koronoios

«Φρένο» στο αισιόδοξο κλίμα των ημερών με βάση το οποίο η πανδημία του κορονοϊού τελειώνει, βάζει η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σούμια Σουαμινάθαν, η οποία την Παρασκευή δήλωσε ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο στάδιο αυτό, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές μεταλλάξεις, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», τόνισε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων, μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Δεν βιάζονται να κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις και οι περισσότεροι επιστήμονες. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμά πως το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα εκτονωθεί προς το Πάσχα, εξηγώντας τα επόμενα βήματα προς την άρση των μέτρων.

«Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, πέντε εκατομμύρια, τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, δε θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δε θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δε θα απειλούνται από τον ιό.

Δοκιμάζονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σε σχέση με την πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού, τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω».

Τέλος, ανέφερε πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία, όπως επεσήμανε, θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.

Τα μέτρα φεύγουν, η πανδημία μένει

Η πανδημία δεν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, ωστόσο σταδιακά η κυβέρνηση, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων, απελευθερώνει πλήρως τη χώρα από τα μέτρα.

Η πανδημία παραμένει ενώ υπάρχουν και επιστημονικές φωνές που θεωρούν ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη από τον εφιάλτη, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μία νέα επιθετική μετάλλαξη.

Μέχρι τότε όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, να πάει στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να επιστρέψουμε σε μία καθημερινότητα που να θυμίζει αυτή του 2019.

Οι τρεις λόγοι για την άρση των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα κυβερνητικά στελέχη προέταξαν τρεις βασικούς λόγους για να άρουν τα μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό:

  • Εκτίμησαν ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί πια μετά από δύο ολόκληρα χρόνια περιορισμών και πλέον ακόμη και τα βασικά μέτρα δεν τηρούνται.
    Είναι άλλωστε ενδεικτικό, όπως κατεγράφη και στις συσκέψεις που έγιναν, ότι ακόμη και η απλή μάσκα δεν χρησιμοποιείται πια, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους. Γι αυτό, εξάλλου, και δε γίνονται πλέον έλεγχοι και δεν επιβάλλονται πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

  • Επίσης, ένας άλλος λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, περίπου 8 στους 10 είναι εμβολιασμένοι και συνεπώς υπάρχει προστασία. Στην απόφαση, βέβαια, ενυπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης και της προστασίας που θα πρέπει να παρέχει ο καθένας στον εαυτό του, είτε με το εμβόλιο είτε φορώντας μάσκα εθελοντικά για να αποφύγει μία μόλυνση με τον κορονοϊό.
    Δεν είναι τυχαίο ότι και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ουσιαστικά ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι στα ύψη, είναι εφικτή η χαλάρωση των μέτρων.

«Έχουμε, πολλές φορές, επισημάνει ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. Καθώς, όμως, προχωράμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή. Είναι προφανές, βέβαια, ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε, με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ.Παπαευαγγέλου.

-Ο τρίτος λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση των μέτρων είναι ότι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως η οικονομία και η κοινωνία.
Εξάλλου, παρότι πλέον σχεδόν όλες οι δραστηριότητες είναι ανοικτές και χωρίς μέτρα, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, στην εστίαση και γενικότερα στις οικονομικές δραστηριότητες, είναι περιορισμένη. Γεγονός που αποδίδεται από τα κυβερνητικά στελέχη τόσο στη συνήθεια των πολιτών να μένουν περισσότερο σπίτι μετά από δύο χρόνια περιορισμών, στις αυξήσεις που παρατηρούνται αλλά και στο φόβο για το αύριο που προέκυψε λόγω της πανδημίας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι πολλοί επιστήμονες της επιτροπής εκτιμούν ότι πιθανώς να έχουμε κι άλλο κύμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που η χώρα ανοίγει πλήρως και οι πολίτες σταμάτησαν να τηρούν τα μέτρα, οπότε και ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος θα μπορούσε να εμφανιστεί και πάλι.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − five =