκες εργασίας τους όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία των Κυθήρων.
Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών
Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλο τον κλάδο. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, επίσης, την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων συναδέλφων τους, την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την κατάργηση της αξιολόγησης που κατηγοριοποιεί σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πριν την έναρξη κάθε σχολικού έτους και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.
Προβλήματα με τις υποδομές και το προσωπικό
Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στα Κύθηρα, όπως τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Όπως επεσήμαναν, η έλλειψη καθηγητών οδηγεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων και αδυναμία κάλυψης όλων των μαθημάτων, γεγονός που υποβαθμίζει το επίπεδο της εκπαίδευσης.
Σε δήλωσή της η εκπαιδευτικός Βάσω Δελαβερίδου, εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε εδώ, στην κεντρική πλατεία της Χώρας, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας. Ειδικά για τους αναπληρωτές, διεκδικούμε την εξίσωση των δικαιωμάτων μας με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αρνούμαστε την αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά. Απαιτούμε άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους από 1η Σεπτεμβρίου. Απαιτούμε μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Λεφτά για την παιδεία και την υγεία. Οι μαθητές πρέπει να λάβουν την εκπαίδευση που δικαιούνται. σαν παιδιά τρίτης κατηγορίας.»
Η εκπαιδευτικός Β’βάθμιας Μαρία Μιλιγκάκη δήλωσε:
«Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε προσωπικό. Δεν έχουμε συναδέλφους για να καλύψουμε τα μαθήματα, δε χωρίζουμε τα τμήματα όπως θα θέλαμε, όπως θα έπρεπε με το νόμο. Δυστυχώς, ίσως το οικονομικό θέμα να είναι η κύρια αιτία αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά για ομήρους. Τα παιδιά αξίζουν μια καλή εκπαίδευση. Θέλουμε τα νησιά να κατοικούνται, να είναι γεμάτα ζωή. Πώς θα γίνει αυτό όταν το επίπεδο πέφτει συνεχώς; Εάν δεν γίνει κάτι, αν δεν καταλάβουμε ότι στα νησιά δεν αναδείχθηκαν πέρυσι, τα προβλήματα υπάρχουν χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστούν και με την αντίστοιχη νομοθεσία. Ας αλλάξουν νόμοι, ας δουν τι μπορεί να γίνει προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα. Είμαστε εδώ, συμπαραστεκόμαστε στους δασκάλους και έχουμε και εμείς αυτά τα αιτήματα».
Η φωνή των γονέων
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών.
Ανάγκη για δράση και άμεσες λύσεις «χθες»
Η κατάσταση στην εκπαίδευση των Κυθήρων, όπως επισημάνθηκε και από τους συμμετέχοντες στην απεργία, είναι ένα ζήτημα που χρονίζει. Η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των σχολείων δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και ανασφάλειας τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς και τους μαθητές. Ειδικά στα νησιά, όπως τα Κύθηρα, όπου οι συνθήκες είναι πιο απαιτητικές, τα προβλήματα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή.
Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση για την ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και για τη στήριξη των νησιών, που παλεύουν να παραμείνουν ζωντανά και κατοικήσιμα μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Απαιτούνται άμεσες νομοθετικές αλλαγές και χρηματοδοτήσεις που θα μπορέσουν να επιλύσουν τα ζητήματα της παιδείας στα απομακρυσμένα νησιά, όπως είναι τα Κύθηρα.
Ρεπορτάζ – κάμερα: AdelinFM & Kythera.News