Πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της χορωδίας «ΚΕΥΘΟΣ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ», στις 16 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία η ιστορική συναυλία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στην Λευκωσία της Κύπρου, που φιλοξένησε το κλειστό στάδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τάσος Παπαδόπουλος, για τα 50 χρόνια εισβολής από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Η μαζικότερη καλλιτεχνική συγκέντρωση χορωδιών και χορωδών που έγινε ποτέ στην Κύπρο. ‘Έλαβαν μέρος πάνω από 52 χορωδίες από την Ελλάδα και την Κύπρο, Κύπριοι ερμηνευτές που τραγούδησαν όλοι μαζί για την ελευθερία, την προσφυγιά τους αγώνες και την ειρήνη στον κόσμο, συνοδευόμενοι από την 200μελή Ευρωπαϊκή ορχήστρα νέων Κύπρου.
Στο κατάμεστο στάδιο παρουσιάστηκαν αποσπάσματα τραγουδιών για την ελευθερία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων συνθετών.
Στην μεγαλειώδη τελετή έναρξης συμμετείχε η Φιλαρμονική ορχήστρα της
Αστυνομίας Κύπρου και παρέλασαν υπό τους ήχους της πολιτιστικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πρόγραμμα έκλεισε με τον εθνικό μας Ύμνο και την τελετή λήξης πραγματοποίησε η Στρατιωτική Ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς.
Την διεύθυνση των χορωδιών και της συμφωνικής Ευρωπαϊκής ορχήστρας νέων Κύπρου διεύθυνε ο επιδέξιος και ταλαντούχος μαέστρος κος Νικόλαος Θεράποντος.
Την συναυλία διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος χορωδών και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής.
Η συναυλία Ελευθερία προγραμματίστηκε να αναμεταδοθεί το Μεγάλο Σάββατο στις 4 Μαΐου και ώρα 4 το απόγευμα από το ΡΙΚ και ΡΙΚSAT Κύπρου.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στην Κύπρο πραγματοποιήσαμε εκδρομές στον κατεχόμενο Καραβά, Λάπηθο, Άγιο Γεώργιο, Κερύνεια, Πέλαπαις, Καζάφανι, Άγιο Επίκτητο, Κλεπίνη, Πενταδάκτυλο και Κυθρέα της επαρχίας Κερύνειας. Περπατήσαμε την πράσινη γραμμή που χωρίζει την Λευκωσία στα δύο. Δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε δύο από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα τιμής για τον Ελληνισμό της Κύπρου τα φυλακισμένα μνήματα όπου απαγχονιστήκαν για την ελευθερία από τους Άγγλους κατακτητές οι εννέα ήρωες της ΕΟΚΑ μεταξύ αυτών και ο δεκαεφτάχρονος μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου κατέπεσε από φιλικά πυρά τον στρατιωτικό αεροσκάφος noratlas που μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά στις 22 Ιουλίου 1974. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε προς την οροσειρά του Τροόδους στην περιοχή της Μαραθάσας περπατήσαμε στο πανέμορφο χωριό Καλοπαναγιώτης και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Στη συνέχεια προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Κύκκου και στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Η αποστολή της χορωδίας επισκέφτηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Καραβά Κύπρου κου Νίκου Χατζηστεφάνου το Πολιτιστικό ίδρυμα Καραβιωτών Μας υποδέχθηκαν με χαρά και μας δεξιώθηκαν ο Δήμαρχος Καραβά κος Νικος Χατζηστεφάνου και η σύζυγος του κα Μάρω, εκπρόσωποι από τον Δήμο και το πολιτιστικό Ίδρυμα. Παρακολουθήσαμε προβολή για τον κατεχόμενο Καραβά, ακούσαμε τραγούδια και τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Ανταλλάξαμε δώρα και απολαύσαμε φυσικά τα κυπριακά εδέσματα που μας πρόσφεραν και γευτήκαμε κυπριακό κρασί.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο Χορωδίας ΚΕΥΘΟΣ
Ελένη Καλοταρίδου Αντωνοπούλου