Σάβ, 10 Ιαν 2026
14.6 C
Cythera

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη – Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Σημαντική στροφή στην εξωτερική του πολιτική σηματοδοτεί ο Καναδάς, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο Καρνι χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «αναγκαία» για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική λύσης δύο κρατών, ενώ έκανε λόγο για αλλαγή πλεύσης στο μεσανατολικό που βασίζεται στην ανάγκη «πραγματισμού και ελπίδας».

Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε θερμά από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ιστορική και θαρραλέα», επισημαίνοντας πως η καναδική στάση ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. «Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, για να σωθεί η προοπτική της λύσης δύο κρατών», τόνισε ο Αμπάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καρνι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Το Παρίσι χαιρέτισε επίσης την κίνηση, με το Ελιζέ να επισημαίνει τη βούληση της Γαλλίας να συνεργαστεί στενά με τον Καναδά και να ενισχύσει τη δυναμική υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σχετική συνομιλία με τον Καρνι λίγο πριν τη δημόσια ανακοίνωση.

Αντιθέτως, η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας την πρόθεση του Καναδά. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για «διεστραμμένη εκστρατεία διεθνούς πίεσης», υποστηρίζοντας πως μια τέτοια αναγνώριση «θα ενισχύσει τη σκληροπυρηνική στάση της Χαμάς» και θα νομιμοποιήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Οτάβα σημείωσε ότι «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους απουσία υπεύθυνης κυβέρνησης και λειτουργικών θεσμών αποτελεί επιβράβευση της τρομοκρατίας».

Ο Καναδάς προστίθεται έτσι σε μια ομάδα δυτικών χωρών που δείχνουν να επανεξετάζουν τη στάση τους στο παλαιστινιακό ζήτημα, την ώρα που η διεθνής διπλωματία κινείται σε τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα»: Κοπή πίτας

Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η...

Το Δόγμα Μονρόε και η Βενεζουέλα

Το 1823 δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Δεν κινήθηκαν...

Τριφύλλειο Ίδρυμα: Βράβευση αριστούχων αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου Κυθηρίων

Έγιναν και φέτος οι από ετών καθιερωμένες βραβεύσεις των...

Δήμος Κυθήρων: Απάντηση για τα κληροδοτήματα και τα δημοτικά ακίνητα

Με μια εκτενή και ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η Δημοτική...

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Στην έγκριση της υπογραφής της συμφωνίας με τη Mercosur...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img