kyr-mitsotakis-simantiki-gia-tin-kyvernisi-i-nafpigiki-viomixania

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενέκρινε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της covid-19.

«Δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού», ξεκαθάρισε την Τετάρτη, 20/01/21 κοινοτικός αξιωματούχος, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Πέμπτη, 21/01/21.

Ειδικότερα τόνισε, ότι οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό ανοσίας, στη βάση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) εμβόλια. «Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει, δεν ταυτίζεται με την έννοια του διαβατηρίου, αλλά η προσκόμιση τέτοιου ενιαίου ευρωπαϊκού αποδεικτικού εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα παρουσιαστεί αύριο, ως πρωτοβουλία του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά συμβάλλει στην απαλλαγή από προβλήματα στις μετακινήσεις και άρα ευνοεί τον τουρισμό και την οικονομία, όπως έχει λόγο να επιθυμεί η Ελλάδα.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θα έχουν την Πέμπτη την 9η τηλεδιάσκεψή τους με αντικείμενο τον συντονισμό της απόκρισης της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας (μετά τις 8 το περασμένο έτος). Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 19:00 τοπική ώρα Βρυξελλών και θα ολοκληρωθεί χωρίς γραπτά συμπεράσματα.

Στο μενού των ηγετών είναι οι νέες μεταλλάξεις του ιού και η αντιμετώπισή τους, η πορεία του εμβολιασμού, τα πιστοποιητικά ανοσίας και η διεθνής αλληλεγγύη, εν αναμονή την επόμενη εβδομάδα και της αδειοδότησης της Astra Zeneca. Τα κράτη μέλη θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αύξησης της παραγωγής και ταυτόχρονα της αύξησης των παραδόσεων εμβολίων και των ίδιων των εμβολιασμών.

«Προηγείται η ασφάλεια και οι διαδικασίες», ήταν τέλος η απάντηση του κοινοτικού αξιωματούχου σε ό,τι αφορά τις διάφορες επιστολές κρατών μελών με αιτήματα για επίσπευση αδειοδοτήσεων εμβολίων. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι επιστολές θα λάβουν απάντηση στην τηλεδιάσκεψη από τον Πρόεδρο και τα άλλα κράτη μέλη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − 5 =