Μία περιήγηση εκεί όπου στα μέσα του 19ου και 20ού αιώνα συγκεντρώνει το ελληνικό ρωμαίικο στοιχείο της Κωνσταντινούπολης στην οδό του πέραν της μεγαλωνύμου κοινότητας σταυροδρομίου.

Η ξενάγηση αρχίζει από το επιβλητικό και μεγαλοπρεπές κτίριο του ελληνικού γενικού προξενείου στην Κωσταντινούπολη Σισμανόγλειο στη συνέχεια συνάντηση με τον συνάδελφο Γιάννη Γκαλίτσι στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία του Πέραν). Στη διαδρομή αυτή Βλέπουμε την επιβλητική ελληνική πολυκατοικία Παναγία (Panayia Apartman), την Στοά Χαζζόπουλο (Χατζόπουλο), την περίφημη ψαραγορά Μπαλούκ Παζάρι (Balık Pazar) για μερακλήδες που αναζητούν λακέρδα καί παρόμοιες λιχουδιές. Δοκιμάζουμε τις γεύσεις του δρόμου τηγανητά μύδια με σκορδαλιά, κάνουμε μία στάση μπροστά στο γαλλόφωνο λύκειο γάλατα Σαράι (Galatasaray Lisesi)όπως και στο περίφημο ελληνικό σχολείο Ζωγράφειο λύκειο. Καθοδόν του Πέρα είδαμε τα περίφημα ζαχαροπλαστεία Σαράι (Saray Muhalebicisi) με τα γαλακτοκομικά γλυκά το περίφημο Χατζή Μπεκιρ Λουκούμια (Hacıbekir Lokumları) με τα καταπληκτικά λουκούμια και ζαχαρωτά καραμέλες ακιντέ (akide şekeri) με γεύση κανέλα και την μοναδική πολιτική κουζίνα ως και το παλαιότερο εστιατόριο της συνοικίας Χατζή Αμπούλλαχ (Hacı Abdullah) που απευθύνεται στους γεύση θύρες και γευσιγνώστες. Τέλος επισκεφτήκαμε τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα είδαμε το μουσείο με τα κύπελλα το γήπεδο μπάσκετ και την αίθουσα Πιν πονγκ. Oλοκληρώσαμε την περιήγηση μας τελειώνοντας και ανάβοντας κερί στην εσπερινή δέηση της Αγίας Τριάδας.

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, κτίριο του Γενικού Προξενειου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στο μέσον της άλλοτε Grande rue de Pera (Μεγάλη οδό του Πέρα) και σημερινής İstiklal Caddesi, έναν πεζόδρομο στο πλέον κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης στο Πέρα, πλησίον της Πλατείας Ταξίμ, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι και ο οποίος αποτελεί το κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πόλης.

Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, με στοιχεία ύστερης μπαρόκ και κλασσικής αρχιτεκτονικής, το οποίο δώρισε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, το 1939 στο ελληνικό κράτος για να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και μια σειρά οικονομικο-πολιτικών συγκυριών δεν επέτρεψαν την άμεση αξιοποίησή του.

Το 1973 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και το 2003 αποκαταστάθηκε κι άρχισε να χρησιμοποιείται ως ενεργό κτίριο του Γενικού Προξενείου

Το μεγαλοπρεπές αυτό κτίριο του 19ου αιώνα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολλές δωρεές της οικογένειας Σισμάνογλου, εκ των οποίων επίσης τα Σισμανόγλεια Νοσοκομεία Αθήνας και Κομοτηνής.

Ο Γιαννης(Johnny) Κουρτέσογλου είναι Έλληνας ομογενής απο την Κωνσταντινούπολη. Έχει γεννηθεί το 1981 και μένει μόνιμα με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη. Mετά την αποφοίτησή του από το ελληνικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης Ζωγράφειο Λύκειο αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό. Tο 2001 έλαβε το πτυχίο διπλωματούχου ξεναγού στην ελληνική γλώσσα από το υπουργείο τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας. Ξεναγεί τους Έλληνες επισκέπτες στην Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Μαύρη Θάλασσα, τα παράλια στην Σμύρνη και γενικά σε διάφορα μέρη της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 2 =