a patient in intensive care after heart surgery
Φωτό Αρχείου - Photo by engin akyurt on Unsplash

Μια σοβαρή καταγγελία έκανε μέσω Facebook Κυθήρια κάτοικος, αναφερόμενη σε προσωπικό περιστατικό που αντιμετώπισε κατά τη μεταφορά ασθενούς από την Αθήνα στα Κύθηρα με το πλοίο Aqua Jewel. Σύμφωνα με την ανάρτηση της κ. Κ., η κλίνη με το οξυγόνο που διαθέτει το πλοίο δεν λειτουργούσε, αφήνοντας τον ασθενή χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για οποιονδήποτε ασθενή που χρειάζεται οξυγόνο κατά τη μεταφορά του.

Η συμπατριώτισσά μας περιγράφει ότι το Νοσοκομείο Κυθήρων επικοινώνησε με την εταιρεία για να εξασφαλίσει τη λειτουργία της ειδικής κλίνης για έναν ασθενή που έπρεπε να μεταφερθεί. Ωστόσο, ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή ότι η κλίνη δεν ήταν σε λειτουργία, και τους προτάθηκε να αλλάξουν την ημερομηνία του ταξιδιού, εφόσον η κλίνη ήταν εκτός λειτουργίας έως ότου επισκευαστεί.

Σύμφωνα με τα σχόλια που ακολούθησαν κάτω από την ανάρτηση της κυρίας Κ., φαίνεται ότι η έλλειψη υποδομών και η αδιαφορία από πλευράς των αρμόδιων εταιρειών και φορέων είναι ένα διαρκές πρόβλημα, το οποίο καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Τα σχόλια εκφράζουν έντονη αποδοκιμασία για την κατάσταση. Πολλοί αναφέρονται στην έλλειψη υπευθυνότητας και υποδομών που υποβαθμίζουν τη ζωή στα νησιά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι αρμόδιοι είναι ανεύθυνοι» και ότι τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Η κ. Κ. ενημέρωσε και την εταιρεία Sea Jets, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό το θέμα και στον καπετάνιο του πλοίου. Όπως υποστηρίζει σε σχόλιό της «από την εταιρεία αναφέρθηκε πως θα πρέπει ο κάθε ασθενής να έχει το δικό του οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αφού το υπάρχον στο πλοίο δεν επαρκεί για μεγάλης διάρκειας ταξίδια»(!). Αυτό έφερε περισσότερα ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της κλίνης και την ασφάλεια των ασθενών.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα σημαντικά κενά στην υγειονομική υποστήριξη των ασθενών που μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στα ελληνικά νησιά. Οι κάτοικοι και οι αρχές των Κυθήρων θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τέτοιες κρίσιμες υποδομές λειτουργούν αποτελεσματικά, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Η κ. Κ. κατέληξε στην ανάρτησή της εκφράζοντας την απογοήτευσή της: «Αυτό είναι το καράβι μας. Αυτό είναι το αίσχος μας. Συγχαρητήρια».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + fifteen =