Μια στατηγική συμμαχία που είναι σε ισχύ από το 2017 στα Κύθηρα, απέδωσε ήδη καρπούς. Χάρη στη σύμπραξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), η περιοχή της Ρεματιάς στον Καραβά «αναβαθμίστηκε, ζωντάνεψε ξανά και αναδείχθηκε», όπως αναφέρει ο Χάρης Τζωρτζόπουλος, βιοκαλλιεργητής, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων και ιδρυτής της Astarti – Tzortzopoulos Estate, μόνιμος κάτοικος Κυθήρων από το 1997.

Τα Κύθηρα, οδηγός για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα

Η ανάγκη καταπολέμησης της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης των υδροφορέων σε μικρά νησιά, ήταν αυτή που υπαγόρευσε το σχέδιο δράσης των δύο φορέων στα Κύθηρα. Το σχέδιο στηρίχθηκε στη χρήση λίθινων αναβαθμίδων και μπήκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο στόχος μέσω της χρήσης αναβαθμίδων, θα ήταν η μεγαλύτερη διήθηση του νερού στο έδαφος μέσω του ελέγχου της ροής του. Ως τόπος εφαρμογής, επιλέχτηκε η Ρεματιά στον Καραβά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τις επόμενες κιόλας μέρες από την κατασκευή των αναβαθμών, η ροή του ρέματος επανήλθε, τονώνοντας το οικοσύστημα της περιοχής. Αυτή η αναζωογόνηση της βιοποικιλότητας αφήνει παρακαταθήκη για ένα “πράσινο μέλλον” και συνάμα αποτελεί «επένδυση για τα παιδιά μας», όπως λέει ο πατέρας Παύλος, ιερέας και μόνιμος κάτοικος Κυθήρων από το 2015.

Απόρροια της επιτυχημένης χρήσης λίθινων αναβαθμίδων στη Ρεματιά του Καραβά, ήταν η ανάπτυξη και υλοποίηση από το 2021 ενός προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος του γενικού προγραμματικού σχεδιασμού της πρωτοβουλίας «Mediterranean Islands Collective» (MIC), η οποία ξεκίνησε και υποστηρίζεται από το ίδρυμα MAVA με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τη βιωσιμότητα των νησιών της Μεσογείου. Στο έργο αυτό το MedINA συνεργάζεται με το WWF Ελλάς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών (HISR). Πρώτος σταθμός του προγράμματος, αποτέλεσε ο Καβουροπόταμος της Πάρου.

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.)

Από το 2006, το ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΙΠΑ), εργάζεται με σκοπό να γίνουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ένας κόμβος βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναδεικνύοντας τη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των δύο νησιών.

Tο ΚΙΠΑ είναι ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα με την μορφή ΝΠΙΔ με έδρα το Λιβάδι Κυθήρων. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Γεώργιο Ι. Κασιμάτη.

Σκοποί του Ιδρύματος είναι:

  • Να αναδείξει και να διατηρήσει την πολιτιστική (ιστορική και λαϊκή) και φυσική κληρονομιά και παράδοση
  • Να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της κοινωνίας τους με ταυτόχρονη διασφάλιση και δημιουργία όρων υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων τους
  • Να προστατεύσει το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον των δύο νησιών
  • Να διοργανώνει, να εκτελεί και να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις, επιστημονικές έρευνες και προγράμματα
  • Να προάγει την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ιδρύθηκε το 2003 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και πέραν αυτής. Ο ευρύτερος στόχος του είναι να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου οι κοινωνίες ευημερούν σε αρμονία με τη φύση. 

Το MedINA είναι το πνευματικό τέκνο του επιτυχημένου αρχιτέκτονα και χωροτάκτη Θύμιου Παπαγιάννη, ενός οραματιστή και μιας ηγετικής προσωπικότητας στον τομέα της διατήρησης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει συμβάλει σημαντικά σε θέματα έρευνας και πολιτικής στους τομείς της οικολογίας και του τοπίου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Παρόλο που αρχικά επικεντρώθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φύσης και του πολιτισμού μέσω τριών τομέων προτεραιότητας -των πολιτιστικών αξιών των υγροτόπων, του τοπίου και των Ιερών Φυσικών Τόπων- με την πάροδο του χρόνου το MedINA διεύρυνε το πεδίο δραστηριότητάς του σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες: τη φύση, τον πολιτισμό και την συμμετοχή των κοινοτήτων.

Η αποστολή του MedINA είναι να συμβάλλει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσω της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων και μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 2 =