Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αύξηση των εμβολιασμών, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η θετική πορεία του τουρισμού, καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα και η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους και είπε ότι “έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν” ενώ αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, εκτίμησε ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει να επιβάλλεται το πρόστιμο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πολιτών θα έχει λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί.

“Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα από τη φύση μου, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση να προστατεύσω ανθρώπους που ξέρω ότι αν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα χάσουν τη ζωή τους. Και αν, απλώς, κοιτάξουμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι στην Ελλάδα η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει την πανδημία πολιτικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι “κάνει λάθος” ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, και ότι η οικονομία ανακάμπτει θεαματικά.

“Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε lockdown. Η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί σημαντικά φέτος. Τα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο βγήκαν μόλις σήμερα, έχουμε αύξηση άνω του 13% στο ΑΕΠ μας. Ο τουρισμός μας πήγε πολύ καλά. Επομένως, αν θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή και σε λειτουργία και να εξασφαλίσουμε ότι παράγεται αρκετός πλούτος για όλους τους Έλληνες, πρέπει να εμβολιαστούμε και να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε τις βασικές προφυλάξεις, ότι κάνουμε τεστ και ότι φοράμε μάσκες” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και υπενθύμισε τι συνέβη στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πάπας όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016.

“Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπεραμύνθηκε της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους κατά τα τελευταία χρόνια, και ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό γυναικών από το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας οφείλει επίσης να προστατεύει και τα σύνορά της.

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα δίκτυα των διακινητών και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν ανοιχτές νόμιμες οδοί, σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ευρώπη όχι μόνο για να είναι ασφαλείς από τους κινδύνους του πολέμου και των διώξεων, αλλά και για να αναζητήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.

“Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Και ναι, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι αυτό απλά δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Και θέλουν πολύ απλά να το μετατρέψουν σε πρόβλημα των χωρών που εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης τυγχάνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κριστιάν Αμανπούρ: O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους άνω των 60 ετών, διαφορετικά αντιμετωπίζουν μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ. Λέει ότι προσωπικά προβληματίστηκε πολύ για να λάβει αυτή την απόφαση, αλλά επιμένει ότι δεν είναι τιμωρία, απλώς ένα τίμημα για τη δημόσια υγεία. Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, είναι τώρα μαζί μου τώρα από την Αθήνα για μια αποκλειστική συνέντευξη. Καλώς ήρθατε στο πρόγραμμα, κ. Πρωθυπουργέ. Υποθέτω ότι η πρώτη ερώτηση είναι πώς καταλήξατε σε αυτή την απόφαση στην Ελλάδα; Ποιοί είναι ανεμβολίαστοι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, Κριστιάν , επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ενήλικες Έλληνες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση όπου το 17% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί. Και δυστυχώς, αυτοί είναι οι άνθρωποι που καταλήγουν στα νοσοκομεία μας. Φθάνουν να καταλαμβάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των κλινών ΜΕΘ και δυστυχώς, αυτοί είναι οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. Νομίζω ό,τι έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης. Με πολύ σαφή και πειστικό τρόπο έχει ξεκαθαριστεί ότι κινδυνεύεις να αρρωστήσεις βαριά αν είσαι ανεμβολίαστος. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επιβάλλοντας μηνιαίο πρόστιμο. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τότε που πήραμε αυτή την απόφαση, έχουμε δει μια σημαντική αύξηση στα ραντεβού από άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας για να εμβολιαστούν. Ελπίζω λοιπόν ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει να επιβάλλεται το πρόστιμο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πολιτών θα έχει λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί.

Δεν θα λάβουν όλοι αυτήν την απόφαση. Αλλά φαίνεται ότι η απόφαση για κάποιας μορφής υποχρεωτικότητα έχει ωθήσει αρκετούς να κάνουν το απαραίτητο βήμα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Κριστιάν Αμανπούρ: Επιτρέψτε μου λοιπόν να διαβάσω μερικά στατιστικά στοιχεία που δίνονται από την κυβέρνησή σας. Εννέα στους 10 θανάτους στην Ελλάδα από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών και επτά στους 10 που διασωληνώνονται επίσης είναι 60 ετών και πάνω. Οκτώ στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Λοιπόν, μπορώ να σας ρωτήσω, γιατί σας πήρε τόσο πολύ χρόνο για να εφαρμόσετε αυτή την ιδέα των προστίμων; Θέλω να πω, είπατε ότι ήταν μια απόφαση που σας βασάνισε προσωπικά, δεν θα μπορούσατε να την είχατε πάρει νωρίτερα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν διαφέρουν από αυτά που βλέπετε σε κάθε άλλη χώρα. Εννοώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Και αν μιλήσετε με κάποιον από τους ομολόγους μου, θα σας πουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που ασθενούν βαριά. Είναι αυτοί που καταλήγουν στα κρεβάτια των ΜΕΘ και δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα με τρόπο προοδευτικό (κλιμακωτά). Και φυσικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε. Έχουμε ήδη επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους υγειονομικούς και τώρα το επεκτείνουμε στα άτομα 60 ετών και άνω. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαστε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει αυτό. Δεν θα εκπλαγώ, Κριστιάν , αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Φυσικά, κάθε χώρα είναι διαφορετική. Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς συνταγματικούς περιορισμούς.

Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα από τη φύση μου, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση να προστατεύσω ανθρώπους που ξέρω ότι αν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα χάσουν τη ζωή τους. Και αν, απλώς, κοιτάξουμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση.

Γενικά, προσπαθήσαμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη για τη λήψη αποφάσεων. Ήμασταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξαν τις ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ειδικοί μας στην υγειονομική περίθαλψη έχουν μειώσει το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης εμβολιαστικής δόσης στους τρείς μήνες και επίσης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήξει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Έτσι, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθούμε επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί θα κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση. Καί είμαστε από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη στο να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση.

Κριστιάν Αμανπούρ: Λοιπόν, η απόδειξη είναι πάντα στην πράξη, και αν όπως λέτε, οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τον εμβολιασμό τους, αυτό είναι καλό. Όλοι οι επιστήμονες στον τομέα της υγείας παγκοσμίως λένε ότι δεν υπάρχει διέξοδος από αυτήν την πανδημία χωρίς μια πολύ ευρύτερη εκστρατεία εμβολιασμού. Αλλά θέλω να δείξω ένα γράφημα επειδή είπατε ότι τα στατιστικά σας στοιχεία είναι παρόμοια με αυτά των γειτόνων σας στην Ευρώπη. Δεν ξέρω ποιούς αποκαλείτε γείτονες, αλλά η Πορτογαλία έχει 81,6% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο. Και μετά βλέπεις τις άλλες χώρες πιο χαμηλά κι εσείς είστε στο 62,4%. Καταλαβαίνω λοιπόν γιατί χρειαζόσασταν ή γιατί θέλατε να το κάνετε αυτό.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, γιατί αναπόφευκτα το πολιτικό παιχνίδι έτσι παίζεται, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας -και είμαι σίγουρη ότι το έχετε διαβάσει- είπε ότι αντί να διευρύνετε τα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό, όπως όλοι ελπίζουν, θα έχουμε ένα κύμα αντιδράσεων που δεν θα βοηθήσει κανέναν. Το σχόλιό σας για αυτό; Μου είπατε στο μεταξύ ότι έχει ήδη αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού. Ανησυχείτε καθόλου ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες όπως βλέπουμε στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και αλλού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε πολύ περιορισμένες διαμαρτυρίες, Κριστιάν, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ, πολύ καλό σημάδι. Επίσης, επιβάλαμε σημαντικούς περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους. Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκαθάρισαν ότι “αν θέλετε να πάτε για φαγητό σε ένα εστιατόριο ή αν θέλετε να πάτε σινεμά, πρέπει να εμβολιαστείτε”. Το αρνητικό τεστ δεν αρκεί.

Δυστυχώς, δεν είχαμε την ίδια πολιτική συναίνεση που υπήρχε σε άλλες χώρες. Η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει την πανδημία πολιτικό ζήτημα. Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος γιατί παλεύουμε με το ίδιο πρόβλημα όπως και κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Αλλά και πάλι, όπως είπατε, η απόδειξη είναι στην πράξη και πρέπει να δούμε τα ποσοστά εμβολιασμού να αυξάνονται. Είδαμε να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πολιτικές μας τελικά θα δικαιωθούν. Η άλλη πτυχή των πολιτικών μας, την οποία θα ήθελα να επισημάνω και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική, είναι βεβαίως η επέκταση των τεστ ακόμη περισσότερο.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε ένα πρόγραμμα χορήγησης τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να λάβει ένα self-test. Θα κάνουμε το ίδιο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά για να διασφαλίσουμε ότι θα εντοπίσουμε και πολίτες που είναι πιθανώς θετικοί αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε τις οικονομίες μας ανοιχτές. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε lockdown. Η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί σημαντικά φέτος. Τα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο βγήκαν μόλις σήμερα, έχουμε αύξηση άνω του 13% στο ΑΕΠ μας. Ο τουρισμός μας πήγε πολύ καλά. Επομένως, αν θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή και σε λειτουργία και να εξασφαλίσουμε ότι παράγεται αρκετός πλούτος για όλους τους Έλληνες, πρέπει να εμβολιαστούμε και να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε τις βασικές προφυλάξεις, ότι κάνουμε τεστ και ότι φοράμε μάσκες.

Κριστιάν Αμανπούρ: Όταν ξέσπασε η πανδημία, το 2020, ήσασταν από τους πρώτους που επέβαλαν αυστηρά μέτρα. Εκείνο το καλοκαίρι η Ελλάδα ήταν ο προορισμός που επέλεξαν πολλοί που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν οπουδήποτε αλλού. Και υπήρξε μεγάλη εισροή τουριστών στην Ελλάδα. Πώς εξηγείτε αυτή την επιτυχία, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν υπάρξει τόσο πετυχημένες στο να κρατήσουν ανοιχτή την οικονομία τους και να προστατεύσουν παράλληλα τη δημόσια υγεία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε ιδιαίτερα καλή επίδοση κατά το πρώτο κύμα, επειδή κλείσαμε την οικονομία πολύ γρήγορα. Τα πήγαμε λιγότερο καλά κατά το δεύτερο και το τρίτο κύμα, όπως άλλωστε συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά όσον αφορά τον τουρισμό, νομίζω ότι επικοινωνήσαμε με απόλυτη σαφήνεια τους κανόνες. Θέλαμε οι επισκέπτες να έλθουν στην Ελλάδα με ασφάλεια και πολλοί ταξίδεψαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Και, ασφαλώς, τώρα θέλουμε να προετοιμαστούμε για μια ακόμα καλύτερη τουριστική σεζόν το 2022, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακόμα όμως και με την παραλλαγή Όμικρον -δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις- αυτό που γνωρίζουμε επί του παρόντος είναι ότι υπάρχει μόνον ένα αντίμετρο: τα εμβόλια. Όχι μόνο οι πρώτες δύο δόσεις αλλά και η ενισχυτική δόση. Εστιάζουμε λοιπόν σε αυτό. Επαναλαμβάνω όμως ότι, σε ό,τι αφορά την πανδημία, η σαφής επικοινωνία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμης σημασίας.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί αλλαγή στάσης, αυτό συμβαίνει όταν τα δεδομένα σε οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα -κι εμείς δεν είχαμε σχεδιάσει να καταστήσουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, αλλά εξετάσαμε τα δεδομένα, την παραλλαγή Όμικρον. Κρίναμε ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση και πρέπει να την λάβουμε αμέσως για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Κριστιάν Αμανπούρ: Μιλώντας για την απώλεια ζωών, που είναι κάτι τραγικό, υπάρχουν σημαντικές απώλειες ζωών μεταξύ των μεταναστών και εκείνων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Μάγχη, είχαμε το τραγικό συμβάν: 27 άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να λάβουν άσυλο, που είναι δικαίωμά τους. Ο Πάπας, ασφαλώς, βρέθηκε στο ελληνικό νησί της Λέσβου και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία -να πούμε ότι στη Λέσβο έχετε έναν πολύ μεγάλο καταυλισμό μεταναστών- μιλώντας ευρύτερα για τους παράλογους φόβους κάποιων χωρών έναντι των μεταναστών.

Και ανέφερε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας υποχώρησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη από ανθρώπους και πολιτικούς που παρασύρθηκαν από το λαϊκιστικό κύμα». Ποιό είναι το σχόλιό σας για αυτό; Διότι αν κοιτάξετε τη Βρετανία, αν κοιτάξετε τη Γαλλία, παρόλο που δεξιοί πολιτικοί αναφέρονται πολύ στους μετανάστες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί, συγκριτικά μιλώντας, που φτάνουν σε αυτές τις χώρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας επισκέφτηκε ο Πάπας για δεύτερη φορά. Είμαι βέβαιος πως όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016. Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους κατά τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, Κριστιάν, που υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό γυναικών από το Αφγανιστάν. Φιλοξενούμε περισσότερες από 800 γυναίκες και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα γιατί θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το σωστό, να προσφέρουμε σε αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους προστασία από ένα καθεστώς που θα μπορούσε ενδεχομένως να προβεί σε διώξεις εναντίον τους. Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση.

Πρέπει να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων σε αυτές τις φρικτές συνθήκες. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε είναι να ανοίξουμε νόμιμες όδους σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ευρώπη όχι μόνο για να είναι ασφαλείς από τους κινδύνους του πολέμου και των διώξεων, αλλά και για να αναζητήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Και ναι, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι αυτό απλά δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Και θέλουν πολύ απλά να το μετατρέψουν σε πρόβλημα των χωρών που εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης τυγχάνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κριστιάν Αμανπούρ: Επιτρέψτε μου να ακούσουμε αυτό το ηχητικό απόσπασμα από τον Πάπα, είναι ο ηθικός ηγέτης του κόσμου και έχει αναφερθεί στη δεινή θέση των προσφύγων σε όλη τη θητεία του. Ιδού τι είπε για τον πολιτισμό και τον κίνδυνο για τον πολιτισμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μετανάστες.

[Πάπας Φραγκίσκος (προβολή αποσπάσματος βίντεο): «Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε διαφορετικούς λαούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, μοιάζει σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού»]

Κριστιάν Αμανπούρ: Επομένως αυτή είναι μια πολύ αιχμηρή αναφορά, και απλώς αναρωτιέμαι αν πιστεύετε, ότι όχι μόνο ο πόλεμος, αλλά και η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη μετανάστευση. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε όσα λέει η Παγκόσμια Τράπεζα: 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν μετανάστες λόγω της αλλαγής στο κλίμα ή να εκτοπιστούν μέχρι το 2050. Και αναρωτιέμαι, τι σκέφτεστε όταν αναλογίζεστε αυτήν την πιθανότητα; Και είναι πλέον ένα ερώτημα που αφορά και την κλιματική αλλαγή, το κατά πόσον εσείς και όλοι οι άλλοι (ηγέτες) μπορείτε να διαχειριστείτε την κλιματική κρίση πριν συμβεί αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργούς αιτίες της μετανάστευσης, η πίεση θα αυξάνεται. Και για να επιστρέψω στα λόγια του Πάπα, και τα ισχυρά μηνύματα σε αυτά, μπορώ να σας πω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για να σώσουμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει στη θάλασσα. Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020. Νομίζω ότι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την Πρωθυπουργία.

Αυτό στέλνει επίσης ένα σήμα στους διακινητές, αλλά και σε αυτούς που απευθύνονται στους διακινητές: μην το δοκιμάσετε. Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Έτσι, εάν δεν εξαλείψουμε αυτά τα δίκτυα και ταυτόχρονα, προσφέρουμε νόμιμες οδούς, νόμιμα σημεία εισόδου για τη μετανάστευση, τότε η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Αλλά και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αυτό που είδαμε το 2015, όταν ουσιαστικά ανοίγαμε τα σύνορά μας σε όλους, είναι κάτι που ξεκάθαρα δεν αποτελεί λύση. Και επίσης είναι κάτι που δεν θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Κριστιάν Αμανπούρ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας. Συζητήσαμε σημαντικά θέματα. Ευχαριστώ πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 + 14 =