ααδε

Δύο πράγματα έχουν αποδείξει τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ ένα ότι κατέχουν πολύ καλά το «δόγμα του σοκ» και δεύτερο άριστα  τις τεχνικές παραποίησης της αλήθειας. Ακαταμάχητο … τεκμήριο αυτών των δεξιοτήτων τους είναι η περίπτωση του νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε-όπως συνηθίζει-  με τυμπανοκρουσίες σαν μεταρρύθμιση την επαναφορά μιας παλιάς -δείγμα της αδυναμίας ή και σκόπιμης επιλογής του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή- μεθόδου των τεκμηρίων. Από τα παλιατζίδικα το ανασύραν το αναγορεύσαν  σε… εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό τόλμημα.

Εδώ και μέρες παίρνουν τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες με διπλάσιο και πλέον φόρο, στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Έτσι μεταμφίεσε «το χαράτσωμα» των ελεύθερων επαγγελματιών, στην πράξη ισχύει το ακριβώς αντίθετο, από τον τεκμαρτό προσδιορισμό θα «παταχθούν» μέχρις εξαφανίσεως οι εκατοντάδες χιλιάδες της «μαρίδας» με τα πενιχρά εισοδήματα, ενώ θα νομιμοποιηθεί η φορολογική ασυλία των ισχυρών, που ούτως ή άλλως έχουν μεγαλύτερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Και τώρα έχουν τη δυνατότητα ένα σεβαστό μέρος του να το αποκρύβουν νομίμως…

Θα μας τρελάνουν, διακήρυξαν ότι το κίνητρό τους είναι η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός καταδικάζει όμως αυτούς που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το τεκμαρτό και ανακουφίζει αυτούς που έχουν υψηλότερο.

Εκβιάζει με την απειλή του ελέγχου («θα ψάξουμε και κάτι θα σου βρούμε»…), μαιτρ ο Γεωργιάδης σε αυτά, όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν το χαράτσωμα, μετατρέποντας τους ελέγχους από υποχρέωση αποκάλυψης και δίωξης της φοροδιαφυγής σε τιμωρητικό μηχανισμό για όσους υπερασπίζονται την επαγγελματική ύπαρξή τους απέναντι στο άδικο νομοθέτημά της.

Με τον τρόπο που επέλεξαν το νομοθέτημά αυτό να «χτίζει» το τεκμαρτό εισόδημα, αντί να πατάσσει τη φοροδιαφυγή, δίνει νέα κίνητρα για την επέκτασή της με την απόκρυψη εσόδων (όσο λιγότερα τιμολογείς τόσο μικρότερη επιβάρυνση θα έχεις) αλλά και για «μαύρη» ή υποαμειβόμενη εργασία (όσο μικρότερη μισθολογική δαπάνη και όσο χαμηλότεροι μισθοί τόσο μικρότερη επιβάρυνση). Σε ποιους δίνει τα κίνητρα; Όχι σε αυτούς με τα πενιχρά εισοδήματα (οι οποίοι συνηθέστατα δεν έχουν μισθωτούς εργαζόμενους και δεν κάνουν μεγάλους τζίρους), αλλά στους ισχυρούς του χώρου.

Ποιο είναι τελικά το νόημα της «μεταρρύθμισης»; Εξολοθρεύστε τη «μαρίδα»!

Όσοι είναι ήδη αρκετά ισχυροί και αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνονται, θα είναι φορολογικά αξιοσέβαστοι. Οι άλλοι που απλώς επιβιώνουν και είναι επι της ουσίας μισθωτοί, δηλαδή αποτυχημένοι επιχειρηματίες, ας αφανιστούν!

Κάποτε θα πρέπει να ξεμπερδεύουμε από τα «ζόμπι» ατζέντα ΝΔ-Μητσοτάκη.

Όμως τώρα στις εκλογές που έρχονται έχουν να διαλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως έκανα και το 2019 και 2023 επέλεξαν αλλά δυστυχώς επέλεξαν ψέματα για μείωση της φορολογίας τους. Πιθανά ικανοποιήθηκαν για την μη επιστροφή της «επιστρεπτέας» τώρα τους στέλνουν το λογαριασμό και τους ετοιμάζουν και άλλα.

Τώρα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα «στην σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον» για τους λίγους της ΝΔ και του Μητσοτάκη και σε μια «καλύτερη και δικαιότερη ζωή» για τους πολλούς που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εξαρτάται βέβαια που τοποθετεί ο καθένας μας τον εαυτό του.

Τώρα έχουμε στα χέρια σας ένα δεσμευτικό φορολογικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσα από την κλιμακωτή φορολόγησή και το σταθερό αφορολόγητο ποσό αλλά και μακρόχρονη φορολογική σταθερότητα.

Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, τώρα δεν είναι όλοι ίδιοι η επιλογή του καθενός θα τον ακολουθεί. Η κάλπη είναι μπροστά μας σε καμία εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Η ευρωεκλογές μάλιστα καθορίζουν και την πορεία της ΕΕ αλλά και την προοπτική του αποτελέσματος στην ερχόμενες εθνικές εκλογές

Ας τα σκεφτούμε ακόμα και μέσα στο μπλε παραβάν.

Παναγιώτης Κουμουνδούρος
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Δημιουργός του άρθρου:

panagiotis-koumoundouros
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 + five =