«Ιστορική» συμφωνία Καναδά – Γερμανίας για ανανεώσιμο υδρογόνο

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας υπέγραψαν χθες Τρίτη συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και τη μεταφορά ανανεώσιμου (ή πράσινου) υδρογόνου, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Καναδά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο καναδός υπουργός Ενέργειας Τζόναθαν Γουίλκινσον υπέγραψαν τη συμφωνία σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στέφενσβιλ της Νέας Γης, παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Για «ιστορικό βήμα προς το κοινό μας μέλλον» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Τριντό. «Ο στόχος μας είναι σαφής: Να εργαστούμε για τις πρώτες εξαγωγές καναδικού υδρογόνου στη Γερμανία μέχρι το 2025», είπε ο καναδός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη είναι επίσης ξεκάθαρα: δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη και τοπική ανάπτυξη, παρέχοντας παράλληλα καθαρή ενέργεια που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πιο «στρατηγικό επίπεδο». Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ και πολυμελή αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον».

Η Νέα Γη στον Καναδά θεωρείται τοποθεσία που ευνοεί την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς επικρατούν συχνά θυελλώδεις άνεμοι και είναι αραιοκατοικημένη.

Το καθαρό υδρογόνο (ανανεώσιμο υδρογόνο ή πράσινο υδρογόνο) παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του.

Επί του παρόντος, το κόστος παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την αγορά φυσικού αερίου, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας μεσοπρόθεσμα.

Οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας Eon και Uniper ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την καναδική Everwind στο περιθώριο των γερμανο-καναδικών συνομιλιών με στόχο την εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από τον Καναδά, σε μεγάλη κλίμακα, από το 2025.

Παράλληλα, οι εταιρείες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά ετησίως έως και 500.000 τόνων αμμωνίας – της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στη μεταφορά υδρογόνου.

Μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας πρόκειται να κατασκευαστεί στο χωριό Πόιντ Τάπερ, στην καναδική επαρχία της Νέας Σκωτίας. «Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και η εμπορική λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025», σύμφωνα με την Eon.

Επίσης την Τρίτη, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την καναδική κυβέρνηση για την προώθηση της συνεργασίας και των οικονομικών ευκαιριών στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα στον Καναδά.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Έφυγε από τη ζωή η Μαρινέλλα

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η...

Περί της αύξησης του Κατώτατου Μισθού

Μεγάλη επικοινωνιακή καταιγίδα για την μεικτή αύξηση του 4,5%...

Εργαστήριο site-specific performance & artist residency στη λίμνη Καϊάφα

Ένα ξεχωριστό τετραήμερο εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής, με...
00:00:00

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με ομιλίες Παπανδρέου και Βενιζέλου η 2η μέρα – Το πρόγραμμα εργασιών

Στη δεύτερη μέρα του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ,...

Ιερα Μητρόπολη Κυθήρων: Σύναξη της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων

Τό Σάββατον 28 Μαρτίου 2026 στό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ καί τήν Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 στό Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img