Αγία Πελαγία μαρίνα Κύθηρα

Ερώτηση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από τις περιφερειακές συμβούλους Μαρία Καζάκου και Αικατερίνη Λογοθέτη, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης». Η ερώτηση αφορά την πορεία και τις καθυστερήσεις του έργου κατασκευής του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, ένα έργο καίριας σημασίας για την περιοχή.

Το έργο, χρηματοδοτούμενο εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής, στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του οικισμού της Αγίας Πελαγίας, περιλαμβάνοντας δεξαμενές, δίκτυο αγωγών, φρεάτια και πυροσβεστικούς κρουνούς. Παρά τη σημαντική αυτή επένδυση στον πλέον τουριστικό οικισμό του νησιού, το έργο βρίσκεται σε διακοπή, κυρίως λόγω της μη πληρωμής του 4ου λογαριασμού και της αξίωσης αποζημίωσης θετικών ζημιών από τον εργολάβο.

Στην ερώτηση οι κυρίες Καζάκου και Λογοθέτη επισημαίνουν ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι κάτοικοι και οι τουρίστες υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία λόγω των προβλημάτων υδροδότησης στην περιοχή. Οι περιφερειακές σύμβουλοι ζητούν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση, καθώς και για την τεκμηρίωση της αποζημίωσης που ζητά ο εργολάβος, ενώ παράλληλα απαιτούν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την παράταση του έργου να βρίσκεται στο τραπέζι. Οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας αναμένουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης, με την ελπίδα ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Διαβάστε την ερώτηση παρακάτω:

Θέμα: Ερώτηση για το έργο: «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίας Πελαγίας  Κυθήρων».

Το έργο «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίας Πελαγίας Κυθήρων» είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί των Κυθήρων.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (δίκτυο διανομής) του οικισμού Αγίας Πελαγίας στα Κύθηρα το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρου του οικισμού.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενών, 28 χλμ. αγωγών εσωτερικού δικτύου, 177 φρεατίων δικλείδων, 16 φρεατίων καθαρισμού, 54 πυροσβεστικούς κρουνούς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και όλες τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και εργασίες αυτοματισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.100.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο σύμφωνα με την από 08.09.2017 προγραμματική σύμβαση, έχει δημοπρατηθεί από το Δήμο Κυθήρων και εκτελείται από τη Περιφέρεια Αττικής/ Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων/Τμήμα Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων.

Την 26.04.2021 υπογράφηκε η 1η τροποποίηση – παράταση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων, για το παραπάνω έργο, η οποία λήγει την 08.11.2024.

Την 08.06.2022 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κυθήρων και της εταιρείας «ΤΕΒΑΡ ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ποσό εργολαβικής σύμβασης 1.519.005,33 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 291.283,43 ευρώ.

Με το με το υπ’ αρ. πρωτ. 4629/13.09.2024 έγγραφό του ο Δήμος Κυθήρων αιτήθηκε τη χρονική παράταση της προγραμματικής σύμβασης κατά 36 μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες του έργου.

Στην 33η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής συζητήθηκε η παράταση του έργου.

Στην εισήγηση της υπηρεσίας αναφέρεται πως «Το έργο βρίσκεται σε διακοπή εργασιών λόγω εκκρεμότητας πληρωμής του 4ου (υπολογισμός τόκων υπερημερίας) και 5ου (αποζημίωση θετικών ζημιών) Λογαριασμού.»

Επειδή το καλοκαίρι που μας πέρασε οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα από την έλλειψη υδροδότησης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας.

Επειδή δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για την καθυστέρηση της πληρωμής του 4ου λογαριασμού με συνέπεια την αξίωση από τον εργολάβο αποζημίωσης θετικών ζημιών.

Ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

  1. Σε ποιο σημείο εκτέλεσης βρίσκεται το έργο;
  2. Γιατί καθυστέρησε η πληρωμή του 4ου Λογαριασμού;
  3. Ποια είναι η τεκμηρίωση για αποδοχή της αποζημίωσης θετικών ζημιών;
  4. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο;

 

Για την Παράταξη
«Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»

Οι Περιφερειακές Σύμβουλοι
Καζάκου Μαρία
Λογοθέτη Αικατερίνη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + seven =