Αριστείδης Ν. Καραμπασιάδης

Το δωρηθέν, από το έτος 2004, με το υπ΄αρ. 1.621/2004, συμβόλαιο δωρεάς υπό τρόπο, της συμβολαιογράφου κας Δραγάτση,   από τους Κυθήριους κατοίκους του Αλίμου, στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, επιφάνειας 3.500,00 τ.μ., με  κτίσμα άνω των 1.500,00 τ.μ.,  βρίσκεται  παράπλευρα του  μεγαλοπρεπούς  Ιερού  Ναού της Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο, και σε ελάχιστη   απόσταση από την επένδυση του Ελληνικού.

Οι Κυθήριοι κάτοικοι του Αλίμου, το σχεδίασαν, το ονειρεύτηκαν, το έχτισαν και το δώρισαν, από το υστέρημά τους, στο Τριφύλλειο  Ίδρυμα, αποκλειστικά και μόνο, υπό τον όρο και προϋπόθεση, ότι το Ίδρυμα θα αποπερατώσει το  Πνευματικό Κέντρο,  εντός του οποίου θα λειτουργεί  αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, λαογραφικό μουσείο, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας – φοιτητών, γηροκομείο, ως χώρος κοινωνικής προσφοράς και πολιτιστικής δράσης.

Η αποπεράτωσή και λειτουργία του ως Πνευματικού Κέντρου, θα αποτελέσει  μία γέφυρα των Κυθήρων με όλη την  Αθήνα και ένα φάρο προβολής του πανέμορφου νησιού του Τσιρίγου, στην Αττική, αλλά και σε όλη της Υφήλιο. Καθώς, το ακίνητο, βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, την επένδυση του Ελληνικού, ας αναλογιστούμε,  τι θα συνεπάγεται αυτό, για την  τουριστική προβολή των Κυθήρων ……

Και ενώ όλοι, μέχρι προ λίγων μηνών, λαχταρούσαμε την έναρξη αποπεράτωσης και λειτουργίας του, όψιμα, και σε αντίθεση με τις ανωτέρω διακηρύξεις, η τοπική κοινωνία ενημερώνεται ότι αντί Πνευματικού κέντρου, το κτίριο θα κατεδαφιστεί και το ακίνητο θα δοθεί αντιπαροχή, για ανέγερση άλλων τεσσάρων πολυκατοικιών…..

Η κατασκευή διαμερισμάτων αντί χώρου πολιτισμού, διαμερισμάτων αντί πνευματικού κέντρου, προσκρούει  σε κάποιες αντικειμενικές αλήθειες  :

  • Στο οικόπεδο, υπάρχει ήδη ημιτελές κτίριο, επιφάνειας άνω των 1.500,00 τ.μ., στο στάδιο της τοιχοποιίας, σε άριστη κατάσταση στατικά,  αναγερθέν προ 25 μόλις ετών.  Το κόστος  και ο χρόνος αποπεράτωσής του,  είναι ελάχιστος, ώστε σε λίγους μήνες να μπορούν να γίνουν εγκαίνια του χώρου.
  • Δεν χρειάζεται το Τριφύλλειο Ίδρυμα να δώσει,  κυριολεκτικά,   ούτε ένα ευρώ  για την αποπεράτωση του κτιρίου, καθώς  για την ολοκλήρωση της κατασκευής  του Πνευματικού  κέντρου, δυνάμει του ίδιου ως άνω συμβολαίου, δωρήθηκαν  από τους Κυθήριους κατοίκους στο Τριφύλλειο, άλλα πέντε όμορα οικόπεδα, επιφάνειας άνω των 300,00 τ.μ. έκαστο,  αξίας  τουλάχιστον 2.500.000,00€.
  • Το Τριφύλλειο Ίδρυμα, όχι μόνο δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα έχει και κέρδος, άμεσο  από την  λειτουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού και έμμεσο από την ανάδειξη του νησιού,  τόσο στον Άλιμο, στην Αττική, αλλά και παγκοσμίως.
  • Με την ανέγερση πολυκατοικιών το Τριφύλλειο, όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά και ζημιώνεται. Την μερίδα του λέοντος, ήτοι το  65%,  την παίρνει ο εργολάβος – κατασκευαστής, ενώ στο  Ίδρυμα μένουν ελάχιστα διαμερίσματα, αγνώστου επιφάνειας και αξίας, καθότι το  εργολαβικό προσύμφωνο με τον εργολάβο, παραμένει  ακόμα άγνωστο. Αντιθέτως, με την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου, το Ίδρυμα, θα διατηρήσει στην πλήρη και αποκλειστική  του κυριότητα ένα  οικόπεδο 3.500,00 τ.μ., και έναν άρτι αποπερατωθέντα  πολυχώρο πολιτισμού, επιφάνειας άνω των 1.500,00 τ.μ. με ανάλογα έσοδα.  Ποια εκ των δύο επιλογών, είναι πιο συμφέρουσα ….. ;
  • Κανένας κέρδος δεν θα έχουν οι κάτοικοι ης περιοχής, από την ανέγερση τεσσάρων πολυκατοικιών και 48 διαμερισμάτων. Τί όφελος θα έχουν οι κάτοικοι, εκτός από επιπλέον κίνηση, ηχορύπανση, σκουπίδια, πρόβλημα στάθμευσης – μετακίνησης, και εν γένει υποβάθμιση βιοτικού τους επιπέδου και ποιότητας ζωής …. ;
  • Ομοίως κανένα κέρδος δεν θα έχει ούτε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κυθηρίων της περιοχής, από την  κατασκευή πολυκατοικιών.  Δυνάμει των  υπ΄αρ. 124685/2021 &  73820/2022 αποφάσεων του Υπ.Οικονομικών,  εκ του όλου ακινήτου, θα διατεθεί  προς χρήση,  ένα γραφείο έως 150 τ.μ. στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό και μόνο, ο οποίος όμως έχει πάψει να υπάρχει. Ως εκ τούτου, και ελλείποντος του Οικ.Συνεταιρισμού, από ένα ακίνητο  3,5 στρεμμάτων, τόσο ο Εξωραϊστικός Σύλλογος, οι Κυθήριοι, όσο και οι κάτοικοι, δεν θα πάρουν τίποτα ….
  • Δεν θίγεται στο ελάχιστο η λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων. Το ακίνητο αυτό δεν δόθηκε ποτέ, ως αναγράφεται και στην υπό τρόπο δωρεά του,  για την  λειτουργία του Γηροκομείου. Το δε Τριφύλλειο  Ίδρυμα, φέρει κινητή και ακίνητη περιουσία, που θα μπορούσε να καλύπτει όχι μόνο την  λειτουργία του Γηροκομείου, αλλά και πολλές άλλες κοινωφελείς δράσεις. Εάν δε, η τεράστια ακίνητη περιουσία του Τριφυλλείου δεν αξιοποιείται, αυτό συνεπάγεται  ότι δεν θα αξιοποιούνται ούτε τα νέα διαμερίσματα που επιδιώκει να αποκτήσει. Άρα, προς τι , η εκχώρηση του ακινήτου σε εργολάβο …… ;;;;
  • Δεν στερείται κανείς την ιδιοκτησία του, ούτε γίνεται καμία προσπάθεια δήθεν σφετερισμού του χώρου, καθώς το ακίνητο  παραμένει στην  πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του Τριφυλλείου Ιδρύματος.
  • Η κοινότητα των Αλιμούσιων Κυθηρίων, είναι μία γροθιά, όπου έριδες και τεχνητά μίση δεν χωρούν. Ο   Δήμος Αλίμου, αγκάλιασε, από το 1950, τους πρώτους Κυθήριους που ήρθαν στην περιοχή, ενώ οι  Δήμοι μας, Άλιμος και Κύθηρα,   είναι αδελφοποιημένοι. Το ίδιο πράττει και τώρα, ο Δήμος μας, διά του  Δημάρχου μας, κου Ανδρ.Κονδύλη, συνδράμοντας, παντίω τρόπω, στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων.
  • Το αίτημα όλων των Κυθηρίων και των Αλιμιωτών, υπέρ του Πνευματικού Κέντρου, όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται το Τριφύλλειο Ίδρυμα, αλλά υπηρετεί τους  καταστατικούς κοινωφελείς σκοπούς, τους οποίους  τιμούμε και σεβόμαστε.

Αδέρφια μας,  Κυθήριοι,

Χωρίς καμία δαπάνη, ούτε ένα ευρώ, μπορείτε να έχετε  έναν διεθνή πόλο προβολής και ανάδειξης του νησιού σας,  της ιστορίας σας, του τόπου σας, της οικονομίας και του τουρισμού σας,  δίπλα στην μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της Ελλάδας.  Μην  τα ακυρώσετε  όλα αυτά, επιτρέποντας να γίνουν  άλλες τέσσερεις πολυκατοικίες.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλίμου, αποφάσισε, την  προσφυγή στην  Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαφυλάξει το ακίνητο, ως κέντρο πολιτισμού, υποστηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων. Αφού αναλογιστούμε όλα τα ανωτέρω, ας προτιμήσουμε να μας μνημονεύουν οι επόμενες γενιές, αντί να μας κρίνουν τα Δικαστήρια  …..

Άλλωστε, μόλις πριν από δύο χρόνια, όλοι  διατρανώναμε δημόσια, την επικείμενη έναρξη εργασιών αποπεράτωσης του Πνευματικού  κέντρου. Ο Δήμαρχος Κυθήρων, κος Ε.Χαρχαλάκης, το 2021, στην  αδελφοποίηση των Δήμω μας, δήλωνε «το Πνευματικό Κέντρο  των Κυθηρίων, μαζί με τον Ναό και μουσικό Σχολείο,  θα αποτελεί την  απτή απόδειξη  της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς των Κυθηρίων  στην περιοχή και θα ίσταται παράδειγμα συνεργασίας και συναντίληψης των δύο Δήμων, που από σήμερα αδελφοποιούνται και επίσημα. Εύχομαι να είμαστε  όλοι καλά και να βρεθούμε μαζί και στα εγκαίνια».  Τι άλλαξε, για να ακυρώσουμε όλα τα ανωτέρω ..… ;

Αριστείδης Ν. Καραμπασιάδης

Δικηγόρος

υπ. δημοτικός σύμβουλος Αλίμου

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three − 1 =