mustafa-kemal

Η σχετική απόφαση ελήφθη όταν εντοπίστηκε στη σελίδα 36 του βιβλίου αναφορά στον στρατιωτικό και ηγέτη της Τουρκίας, Μουστάφα Κεμάλ Ατατούρκ, με τίτλο: «Ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας». Στην ίδια σελίδα, υπήρχαν αναφορές και στους Μεξικανούς καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται ως «ήρωες του κόσμου της τέχνης».

Στο κείμενο για τον Ατατούρκ σημειώνεται: «Έδειξε ηγετικές ικανότητες από πολύ νεαρή ηλικία, φοίτησε σε στρατιωτική σχολή και τότε μπήκε στον στρατό σαν στρατάρχης. Όταν η χώρα του πήγε σε πόλεμο, ήταν θαρραλέος στη μάχη αλλά δεν ήταν ποτέ απερίσκεπτος. Όταν βοήθησε στην εγκαθίδρυση της μοντέρνας χώρας της Τουρκίας, ήταν ένας ηθικός ηγέτης, ο οποίος στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους. Ήταν ανιδιοτελής στο έργο του για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατίας».

Εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι έλαβαν οδηγία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος όπως αφαιρέσουν (σκίσουν) την επίμαχη σελίδα πριν διανεμηθεί στους μαθητές.
Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεότουρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και στην Μικρά Ασία γενικότερα. 

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού.

Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο – έστω και περιφερειακό – απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Tο θέμα θα αναλάβει και προσωπικά ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, όταν επιστρέψει από την Ελλάδα όπου βρίσκεται.

Οι συνήθεις κούφιες απειλές Τσελίκ

Με απειλές απάντησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ στην απόφαση των αρχών της Λευκωσίας να αποσύρει το βιβλίο Αγγλικών της Β΄ Λυκείου το οποίο εξεθείαζε τον Κεμάλ Ατατούρκ.

»Αυτοί που δε σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους» δήλωσε  ο Τσελίκ δηλώνει προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ σκίζοντας σχολικά βιβλία.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τσελίκ αναφέρει ότι «η εντολή των αρμοδίων της ‘ε/κ διοίκησης’ να σκίσουν τη σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι έκφραση εχθρότητας προς τις αξίες μας που εκπροσωπούνται από τον Ατατούρκ. Καταδικάζουμε αυτήν την ασέβεια προς το τουρκικό έθνος και τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους».

Κατά τον κ. Τσελίκ, «αυτή η εχθρική στάση είναι μια αναχρονιστική στάση απέναντι στην προσέγγιση ’ειρήνης στο σπίτι, ειρήνης στον κόσμου’ που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ. Αυτή η βάρβαρη προσέγγιση των αξιωματούχων της ε/κ διοίκησης’ είναι καθαρή ένδειξη της μη θέλησης των Ε/Κ να ζήσουν μαζί με τους Τ/Κ. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο ηγέτης της Ελλάδας, ο Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον νικητή του πολέμου, για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934».

Υπενθυμίζοντας στους Έλληνες και Ε/Κ ηγέτες αυτήν την ιστορική κληρονομιά, είπε, “τους καλούμε να την αντιμετωπίσουν. Αυτοί που δε σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ, ο οποίος ήταν η έμπνευση των καταπιεσμένων εθνών σκίζοντας σχολικά βιβλία”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − seven =