kivotos-kosmou

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση, καθώς νέα πρόσωπα τοποθετούνται στη διοίκηση της δομής.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου «με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη δομή».

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους:

  1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022).

Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία», πρόσθεσε.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου ΔΣ

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA δήλωσε πως το μεσημέρι της Τρίτης θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου ΔΣ του ιδρύματος. 

«Τη δουλεύαμε όλη νύχτα, ξέρουμε τα ονόματα, μας λείπουν κάποια ονόματα για να κλείσει η λίστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι» σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε πως «Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να μπει μέσα μία διοίκηση η οποία έχει γνώση και τεχνογνωσία για την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι».

Όσον αφορά τους έλεγχους στις δομές είπε πως «Το πλαίσιο έχει αλλάξει και το αλλάξαμε ακριβώς για να μπουν κανόνες. Βάλαμε στο τέλος Μαΐου του 2022 τις προδιαγραφές για να γίνονται έλεγχοι».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου ή αν έχουν διαπιστωθεί οικονομικές ατασθαλίες σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κι ότι «Οι ισολογισμοί είναι πλεονασματικοί. Τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να είχε μισό με ένα εκατ πλεόνασμα Αυτό είναι ενθαρρυντικό για εμάς».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων υπογράμμισε πως τα στόματα έχουν ανοίξει και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές.

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις για την υπόθεση κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκων που έχουν φιλοξενηθεί στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» και που έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Οι δυο εισαγγελείς που ανέλαβαν την υπόθεση σύμφωνα με το OPEN έχουν στόχο να κλείσουν την υπόθεση μέσα σε 15 ημέρες.

Ποιοι θα καταθέσουν

Πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι παιδιά και πρώην εργαζόμενοι, ενώ δύο άλλοι μάρτυρες έχουν δηλώσει πρόθεση αυτοβούλως να προσέλθουν να καταθέσουν. Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στην Ολλανδία και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πατέρας Αντώνιος και τρεις εργαζόμενοι της ΜΚΟ.

Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων. 

Στην δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό. Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − nine =