Τρί, 16 Δεκ 2025
15.7 C
Cythera

Το κράτος – λάφυρο και οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες»

Άρθρο του Γιάννη Κορωναίου

-Τι απέδειξε η «υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ»;

  1. Υπάρχουν κάποιοι που νοιώθουν «νόμιμοι ιδιοκτήτες» της χώρας. Δικοί τους οι δημόσιοι οργανισμοί, αυτοί διορίζουν και παύουν τους επικεφαλείς, αυτοί αποφασίζουν πού πάνε τα χρήματα (ακόμα και όταν είναι ευρωπαϊκά), αυτοί αποφασίζουν τα «κριτήρια» διανομής (και αν δεν τους αρέσει τα αλλάζουν), αυτοί όλα.
  2. Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» δεν νοιώθουν ότι απειλούνται από κανέναν εγχώριο ελεγκτικό μηχανισμό. Γι’αυτό ήταν τόσο «άνετοι» στις μεταξύ τους συνομιλίες. Αν δεν ένοιωθαν τόσο ισχυροί δεν θα ζητούσαν από υπουργούς να «ξεκωλώσουν» ή «να κουρέψουν» εισαγγελείς. Άλλωστε έχουν δοκιμάσει τα «όρια» της ελληνικής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο μπάζωμα των Τεμπών, στις υποθέσεις της SIEMENS, της NOVARTIS, στις διώξεις κάθε ενός που αντιστέκεται κλπ. Απλά δεν είχαν «ζυγίσει» καλά τον θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα και είχαν την ατυχία να «πέσουν» πάνω σε εισαγγελείς που ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
  3. Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» πιστεύουν ότι τα όρια του λαϊκού ελέγχου εξαντλούνται στο βράδυ των εκλογών. Γι’ αυτό φροντίζουν να επηρεάζουν με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, χωρίς ηθικούς φραγμούς, την ψήφο των πολιτών. Αλλού με χρήμα, αλλού με τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς, αλλού με φόβο, αλλού με διορισμούς, η επιδίωξη τους είναι να πάρουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (η οποία βέβαια είναι μειοψηφία στην κοινωνία και γίνεται πλειοψηφία χάρισε εκλογικού νόμου). Γι’αυτό όταν τους ρωτούσαν δημοσιογράφοι για διάφορες υποθέσεις απαντούσαν ότι «αυτό το έλυσαν οι εκλογές». Οι κύριοι «σαρανταένατακατο» απλά ήταν οι πιο ωμοί υπηρέτες της ίδιας πολιτικής.
  4. Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» θέλουν να ελέγχουν τους «τοπικούς εκπροσώπους τους». Για’αυτό δεν ενοχλούνται που (όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ) ορισμένοι από αυτούς εμπλέκονται (την αποκάλυψη την έκανε ο Λαμπρόπουλος στο MEGA) σε υποθέσεις ναρκωτικών, χασισοκαλλιέργειας, ζωωκλοπών, σε επιθέσεις κατά αστυνομικών κλπ. Ο ένας υποστηρίζει τον άλλον με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, χωρίς να υπολογίζει νόμους και αρχές, «καθαρές κουβέντες»…
  5. Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» (και τα παπαγαλάκια τους) ξέρουν καλά ότι μας δουλεύουν όταν μιλούν για «αριστεία», για «αξιολόγηση», για «μένουμε Ευρώπη» κλπ. Τους είδαμε τους άριστους, είδαμε την αξιολόγηση (μια υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κ.Τυχεροπούλου που τόλμησε να ζητήσει να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, διώχθηκε ανηλεώς), είδαμε και οτι οι «μενουμευρωπαίοι» είναι απλοί νταραβεριτζήδες των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ούτε όραμα, ούτε ηθική, ούτε τίποτα δεν διαθέτουν. Αντί για «Δανία του νότου» μάλλον σαν «Ουζουμπούρου του βορρά» μας αντιμετωπίζουν.
  6. Σε αυτές τις συνθήκες το αίτημα πρέπει να είναι όχι απλά αλλαγή κυβέρνησης, αλλά ξήλωμα κάθε σημείου διαπλοκής σε ολόκληρη τη χωρα. Έχουμε άλλωστε «πολλούς ΟΠΕΚΕΠΕ» στην αυτοδιοίκηση, σε σωματεία, σε οργανισμούς, ακόμα και σε αθλητικούς συλλόγους. Το απόστημα της κάθε είδους διαπλοκής πρέπει άμεσα να σπάσει, οι κάθε είδους «νταραβεριτζήδες» να λογοδοτήσουν.

Είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας μόνος του. Απαιτεί συστράτευση πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, βέβαια που να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους στα βασικά.

Αν δεν το κάνουμε τώρα, ας μην κλαίμε αύριο…

Δημιουργός του άρθρου:

giannis koronaios

Δημοσιογράφος

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Ευχές στο νησί

Ήταν μια χρονιά μεγάλη και γεμάτη. Μια χρονιά που...

Γενική Συνέλευση Δημοτικής Κοινότητας Καραβά

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καραβά καλεί τους κατοίκους...

Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων: Θερμές ευχές από το προσωπικό

Το Φως του Ευαγγελίου ας φωτίζει κάθε σας βήμα, χαρίζοντάς...

Πωλείται VW Transporter T6 (επαγγελματικό)

Πωλείται Volkswagen Transporter T6 επαγγελματικό, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img