ktimatologio

Μια άκρως σοβαρή υπόθεση με εισβολή χάκερ στο Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων όπου καταγράφονται οι ιδιοκτησίες και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών με τα σχετικά έγγραφα και σχεδιαγράμματα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το μέγα πρόβλημα είναι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ότι θα χρειαστεί να περάσει χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε κλοπή δεδομένων, κάτι που θα έχει άγνωστες συνέπειες ή τοποθετήθηκε λογισμικό «ψηφιακής ομηρίας» (ransomware), δηλαδή οι χάκερ «μπλοκάρουν» το επόμενο διάστημα την πρόσβαση στη βάση δεδομένων ζητώντας λύτρα.

Είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης από την εισβολή χάκερ στο Κτηματολόγιο και στη βάση δεδομένων με τις ιδιοκτησίες των πολιτών ότι για την υπόθεση κάνει έρευνα η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, καθώς το Κτηματολόγιο συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Η επίθεση εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία καθώς οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς χρηστών από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποκτώντας πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

Όμως, χθες Πέμπτη (18/7) αποκαλύφθηκε ότι έγινε και δεύτερη επίθεση από τους χάκερ οι οποίοι παραβίασαν έναν από τους βασικούς σέρβερ του Συστήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) και συγκεκριμένα ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (back up) της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου.

Η εισβολή χάκερ στο Κτηματολόγιο θεωρείται είναι ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό καθώς στη βάση δεδομένων του διατηρούνται όλες οι πληροφορίες για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα, μαζί με τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών.

Πρόκειται για πληροφορίες μεγάλης αξίας και γι΄αυτό το λόγο η πρόσβαση επιτρέπεται εκτός των υπαλλήλων του Ελληνικού Κτηματολογίου μόνο σε πιστοποιημένους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × four =