Τρί, 24 Φεβ 2026
14.9 C
Cythera

Guardian για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας: «Γκάντι σε τακούνια;»

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους πολίτες το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας που αποκαλύφθηκε στις 8 Οκτωβρίου από τον Κώστα Μπακογιάννη, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ιστοσελίδα της.

«Δράμα στη ζωή, δράμα και μεταγενέστερα», γράφει ο Guardian σχολιάζοντας το άγαλμα που τοποθέτησε στην Διονυσίου Αεροπαγίτου ο Δήμος Αθηναίων.

«Το έργο ύψους 1,8 μέτρων, που δημιουργήθηκε προς τιμήν της σοπράνο από θαυμαστές που θεωρούν την Κάλλας ως ένα από τα πιο υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, έχει επικριθεί ότι είναι κιτς, ακατάλληλο και, ακόμη χειρότερα, δεν μοιάζει με το είδωλό της ”La Divina”», αναφέρει το δημοσίευμα.

guardian gia to agalma tis marias kallas

«Το χρυσό γλυπτό γελοιοποιείται σε κινούμενα σχέδια και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το περιέγραψαν ως ”Γκάντι με τακούνια” ακόμα και ως αγαλματίδιο Όσκαρ χωρίς τη λάμψη του Χόλυγουντ», αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό της Μαρίας Κάλλας, καθώς κανένας τραγουδιστής της όπερας, ούτε καν ένας μαθητής της Β’ τάξης στο μουσικό σχολείο, δεν θα υιοθετούσε ποτέ μια τέτοια πόζα με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος τους », υποστηρίζουν ειδικοί.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την Αφροδίτη Λητή, Καθηγήτρια γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η Λιάνα Σκουρλή, η οποία ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Μαρία Κάλλας και συνέβαλε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για το άγαλμα, περιέγραψε την κριτική ως «εντελώς άδικη».

Ο Guardian φιλοξενεί και δήλωση του Μιχάλη Μουσσού, τον οποίο παρουσιάζει ως πρώην τραγουδιστή της όπερας και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο αμάρτημα του αγάλματος είναι η λάθος στάση που έχει δοθεί.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό της Μαρίας Κάλλας, καθώς κανένας τραγουδιστής της όπερας, ούτε καν ένας μαθητής της Β’ τάξης στο μουσικό σχολείο, δεν θα υιοθετούσε ποτέ μια τέτοια πόζα με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος του», είπε, σημειώνοντας ότι αν  το κάνει αυτό θα «μπλοκάρει την παραγωγή φωνής. Η όπερα έχει να κάνει με το τραγούδι και την απελευθέρωση της φωνής», είπε.

«Αν η Κάλλας προσπαθούσε να τραγουδήσει, στην πραγματική ζωή, στη στάση που είχε σχεδιάσει η γλύπτρια, το αποτέλεσμα θα ήταν σαν ένας βιολιστής που προσπαθεί να παίξει με σπασμένο βιολί», συμπλήρωσε ο πρώην τραγουδιστής της όπερας.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»

«Είναι ο Τζέφρι Επσταϊν ο διάβολος;»Η ερώτηση, όπως την...

Σουρής Ζαχαρίας : Μήνυμα για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σήμερα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδος...

Πότε ο πρωκτικός πόνος πρέπει να σας ανησυχήσει και να επισκεφθείτε πρωκτολόγο

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του πρωκτού και...

Τα έθιμα που κρατούν ζωντανή την πολιτισμική συνέχεια και την τουριστική ανάπτυξη

Από το Μπουρανί του Τυρνάβου, μέχρι τον χορό των...
00:00:00

Πατρινό Καρναβάλι 2026: Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img