dynamo-kythira

Πρόσφατα αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μια νέα βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικό αιολικό σταθμό. Πρόκειται για μία νέα διοικητική πράξη ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΣΗ μιας παλιότερης άδειας παραγωγής στην περιοχή ΞΕΡΟΚΑΜΠΙΑ (πάνω από την παραλία ΡΟΥΤΣΟΥΝΑΣ) συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΑΕ και σε περιοχή ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Natoura 2000.

Σύμφωνα με την νέα βεβαίωση παραγωγού και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ της εταιρείας ζητείται :

α) η μεταβολή του αριθμού και τύπου των ανεμογεννητριών από 24 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 μεγαβάτ έκαστη σε 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,5 μεγαβατ και με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα!!

β) Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από 48 μεγαβάτ σε 49.5 μεγαβάτ

Η χώρα μας καταδικάστηκε τον 12/2020 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν είχε ουσιαστικά θεσπίσει μέτρα για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Ουσιαστικά, άφηνε όλα αυτά τα χρόνια να εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα, επιτρέποντας την χωροθέτηση βιομηχανικών αιολικών σταθμών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Μετά την καταδίκη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 της χώρας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και για το νησί των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που μας δικαιώνει πλήρως, η γεωγραφική θέση των Κυθήρων, στη ΝΔ Ελλάδα, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, αποτελεί μια πολύ σημαντική «μεταναστευτική στενωπό» (migratory bottleneck) στη κεντροανατολική Μεσόγειο για εκατομμύρια πουλιά που πραγματοποιούν την ετήσια μετακίνηση τους, τους ανοιξιάτικους μήνες από τους χώρους ξεχειμωνιάσματος στην Αφρικανική Ήπειρο προς την Ευρασία και αντίστροφα κατά τους φθινοπωρινούς. Η παραγωγή ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς θα πρέπει να απαγορευτεί στο νησί καθώς είναι πλήρως ασύμβατη με την περιβαλλοντική του αξία και αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για το προστατευτέο αντικείμενο.

Προφανώς για την κοινοπραξία ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΟΥΛΟΣ Ο.Ε’’ συμφερόντων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε τα συμπεράσματα της Ε.Π.Μ δεν έχουν καμία αξία. Αντί λοιπόν να αποσύρει τα 3 έργα της στον Βορρά των Κυθήρων που βρίσκονται ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, αποφασίζει να διπλασιάσει το μέγεθος των ανεμογεννητριών που ξεπερνά πλέον τα 200 μέτρα ύψος!! Αυτά την στιγμή που με υπουργική απόφαση οι παραλίες ΡΟΥΤΣΟΥΝΑΣ, ΑΜΟΥΤΣΙ,ΚΑΡΠΑΘΙ και ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ της περιοχής ανακηρύχτηκαν ΑΠΑΤΗΤΕΣ!!

Εδώ και τέσσερα χρόνια το νησί έχει καταφέρει να αναγκάσει δύο μεγάλους επιχειρηματικούς (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ) να αποσύρουν τα ενεργειακά τους έργα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα έργα συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση και με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α) θα κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγή προς την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (πρώην Ρ.Α.Ε).

Αναμένουμε από τον Δήμο και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας να παραμείνουν συνεπείς συνοδοιπόροι στον αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί πριν χρόνια πράττοντας το ίδιο.

Για να συνεχιστεί ο νομικός αγώνα στα διοικητικά δικαστήρια και για αυτή την καινούρια άδεια είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και η τροφοδότηση με οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ποσό λογαριασμού του Κ.Ι.Π.Α.

Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών, μεταξύ άλλων. Για κάθε καταβολή θα εκδίδεται αντίστοιχη απόδειξη, που θα αποστέλλεται στον καταθέτη.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84

ΙΒΑΝ: GR2301103800000038000241984

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − two =