Θεμιστοκλέους 5
Τριφύλλειο Ίδρυμα, Θεμιστοκλέους 5 Αθήνα

Η γένεση του Τριφυλλείου Ιδρύματος είναι το επιστέγασμα της πραγματοποίησης  του οράματος ενός ανθρώπου που το μυαλό του έβλεπε από τότε  πολύ μακριά. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον Νικόλαο Τριφύλλη.

Το όραμα αυτό του Τριφύλλη ήταν να δημιουργηθεί ένα νοσηλευτικό Ίδρυμα που να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των Κυθηρίων και να λύνει τα προβλήματα που θα ανακύπτουν, ώστε να μη διακινδυνεύουν να αναζητούν εκτός της νήσου νοσηλεία και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές.

Έτσι με τη 10494/26-6-1948 δημόσια διαθήκη του πρόσφερε το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ για τη σύσταση Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον τίτλο ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΥΘΗΡΩΝ’ με μοναδικό σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Νοσοκομείου στον Ποταμό των Κυθήρων.

Βέβαια την πρωτοβουλία αυτή του Τριφύλλη συμπλήρωσαν με σημαντικές δωρεές και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας και μεταξύ αυτών οι Π. Πανάρετος, Μιχ. Σεμιτέκολος, Αφοί Κασιμάτη, Λεωνίδας Μεγαλοκονόμος κ.ά.
Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού ακολούθησε η σύσταση μιας Ερανικής Επιτροπής αποτελουμένης από τους Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Καλοκαιρινό, Θεόδωρο Κατράκη, Ιω. Φώτιο, Γρηγ.Π.Κασιμάτη, Κρίτωνα Ευστ. Δηλαβέρη, Ιω. Κοντολέων, Δημ. Μαρσέλλο, Παναγιώτη Φωτεινό, Παναγιώτη Πανάρετο, Νικόλαο Καστρίσιο, Παναγιώτη Ι. Τριφύλλη, Παναγιώτη Γαβρίλη, Βασ. Μπαβέα, Θεόδωρο Αρχοντούλη και Ιωάννη Σ. Κασιμάτη.

Η αποστολή της Ερανικής Επιτροπής περατώθηκε σε σύντομο σχετικά διάστημα, και το Νοσοκομείο ανεγέρθηκε στον Ποταμό Κυθήρων, όπως ήταν η εντολή του διαθέτη, σε οικόπεδο που εδώρησε ο εκ των εκτελεστών της διαθήκης του και ανιψιός του Παναγιώτης Θ. Πανάρετος.

Αμέσως μετά την ανέγερση του Νοσοκομείου ο Νικόλαος Τριφύλλης μεταβίβασε στην Ερανική Επιτροπή το γνωστό εστιατόριο ‘ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ’ με τον όρο να συσταθεί Ίδρυμα με έδρα την Αθήνα και επωνυμία ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΥΘΗΡΩΝ’, και να ανοικοδομηθεί το ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους 5, τα έσοδα του οποίου να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς προς όφελος των Κυθήρων.

Στο μεταξύ ο Ν.Τριφύλλης απεβίωσε τον Μάιο του 1955, το όραμά του όμως πραγματοποιήθηκε από την Ερανική Επιτροπή και εξακολουθεί να καθοδηγεί τις ενέργειες όλων των συνεχιστών του έργου του.

Έτσι η Ερανική Επιτροπή συμπλήρωσε το αρχικό έργο με την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου, ώστε η μετάβαση στο νοσοκομείο να είναι ασφαλέστερη.

Επίσης η Ερανική με το 62/14-11-56 πρακτικό της προχώρησε στη σύσταση του Ιδρύματος με το 359/14-11-56 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Ιω. Βαρυπάτη που εγκρίθηκε με το Β.Δ. από 25-6-57 κι έτσι δημιουργήθηκε το ΙΔΡΥΜΑ ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΥΘΗΡΩΝ’ , που είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διέπεται από τον Α.Ν. 2039/39.

Στη θέση που υπήρχε το εστιατόριο ‘ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ’ ανοικοδομήθηκε το 1977 ένα 8οροφο μέγαρο σύμφωνα με τη μελέτη και επίβλεψη του εκλεκτού συμπατριώτη μας Πολιτικού Μηχανικού Κου Σπύρου Ι. Κασιμάτη και ονομάστηκε ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’. Ο Κος Κασιμάτης προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς και έκτοτε είναι πάντα στο πλευρό του Ιδρύματος πολύτιμος Σύμβουλος και επιβλέπων μηχανικός σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες μας, μια σχέση πολύτιμης, στενής και αφιλοκερδούς πάντοτε συνεργασίας που διαρκεί σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Προς επιβράβευση της προσφοράς του αυτής το Δ.Σ. του Ιδρύματος τον αναγόρευσε Ευεργέτη προσφέροντάς του τιμητικό δίπλωμα και σχετική πλακέτα, και έχει αναρτήσει το πορτραίτο του σε περίοπτο θέση στην αίθουσα των συνεδριάσεών του κοντά στους άλλους Ευεργέτες του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

Στον 7ο όροφο του μεγάρου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο των Κυθηρίων , ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος ανοικτός πάντοτε σε όλους τους Κυθηρίους και Φιλοκυθηρίους. Είναι επίσης ο χώρος που φιλοξενούνται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις κλπ. ιδιαίτερα των νέων, όπως ο σύλλογος Πορφυρίς.

Στον 8ο όροφο στεγάζονται τα γραφεία του Τριφυλλείου Ιδρύματος και φιλοξενούνται τα γραφεία του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών και εκεί επίσης συνεδριάζει και ο Όμιλος των Κυθηρίων Πανεπιστημιακών. Εκεί επίσης και στην επιβλητική αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στεγάζεται η πολύ αξιόλογη Βιβλιοθήκη που περιέχει εκατοντάδες βιβλία Κυθηρίων συγγραφέων αλλά και πάρα πολλά άλλα Κυθηραϊκού και μη ενδιαφέροντος. Επίσης εκεί φυλλάσονται και οι τόμοι όλων των Κυθηραϊκών εφημερίδων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί. Στην ίδια αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου οι τοίχοι κοσμούνται με τα πορτραίτα των πολυαρίθμων μεγάλων ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος που προκαλούν μεγάλη εντύπωση στον εισερχόμενο επισκέπτη.

Το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων οφείλει την ονομασία του στον εμπνευστή του και μεγάλο ευεργέτη Κυθήριο Νικόλαο Τριφύλλη από τα Τριφυλλιάνικα.
Ο μεγάλος αυτός Κυθήριος συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει ένα Νοσοκομείο στα Κύθηρα για τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και όχι μόνον. Έτσι αυτοί που έχουν ανάγκη για ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα για επείγοντα περιστατικά, να μην υφίστανται την ταλαιπωρία του κοπιαστικού και ενίοτε αβέβαιου δια θαλάσσης ταξιδιού προς Πειραιά.
Ο Ν. Τριφύλλης εδώρησε ολόκληρη την περιουσία του για τον σκοπό αυτό με την προϋπόθεση να ασφαλτοστρωθεί και ο κεντρικός δρόμος του νησιού μέχρι τον Ποταμό για να είναι απρόσκοπτη ασφαλής και ταχεία η μεταφορά των ασθενών. Το παράδειγμα του Ν. Τρυφύλλη ακολούθησαν και πολυάριθμοι άλλοι Κυθήριοι Δωρητές με δωρεές που κυμαίνονται από ένα μικρό χωραφάκι στα Κύθηρα μέχρι μεγάλες περιουσίες σε κινητά και ακίνητα στη Ελλάδα και στην αλλοδαπή.

Το νοσοκομείο που ιδρύθηκε στον Ποταμό ονομάστηκε Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων  και το Ίδρυμα που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Ίδρυμα Τριφύλλειον Νοσοκομείον Κυθήρων.

Αργότερα με την δωρεά των αδελφών Κασιμάτη ιδρύθηκε το Κασιμάτειο Γηροκομείο και η Στέγη των κατακοίτων γερόντων στον Ποταμό, που είναι Ίδρυμα αυτοτελούς διαχείρησης υπαγόμενο όμως στο Τριφύλλειο και αποτελεί πρότυπο Ίδρυμα του είδους αυτού.
Αναλυτικές λεπτομέρειες αναφέρονται στο κεφάλαιο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της Ιστοσελίδας.
Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι η φροντίδα και συντήρηση του Γηροκομείου, και η συμβολή στην ικανοποίηση ποικίλων κοινοφελών έργων στα Κύθηρα. Τούτο επιτυγχάνεται με την χρηστή διαχείρηση και αξιοποίηση πόρων που προέρχονται από τα διάφορα κληροδοτήματα και που αποτελούν την περιουσία του Ιδρύματος.
Στόχος της δημιουργίας της Ιστοσελίδας είναι να καταστήσουμε γνωστή την παρουσία του Ιδρύματος στο ευρύτερο κοινό και να προσελκύσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό φίλων και συμπαραστατών στο έργο μας

Ο Ευεργέτης

Ο αείμνηστος μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας Νικόλαος Ι. Τριφύλλης θέλοντας να καλύψει σε μόνιμη βάση τις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης των συμπατριωτών μας, με την 10494/26.6.48 δημόσια διαθήκη του, κατέλειπε το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ, για τη σύσταση Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον τίτλο ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’ με μοναδικό σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Νοσοκομείου στον Ποταμό Κυθήρων.

Την πρωτοβουλία του Νικ.Τριφύλλη συμπλήρωσαν με αξιόλογες δωρεές πολλοί συμπατριώτες μας και ανάμεσα τους οι Π.Πανάρετος, Μιχ.Σεμιτέκολος, Αφοί Κασιμάτη, Λεων.Μεγαλοκονόμος κ.α .

Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού συστάθηκε μία Ερανική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Καλοκαιρινό, Θεοδ.Κατράκη, Ι.Φώτιο, Γρηγ.Κασιμάτη, Κρίτωνα Ευστ. Δηλαβέρη, Ι.Κοντολέων, Δημ.Μαρσέλλο, Παν.Φωτεινό, Παν.Θ.Πανάρετο, Νικ.Καστρίσιο, Παν.Ι.Τριφύλλη, Παν.Γαβρίλη, Β.Μπαβέα, Θ. Αρχοντούλη και  Ι.Σ.Κασιμάτη.

Η Ερανική επιτροπή περάτωσε το έργο της συντομότατα και στις 21.5.1953 εγκαινίασε το Νοσοκομείο, το οποίο ανεγέρθηκε στον Ποταμό Κυθήρων κατά την επιθυμία του Ν.Τριφύλλη, σε οικόπεδο το οποίο εδώρησε ο εκ των εκτελεστών της διαθήκης και ανηψιός του,  Παν.Θ.Πανάρετος.

Ο Ν.Τριφύλλης, αμέσως μόλις περατώθηκε η ανέγερση του κτιρίου του Νοσοκομείου, μεταβίβασε στην Ερανική Επιτροπή το γνωστό εστιατόριο ‘ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ’, με τον όρο να συσταθεί Ίδρυμα με έδρα την Αθήνα και επωνυμία ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’ , το οποίο θα ανοικοδομούσε το ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους 5 και θα χρησιμοποιούσε τα έσοδα του για την λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πράγματι η Ερανική Επιτροπή, και ενώ στο μεταξύ είχε αποβιώσει ο Ν.Τριφύλλης (Μάιος 1955), με το 62/14.11.56 πρακτικό της, προχώρησε στη σύσταση του Ιδρύματος με το 359/14.11.56 συμβόλαιο του Συμβ/φου Ι.Βαρυπάτη, που εγκρίθηκε με το Β.Δ από 25.6.57 και έτσι δημιουργήθηκε το ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’, που είναι Ν.Π.Ι.Δ και διέπεται από τον Α.Ν 2039/39.

Το ‘Τριφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων’ λειτούργησε με ευθύνη και δαπάνη της Ερανικής Επιτροπής και του Ιδρύματος που την διαδέχτηκε, μέχρι τον Αύγουστο του 1959.
Στη συνέχεια επειδή τα έξοδα λειτουργίας ήταν δυσανάλογα προς τα εισοδήματα της περιουσίας του Ιδρύματος, εκμισθώθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με συμβολικό ενοίκιο, ώστε να λειτουργήσει με δικά του έξοδα, συνιστώντας Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία ΄ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’.
Σήμερα το Νοσοκομείο που έχει υπαχθεί στο Ε.Σ.Υ, έχει ικανό επιστημονικό και νοσοκομειακό προσωπικό και όπως έχει διαπιστωθεί καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες του Νησιού μας, σώζοντας ζωές.

Το Σκλάβειο

Ο Γεώργιος Σκλάβος με την από 12.7.46 διαθήκη του, διέθεσε το μισό εξ’αδιαιρέτου 2 συνεχόμενων ακινήτων του (ATLAS και STAR) που βρίσκονται στο Brisbane Αυστραλίας, όπως: ‘το υπόλοιπο το απομένων τότε (μετά την τακτοποίηση άλλων υποχρεώσεων) εις την Κυθ/κή Αδ/τα Κουηνσλάνδης, δια την ανέγερσιν ή βελτίωσιν ενός σανατορίου ή Νοσοκομείου εις τα Κύθηρα, όπως η Αδ/τα κρίνει καταλληλότερο’.

Μετά το θάνατο του αειμνήστου Γ.Σκλάβου, οι κληρονόμοι του προσπάθησαν να ακυρώσουν τη διαθήκη του, αλλά χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της τότε διοίκησης της Κυθ/κής Αδ/τας, που ήταν και ο εκτελεστής της διαθήκης, το κληροδότημα διασώθηκε.

Στη συνέχεια μετά από δικαστικές ενέργειες ορίσθηκε ως δικαιούχος του κληροδοτήματος το ‘Τριφύλλειο Νοσοκομείο Κυθήρων’ με σκοπό τη χρησιμοποίηση των εσόδων για την ανέγερση ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ και ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ.

Ο θεμέλιος λίθος της Πτέρυγας Κατάκοιτων, ετέθη το 1983 και η ανέγερση του κτιρίου άρχισε στο οικόπεδο του Οίκου Ευγηρίας βάση των σχεδίων που εκπόνησε δωρεάν ο συμπατριώτης Αρχιτέκτων-Μηχανικός κ.Δημ. Ζαγλανίκης και η σύζυγος του.

Στη συνέχεια λόγω διακοπής αποστολής των χρημάτων από την Αυστραλία, οι εργασίες διακόπηκαν και το Δ.Σ του Ιδρύματος, στράφηκε προς τη φιλοπατρία των συμπατριωτών μας για την εξασφάλιση των μέσων για τη συνέχιση του έργου.

Λύση θείας Πρόνοιας απετέλεσε η προσφορά του αειμνήστου μεγαλοβιομηχάνου συμπατριώτη μας εξ’Αμερικής, Θεοδ.Σουρή, εκ 15.000.000 δρχ.

Με το ποσό αυτό και με κεφάλαια του Ιδρύματος εξ’εκποιήσεως ορισμένων ακινήτων, αποπερατώθηκε η Πτέρυγα και τέθηκε σε λειτουργία το Σεπτέμβριο του 1987.
Σήμερα τη διαχείριση του κληροδοτήματος Γ.Σκλάβου εξ’Αυστραλίας, μετά από δικαστικούς αγώνες, έχει αναλάβει ο ….. Διαχειριστής, αλλά υπάρχουν προβλήματα με αποτέλεσμα τα έσοδα να έχουν μειωθεί αισθητά.Έτσι για το έτος 1993, έχουν μέχρι σήμερα αποσταλεί μόνο 4.567.500 δρχ.

Σκοπός του Ιδρύματος

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του οργανισμού του Ιδρύματος Σκοπός του είναι:

1) το εις εν Ποταμό Κυθήρων ανεγερθέν, υπό της Ερανικής Επιτροπής, Νοσοκομείον, δια χρημάτων συλλεγέντων εκ Παγκυθηραϊκών Εράνων, παροχή ιατρικής και νοσοκομειακής περιθάλψεως εις τους ασθενείς, αποκλειομένης τη εν αυτώ θεραπείας των πασχόντων εξ’ανιάτων ή μεταδοτικών νοσημάτων,

2) το Δ.Σ παρεκτός των ανωτέρω τασσομένων σκοπών του, εν περιπτώσει υπάρξεως περισσευμάτων εκ των πόρων του Ιδρύματος, δύναται να διαθέσει ταύτα προς εξυπηρέτηση και άλλων Κυθηραϊκών Κοινωφελών έργων και σκοπών.

Η λύση που δόθηκε στη λειτουργία του Νοσοκομείου, δηλ. όταν ανέλαβε τη λειτουργία του το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που είχε σαν άμεση συνέπεια την εξασφάλιση καλυτέρων όρων περιθάλψεως των συμπατριωτών μας και απαλλαγή του Ιδρύματος από δαπάνες που τα έσοδα του δεν επέτρεπαν να τις αντιμετωπίσει, η Διοίκηση του ‘Τριφυλλείου Νοσοκομείου Κυθήρων’ αποφάσισε να επεκτείνει τη φιλανθρωπική δραστηριότητα της και στην περίθαλψη των υπερηλίκων κατοίκων του Νησιού μας.

Ήταν μία ανάγκη εξίσου ζωτική όσο και η νοσοκομειακή περίθαλψη, εξαιτίας των πολλών ηλικιωμένων που λόγω της μετανάστευσης των παιδιών τους ζουν μόνοι και αβοήθητοι.
Έτσι η παράγραφος 1 του παραπάνω άρθρου, συμπληρώθηκε με την 13955/17.5.68 πράξη του Συμβ/φου Ι.Βαρυπάτη με τα εξής: ‘1Α. Επίσης σκοπός του Ιδρύματος είναι και η Ίδρυσις και Λειτουργία Γηροκομείου εν Ποταμό Κυθήρων προς διαμονήν και περίθαλψιν εν αυτώ γερόντων, αμφοτέρων των φύλων, κατά τα περί τούτου δι’ιδιαιτέρου κανονισμού, εκπονηθησομένου παρά του Δ.Σ του Ιδρύματος, καθορισθησόμενα’.

Διοίκηση

Το Ίδρυμα διοικείται σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συστατικού του, από 9μελές Δ.Σ με 5ετή θητεία.
Η εκλογή του Δ.Σ γίνεται το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση που απαρτίζεται από:
1. τα 9 απερχόμενα μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος
2. τα 10 μέλη του Δ.Σ της Κυθ/κής Αδελφότητας Πειραιώς-Αθηνών
3. τα 11 μέλη του Δ.Σ του Κυθ/κού Συνδέσμου Αθηνών.
Δικαίωμα εκλογής, έχουν κατά το άρθρο 5, ‘ ευυπόληπτοι Κυθήριοι, εφόσον γεννήθηκαν οι ίδιοι, ή τουλάχιστον ο έτερος των γονέων των εν Κυθήροις και διαμένουσι μονίμως εις την περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης’.

Το Μέγαρο

Το ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους 5, το γνωστό εστιατόριο ‘Συντριβάνι’, ανοικοδομήθηκε το 1977 σε 8όροφο Μέγαρο συνολικής έκτασης …. τ.μ με την ονομασία ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’, σύμφωνα με τη μελέτη του συμπατριώτη μας Πολ.Μηχανικού Σπ.Κασιμάτη, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Βιβλιοθήκη

Στον 8ο όροφο στεγάζονται τα γραφεία του Ιδρύματος και η αξιόλογη βιβλιοθήκη που φιλοξενεί εκατοντάδες βιβλία Κυθηρίων και μη, συγγραφέων, καθώς και τους τόμους όλων των Κυθηραϊκών εφημερίδων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βιβλίων είναι του Κυθ/κού Συνδέσμου Αθηνών, ενώ μερικά άλλα είναι της Εταιρείας Κυθ/κών Μελετών.

Πνευματικό Κέντρο

Στον 7ο όροφο στεγάζεται το ‘Πνευματικό Κέντρο των Κυθηρίων’, έκτασης … τ.μ . Είναι ένας χώρος καθημερινής επαφής Κυθηρίων και Φιλοκυθηρίων, μία αγκαλιά για όλους ανοικτή, προβάλλοντας το Νησί μας με τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί (διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, προβολές κ.λ.π)
Οι υπόλοιποι όροφοι έχουν εκμισθωθεί αποδίδοντας ένα αξιόλογο εισόδημα.

Περιουσιακά Στοιχεία

Το Νοσοκομείο Κυθήρων*

Τα εγκαίνια του Νοσοκομείου έγιναν στις 21 Μαϊου 1956 και ονομάστηκε ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, Κληροδότημα Ν. Τριφύλλη. Η προτομή του μεγάλου αυτού ευεργέτου κοσμεί την είσοδο του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο αρχικά λειτούργησε με ευθύνη και δαπάνη της Ερανικής Επιτροπής και του Ιδρύματος που την διαδέχθηκε μέχρι το Αύγουστο του 1959. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα λειτουργίας ήταν δυσανάλογα προς τα έσοδα της περιουσίας του Ιδρύματος. Αποφασίστηκε και εκμισθώθηκε τότε στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με συμβολικό ενοίκιο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με δικά του έξοδα συνιστώντας Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ.

Ακολούθως, το 1983 ενσωματώθηκε στο Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το οποίο από τότε είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη και μισθοδοσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τον εν γένει ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό και την καθόλου λειτουργία του Νοσοκομείου.

Εν τούτοις το Τριφύλλειο Ίδρυμα ως ο φυσικός ιδιοκτήτης του χώρου και του κτιρίου δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται για την συντήρηση και  την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών που έχουν σχέση με το ακίνητο.

Έτσι στο πρόσφατο παρελθόν το Ίδρυμα κάλυψε δαπάνες που αφορούσαν στην αγορά και εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού και νέου τηλεφωνικού κέντρου. Ανέλαβε επίσης την υποχρέωση για την επισκευή και συντήρηση της στέγης, όποτε αυτή χρειαστεί να γίνει. Επίσης ικανοποιήθηκε αίτημα της διοικήσεως του νοσοκομείου να συνεισφέρομε στην προμήθεια ιατρο-τεχνολογικού  εξοπλισμού προς διευκόλυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Έτσι αγοράστηκαν από το Ίδρυμα και προσφέρθηκαν, ένας αναλυτής αερίων για το εργαστήριο, ένας φορητός αναπνευστήρας και ένας απινιδωτής με μόνιτορ για της ανάγκες επειγόντων περιστατικών. Η συνολική δαπάνη όλων αυτών ανήλθε σε € 45,000.00 (Σαράντα πέντε χιλιάδες Ευρώ). Το αίτημα της διοικήσεως του Νοσοκομείου να αναλάβει το Ίδρυμα την κάλυψη της μισθοδοσίας ενός έτους, το 2004, για τον επικουρικό Χειρουργό έγινε ομόφωνα δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν χρειάστηκε όμως τελικά να πραγματοποιηθεί διότι στο μεταξύ ο Χειρουργός προσλήφθηκε με κανονική θητεία.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. είχε σαν αποτέλεσμα να στελεχωθεί επαρκώς με ικανό αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, περαιτέρω βέβαια ανάγκες βελτιώσεως είναι πάντοτε αναμενόμενο να προκύπτουν

* Από το Μάρτιο του 2014, το Γενικό Νοσκομείο – Κέντρο Υγείας Κυθήρων, στεγάζεται σε ένα νέο σύγχρονο κτήριο, 3.000 τ.μ στα Αρωνιάδικα.

Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων

Η κατασκευή του κτιρίου στον Ποταμό Κυθήρων άρχισε το 1967 σε οικόπεδο δωρεάς Κασιμάτη και περατώθηκε το 1975, οπότε και άρχισε αρχικά να λειτουργεί με 12 τροφίμους.

Ο Οίκος Ευγηρίας

Ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων ‘ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟΝ’, υπάγεται και διοικείται από το ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ’, αλλά τη λειτουργία του στα Κύθηρα εποπτεύει μία 5μελής Τοπική Εφορεία με 3ετή θητεία και μέλη επιλεγόμενα από το Δ.Σ του Ιδρύματος.Το αξίωμα των μελών της Τ.Ε (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κανονισμού) είναι άμισθο και τιμητικό.

Οι αρμοδιότητες της Τ.Ε και η λειτουργία γενικότερα του Γηροκομείου, ρυθμίζονται από τον ειδικό κανονισμό που καταρτίσθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ το 1975.

Προσωπικό

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού, προσλαμβάνονται κατόπιν επιλογής μεταξύ των ικανοτέρων εκ των ενδιαφερομένων να προσληφθούν στο ίδρυμα. Συνδέονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και οι αποδοχές τους καθορίζονται με βάση τις ισχύουσες

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τα προσόντα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού ρυθμίζονται δια αποφάσεων της Τ.Ε .

Τρόφιμοι

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 11), στο Γηροκομείο γίνονται δεκτοί προς περίθαλψη γέροντες – κατά προτίμηση κάτοικοι Κυθήρων – και των 2 φύλων, που έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους, ανίκανοι προς εργασία, κατά προτίμηση άποροι η εγκαταλελειμμένοι, που δεν έχουν συγγενείς ικανούς να τους περιθάλψουν. Η περίθαλψη παρέχεται δωρεάν, όσοι όμως έχουν κάποιο εισόδημα (σύνταξη) θα εισφέρουν το 70% αυτού.

Διαδικασία Εισαγωγής

Η εισαγωγή τροφίμου, σύμφωνα με το άρθρο13 γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου ή συγγενή του ή του Προέδρου της Κοινότητας του ή του Ιερέα της Ενορίας του. Η αίτηση αυτή, πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
– Πιστοποιητικό γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης Δήμου ή Κοινότητας, που να περιέχει αν είναι δυνατόν και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος.
– Βεβαίωση του Ιερέα της Ενορίας του αιτούντος περί της ανάγκης περιθάλψεως του στο Ίδρυμα.
– Στη συνέχεια ο αιτών εξετάζεται από τον εντεταλμένο γιατρό του Γηροκομείου ο οποίος συντάσσει βεβαίωση για το αν εμπίπτει ή όχι στις απαγορεύσεις του άρθρου 11.
– Η αίτηση συζητείται από την Τ.Ε και το Δ.Σ και εγκρίνεται ή απορρίπτεται, ανάλογα με την πλήρωση ή μη των απαιτουμένων λόγων εισαγωγής.

Υποχρεώσεις Τροφίμων

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού, ο εισαγόμενος στο Γηροκομείο, μπορεί να φέρει μαζί του τα ρούχα και τα προσωπικά είδη τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και του είναι χρήσιμα. Οι τυχόν ελλείψεις συμπληρώνονται από το Ίδρυμα.
Σε κανένα τρόφιμο δεν επιτρέπεται η άσκηση επαγγελματικής εργασίας προς όφελος του. Όλοι οι τρόφιμοι υποχρεούνται εις την τήρηση του Κανονισμού και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Οι μη συμμορφούμενοι αποβάλλονται από το Ίδρυμα με αιτιολογημένη απόφαση της Τ.Ε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 5 =