ΔΕΔΔΗΕ κολώνες ΔΕΗ μεσαία τάση
Εγκατάσταση νέας γραμμής μεσαίας τάσης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι ένα από τα πολυσυζητημένα έργα των τελευταίων ετών. Σχεδόν πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα μεγάλο πρότζεκτ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, καθώς και σε περιοχές με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Στα Κύθηρα, έχουμε ακούσει πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια υποσχέσεις για υπογειοποιήσεις στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως του Αυλέμονα, της πρωτεύουσας Χώρας και άλλων οικισμών. Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιών που είχαν ως αίτιο στον σπινθήρισμα κάποιας κολώνας μεσαίας ή χαμηλής τάσης. Μέσα σε όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει, σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα, η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί.

Με τη νομοθεσία σε ισχύ, για δόμηση εντός αλλά και εκτός σχεδίου (οι κυβερνήσεις όλα τα χρόνια αμφιταλαντεύονται για την «χωροταξία» της οικοδομής) παρατηρούμε να χτίζονται κτίρια είτε μέσα στους οικισμούς, είτε σε διάφορες εκτάσεις της τσιριγώτικης υπαίθρου. Αυτά τα κτίρια έχουν ασφαλώς ανάγκη ηλεκτροδότησης και αιτούνται στον ΔΕΔΔΗΕ τη σύνδεσή τους με το δικτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε μία επέκταση με αρκετά χιλιόμετρα καλωδίων και εκατοντάδες επιπλέον κολώνες σε κάθε σημείο, που άλλοτε προκαλεί προστριβές μεταξύ κατοίκων εντός οικισμών ή άλλοτε θίγει την αισθητική του παρθένου τοπίου του νησιού. Κάπως έτσι φτάνουμε φέτος στο συμπέρασμα ότι αν συνεχιστεί η πολιτική του ΔΕΔΔΗΕ στα Κύθηρα, να εγκαθιστά εναέρια δίκτυα και όχι να προβαίνει σε υπογειοποιήσεις, τότε σε λίγα χρόνια το νησί θα έχει αλλάξει όψη προς το χειρότερο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως της πρωτεύουσας, που ενώ με προεδρικό διάταγμα απαγορεύονται τα εναέρια δίκτυα, ο ΔΕΔΔΗΕ στολίζει στην κυριολεξία κάθε καντούνι και στενό.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε, τι προτίθεται να πράξει η τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου εδώ και χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις, ενώ η κεντρική εξουσία αν δεν της «φωνάξεις» μάλλον θα συνεχίσει να σε αγνοεί.

Όπως έγραψε ήδη τον Γενάρη η έγκριτη «Καθημερινή» το πρόγραμμα υπογειοποιήσεων θα υλοποιείτο σε συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Στη λίστα με τις περιοχές που έχουν προγραμματιστεί υπογειοποιήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχουν τα Κύθηρα. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα έχει το νησί μας την τύχη μιας τέτοιας ευεργετικής παρέμβασης, έστω όπου μπορεί.

Μήπως είναι καιρός να «σηκώσουμε» το θέμα ψηλά και να προλάβουμε τα χειρότερα; Ο χρόνος θα δείξει.

Πού θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που εξήγγειλε τον Γενάρη του 2022 o πρωθυπουργός

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πόλεις στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, η Μεσογείων, η Ανδρος, η Τήνος, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Βέροια, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Εδεσσα, η δυτική και η κεντρική Θεσσαλονίκη, η ανατολική Θεσσαλονίκη και ο Πολύγυρος, το Αίγιο, η Πάτρα, η Αρτα, το Αγρίνιο, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Τρίπολη, τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Αμφισσα, η Θήβα, το Αλιβέρι, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, ο Αγιος Νικόλαος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος, οι Δυτικές Κυκλάδες, και τέλος η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος.

Όπως αναφέρει το ypodomes.com, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του 2022 αναμένεται να φτάσει σε  έκταση τα  1.000 χλμ., ενώ το 2023 η έκταση θα ανέλθει  σε 1.500 χλμ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το υπόγειο δίκτυο στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 11% την ίδια στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά, για να υπογοιποιηθεί ένα χιλιόμετρο καλωδίου μέσης ή χαμηλής τάσης χρειάζονται περίπου 90.000 ευρώ. Με γνώμονα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως η επιχείρηση “υπογειοποίησης” απαιτεί τεράστια κεφάλαια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + sixteen =