Η Θάλασσα που μας Ενώνει

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Η Θάλασσα που μας Ενώνει” παρουσιάζεται στο Μερκάτο, στη Χώρα Κυθήρων, από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Η έκθεση αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία Κυθηρίων και Κρητών καλλιτεχνών και στοχεύει στην ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο νησιών, με την επιμέλεια της Γεωργίας Τσέρη και του Ιωάννη Αρχοντάκη.

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τη θάλασσα ως σύμβολο ενότητας και σύνδεσης, που διαχρονικά έχει λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο νησιωτικών πληθυσμών, παρά τον φαινομενικό διαχωρισμό τους. Η θάλασσα αναδεικνύεται ως χώρος ανταλλαγής κουλτούρας, αλληλεγγύης και εμπορικών σχέσεων, καθώς και ως στοιχείο που υπογραμμίζει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης των θαλάσσιων διαδρομών και την επικοινωνία των πληθυσμών σε μια εποχή κλιματικών προκλήσεων.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που διερευνούν τη σχέση των δύο νησιών μέσα από ποικίλες οπτικές, όπως η μετανάστευση, το ταξίδι, η αλληλεγγύη και το αίσθημα ελευθερίας που η θάλασσα προσφέρει. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των καλλιτεχνικών κοινοτήτων των Κυθήρων και της Κρήτης, προωθώντας τη γνωριμία και την κατανόηση.

Τέλος, η έκθεση αποτελεί πρόσκληση για αναστοχασμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας ανάπτυξης και τη σχέση των ανθρώπων με το υδάτινο στοιχείο, όπως το διαμορφώνει η Μεσόγειος θάλασσα, η οποία παρέχει τις προϋποθέσεις για ειρήνη και δημιουργική συνύπαρξη.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα πλαίσιο που τιμά την τέχνη και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου:

Η θάλασσα που μας ενώνει

ΜΕΡΚΑΤΟ

ΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ – ΚΥΘΗΡΑ

ΚΥΘΗΡΑ.- Ο Δήμος Κυθήρων και η Αίθουσα Τέχνης Follow Your Art σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον διοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης Κυθήριων και Κρητών καλλιτεχνών «Η θάλασσα που μας ενώνει».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, στο ΜΕΡΚΑΤΟ της Χώρας Κυθήρων στα Κύθηρα.

Στην έκθεση «Η θάλασσα που μας ενώνει» συμμετέχουν οι Κυθήριοι και οι Κρήτες εικαστικοί καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Cris Gianakos, Μαρία Γιαννακάκη, Pat Caufman, Μαρία Κελαϊδή, Κοσμάς Λιλικάκης, Janet Liodaki, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Suzan Moxley, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Barbara Knight, Παγώνα Ξενάκη, Κώστας Παγωμένος, Αναστασία Πετράκη, Δάφνη Πετροχείλου, Αλίκη Ρήγου, Μανώλης Σαριδάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Μαρία Σχινά, Γιώργος Τζάννες, Κατερίνα Τσεμπελή, Γεωργία Τσέρη, Δροσιά Τσέρη, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Δημήτρης Χαντζαντωνάκης, Μανώλης Χάρος και Κατερίνα Χάρου.

Την έκθεση επιμελούνται η εικαστικός και ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Follow Your Art Γεωργία Τσέρη και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, ειδικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών Άγγελος Αντωνόπουλος.

Στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η θάλασσα που μας ενώνει» συμμετέχουν Κυθήριοι και Κρήτες εικαστικοί καλλιτέχνες που διερευνούν τις αμφίδρομες επαφές και σχέσεις μέσω της θάλασσας, που χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει την Κρήτη και τα Κύθηρα. Η σύμπραξη και η συνύπαρξη των συγκεκριμένων νησιωτικών πληθυσμών θα εξεταστεί μέσω της θαλάσσιας οδού που γεφυρώνει την επικοινωνία, το εμπόριο, την αλληλεγγύη, τις κουλτούρες και το αίσθημα ελευθερίας που το πέλαγος απλώνει ανάμεσά τους.

Η έκθεση «Η θάλασσα που μας ενώνει» αρχικά παρουσιάστηκε τον Αύγουστο 2024 στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου στα Χανιά της Κρήτης και σε επόμενο βήμα παρουσιάζεται τώρα στα Κύθηρα με στόχο την επαφή, τη γνωριμία, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των δύο καλλιτεχνικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών νησιών και ταυτόχρονα την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων των φιλότεχνων ενεργών πολιτών και των πολιτιστικών φορέων για την αναψηλάφηση των προθέσεών μας πάνω στην υδάτινη κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας ανάπτυξης, τις συνθήκες μετανάστευσης και το ταξίδι ειρήνης με τους μεσογειακούς γείτονές μας προς την Άδολη Ζωή και το Δημιουργικό Πολιτισμικό Γίγνεσθαι που απλόχερα μας παρείχε και καθημερινά μας προτρέπει η Αρχέγονη Θάλασσα Μεσόγειος.

Η έκθεση «Η θάλασσα που μας ενώνει» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) φυλλάδιο στο οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Μερκάτο της Χώρας Κυθήρων από 23.09.2024 μέχρι 30.09.2024, ανοικτά κάθε μέρα 18:30-23:30, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια δράσεων (2012-2024) με περισσότερες από 350 εκδηλώσεις πολιτισμού, υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Πε­ριφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και με τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανά­πτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσε­ων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημι­ουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.

 Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + 3 =