Πέμ, 18 Δεκ 2025
16.9 C
Cythera

Κύπρος: Σε αναζήτηση επιπλέον εμβολίων από το Ισραήλ ο Νίκος Αναστασιάδης

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Κύπρο για τον περιορισμό του κορωνοϊού, καθώς κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, ενώ δεν θα επιτρέπονται πάνω από δύο μετακινήσεις την ημέρα, την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος αναζητεί εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Βάσει των νέων μέτρων απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται δύο φορές τη μέρα, για συγκεκριμένους λόγους, με την αποστολή SMS.

Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους, ενώ η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική στον δημόσιο τομέα και η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται με τηλεκπαίδευση.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εμβολιαστούν 60 με 70 χιλιάδες άτομα, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός θα ανέβει στις 120 χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται αριθμός-κλειδί, αφού οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός του 20% του πληθυσμού θα μειώσει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία κατά 80%.

Εν αναμονή απάντησης από το Ισραήλ

Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει:

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ανακοίνωση Επιτροπής Δράσης για την Αναγέννηση του Μυλοποτάμου

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, μετά από σχετική πρόσκληση...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικῶν Σχολείων

Τό Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 τό ἀπόγευμα καί περί...

Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων μετά τη μετάβαση στο net billing

Οι ενεργειακές κοινότητες και η αυτοπαραγωγή αποτελούν τα κυριότερα...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών

Με μια ιδιαίτερης αισθητικής χριστουγεννιάτικη εικόνα, εμπνευσμένη από τη...

Ο Βασίλης Ξ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφει το βιβλίο «Λαθρεπιβάτης μιας ζωής» στον ΙΑΝΟ

Στον πολιτιστικό χώρο ΙΑΝΟ της Αθήνας θα βρίσκεται την...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img