koronoios-nea-metra

Στα «κάγκελα» βρίσκονται από χθες οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία καθιστούν υποχρεωτική την διεξαγωγή rapid test ή μοριακού τεστ για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί, προκειμένου να μπει σε εμπορικό κατάστημα, σε εξωτερικό χώρο εστίασης, κομμωτήριο κ.α.

Οι ανακοινώσεις των επίσημων φορέων πέφτουν «βροχή» με φράσεις όπως «μαθητευόμενοι μάγοι», «ανεφάρμοστα μέτρα», «αδικία», μιλώντας ακόμα και για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς, όπως σημειώνουν, την ώρα που στις επιχειρήσεις τους μπαίνουν νέοι περιορισμοί, αυτοί δεν προβλέπονται το ίδιο και για χώρους όπως τα super market ή οι λαϊκές αγορές, χώροι στους οποίους πολλές φορές πωλούνται προϊόντα όπως αυτά στις εμπορικές επιχειρήσεις που καλούνται να λειτουργήσουν με νέο καθεστώς από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Απο την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης και επιχειρώντας να απαντήσει στις ανησυχίες των επαγγελματιών του λιανεμπορίου, τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το αγοραστικό τους κοινό είναι εμβολιασμένο και συνεπώς εκτός αυτού του πλαισίου των μέτρων.

Έμποροι Θεσσαλονίκης για νέα μέτρα: Ανεξήγητα και ανεφάρμοστα

«Προσπαθούμε να σώσουμε μια κατάσταση από τους μαθητευόμενους μάγους. Αιφνιδιαστήκαμε. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Η απόφαση πάρθηκε από ανθρώπους που δεν έχουν επίγνωση της αγοράς και υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν έχεις επίγνωση της αγοράς και πώς λειτουργεί μια αγορά, πώς θα πάρεις μια τέτοια απόφαση; Ας φώναζαν κάποιον να τους εξηγήσει πως δεν γίνεται. Εγώ όταν έχω ένα ιατρικό πρόβλημα, πηγαίνω στον γιατρό και ρωτάω. Δεν κάνω τον γιατρό μόνος μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύουν από τις 6 Νοεμβρίου «πρώτον είναι ανεξήγητα και δεύτερον δεν είναι εφαρμόσιμα». «Και δεν είναι εφαρμόσιμα γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν πείθουν να λύσουν το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, εμείς δεν είχαμε κρούσματα στα μαγαζιά μας. Και βάζουν σε μας μια δύσκολη άσκηση να κάνουμε, αγνοώντας φυσικά ότι υπάρχουν και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι με τι θα ασχοληθούν πρώτα οι άνθρωποι;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εμπόρων της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος, δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο το μέτρο να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, με εμπόρους να παραβιάζουν τα μέτρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. «Φανταστείτε ένα κατάστημα που δεν έχει πατήσει άνθρωπος από το πρωί και ξαφνικά να έρθει ένας που δεν έχει ούτε πιστοποιητικά, ούτε rapid tests. Τί θα κάνει; Θα τον βάλει μέσα ή όχι; Φοβάμαι ότι θα τον βάλει, παίρνοντας όλα τα ρίσκα και γράφοντας πρόστιμα», είπε στην ιστοσελίδα thesstoday.gr.

«Δεν πείθει η συγκεκριμένη απόφαση υπό την έννοια ότι, αν μη τι άλλο, αφήνει ελεύθερα τα λεωφορεία, δηλαδή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφήνει ανεξέλεγκτα τα σούπερ μάρκετ, την εκκλησία, τα φαρμακεία, τα μπαράκια. Και όλοι μπαίνουν σε μια απλή σκέψη και αναρωτιούνται: Καλά, εκεί δεν μεταδίδεται ο ιός; Μεταδίδεται μόνο στα μικρά μαγαζιά;» αναρωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης και κατέληξε: «Στο τέλος θα βάλουμε συρματοπλέγματα στα μαγαζιά μας για να μην μπορεί να περάσει ο κόσμος κι εμείς θα λέμε ότι πάμε στην ανάπτυξη και στην πρόοδο».

Έμποροι Πειραιά για νέα μέτρα: Περίεργα και δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εμπορικός σύλλογος Πειραιά, ο οποίος επισημαίνει την αντίφαση ότι «από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση» αλλά παρόλα αυτά ανακοινώθηκαν μέτρα για επιχειρήσεις, εντός των οποίων «δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, δεδομένου και του δυστυχώς περιορισμένου αριθμού καταναλωτών και φυσικά το μέτρο χρήσης μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει».

«Συνεπώς, απορούμε για την, για ακόμα μια φορά, στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου, μας είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας “κανονικότητας”, που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Πειραιά.

«Η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές, είναι πρακτικά, όχι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και περίεργη όταν, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση, όπως στα supermarket, στις λαϊκές αγορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αιφνίδια αυτή απόφαση, όχι απλώς μας δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και της δυσάρεστης αίσθησης ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΣΕΒΕΕ: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων από τα νέα μέτρα

Οι νέες παρεμβάσεις δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στο λιανεμπόριο, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης για τον κλάδο ενώ για είσοδο του κλάδου σε «αχαρτογράφητα νερά», έκανε λόγο πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας

«Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών, παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Καρανίκας.

«Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Καρανίκας θέτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς, όπως σημειώνει, συνεχίζεται «η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές» κάνοντας λόγο για «εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων».

Καφούνης: Ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων, δήλωσε:

«Το λιανεμπόριο, από την αρχή της πανδημίας, έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων.

Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

Εστίαση: Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Σε ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, κάνει λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα που περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης, «καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης, δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» σημειώνει η ΠΟΕΣΕ.

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε, εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης, χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight − two =