Η κυβέρνηση θέλει να μεταφράσει την ψηλότερη ανάπτυξη σε κοινωνικό μέρισμα για τους πιο ευάλωτους. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση αναγκάζουν την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.
Όπως έχουν τονίσει διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό τα κονδύλια για την ενεργειακή κρίση να αυξηθούν εφόσον υπάρξει νέα άνοδος των τιμών. Αυτό, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει το πλεόνασμα της κυβέρνησης που δημιουργεί η άνω του 6% ανάπτυξη που αναμένεται για το 2021.
Ο Νοέμβριος κρίνει το κοινωνικό μέρισμα
Ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος, με το ορόσημο να τοποθετείται για τα μέσα του μήνα. Μέχρι τότε, θα έχει διαφανεί το πού θα έχει κάτσει η μπίλια για την ανάπτυξη, για το εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν ή θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα κλειδώσει η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε ομάδες πολιτών όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι υγειονομικοί.
Σε περίπτωση που χορηγηθεί, βρίσκονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει αναδρομικά και οι υγειονομικοί που δεν έχουν λάβει κάποιο έξτρα βοήθημα εκτός από αυτό πέρσι το Πάσχα.
Οι δύο αυτές ομάδες θα προστεθούν στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ήδη ότι θα χορηγηθεί διπλή πληρωμή τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, το ποσό ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 900 ευρώ.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
– Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου, το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ.
– Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
– Έτσι, για παράδειγμα. νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος. λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου. θα λάβει 700 ευρώ.
– Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη, λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου, θα λάβει 800 ευρώ.
Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού, ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Άρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ.
Πέρυσι, τη διπλή ενίσχυση είχαν λάβει 256.563 νοικοκυριά. Ωστόσο, στην καταγραφή του Αυγούστου, ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών μειώθηκε στα 215.000.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, απάντησε: «Έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη. Θα επανέλθουμε στο ΑΕΠ του 2019 το 2022. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα πάνω από 40% σε σχέση με την προηγούμενη φάση. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν την πανδημία».
Αλλά και χθες, ξεκαθάρισε, ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε σοβαρό έλλειμμα, συνεπώς δεν μπορώ να εισηγηθώ κάποιο επίδομα τις γιορτές σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Ο ρόλος μου είναι αυτός της εγκράτειας. Προτιμούμε να βοηθούμε τα ευάλωτα νοικοκυριά παρά να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Έχουμε δώσει ήδη σημαντικές ενισχύσεις».
Επίσης, ξεκαθάρισε πως αποκλείεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, παρότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει «φωτιά». «Με 7,3% έλλειμμα δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», είπε χθες.