Η οικονομική αβεβαιότητα και η έκρηξη της ακρίβειας, που πλήττει και τα μεσαία εισοδήματα και καθιστά ευάλωτη -όχι με τη στενή νομική έννοια- τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, αποτυπώνεται ήδη και στις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.
Αν και δεν εντοπίζεται κύμα αθετήσεων, τράπεζες και servicers διαπιστώνουν τις πρώτες αρρυθμίες «γιατί πολύ απλά ο κόσμος ζορίζεται, κυρίως λόγω κόστους της ενέργειας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη», όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Πρόταση για νέα «Γέφυρα»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» κατά τα πρότυπα του προηγούμενου προγράμματος που «έτρεξε» την περίοδο της πανδημίας, το οποίο για τη συντριπτική πλειονότητα έληξε στο τέλος του 2021 και έδωσε «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες, κρατώντας ταυτόχρονα σε χαμηλά επίπεδα τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης (servicers), όπου θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Και αυτό ενώ δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως η επίπτωση της πανδημίας στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, όπως έχει επισημάνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και επισκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Οι επιπτώσεις του πολέμου
Η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, κυρίως των έμμεσων, είναι η δυσκολότερη «άσκηση» όχι μόνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά για το σύνολο της οικονομίας, καθώς εξαρτώνται πλήρως από τις αντοχές των κρατικών ταμείων. Στον τουρισμό, για παράδειγμα, η απουσία των Ρώσων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ωστόσο πιο πολύ φαίνεται να ανησυχεί η ενδεχόμενη κάμψη της τουριστικής κίνησης κυρίως από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία και η Βρετανία -αλλά και από τις ΗΠΑ- καθώς και εκεί καλπάζει η ακρίβεια περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπρόσθετα, τα ταξίδια γίνονται πιο ακριβά λόγω καυσίμων και ήδη τα κοστολόγια ακτοπλοΐας και αερομεταφορών έχουν εκτιναχθεί. Το αυξημένο κόστος της ενέργειας επηρεάζει άλλωστε άμεσα και έμμεσα το συνολικό τουριστικό πακέτο.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου ώστε να στηριχθούν οι δανειολήπτες αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντάσσονται στο γενικότερο «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της νέα κρίσης και εξαρτώνται εν πολλοίς από τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά από και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι τράπεζες, που από σήμερα με τη Eurobank ξεκινούν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021, θα συζητήσουν με τους αναλυτές για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και πώς θα τις αντιμετωπίσουν ώστε να «κρατήσουν χαμηλά» τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σημειώνεται ότι τα χαμηλά ποσοστά ΝPEs αποτελούν μία από τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα.