οδοστρωτήρας

Στα Κύθηρα είμαστε τυχεροί που έχουμε την Ελένη Χάρου, η οποία ακούραστη εργάτρια της γνώσης και της μελέτης μας μεταδίδει πληροφορίες για ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα. Στην σημερινή δημοσίευση του Kythera.News, με την βοήθεια των φωτογραφιών της Μαριάνθης Καπετάνιου διαβάζουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον περίφημο οδοστρωτήρα “Όλγα”, όπως τα έγραψε η αγαπημένη μας Ελένη. Τι κρίμα, όμως να παρατηρούμε τον οδοστρωτήρα ολόμαυρο. Καλό το ενδιαφέρον των αρμοδίων για την συντήρηση του οδοστρωτήρα, αλλά όταν αποφασίζουν να φροντίσουν ένα μνημείο, διότι περί μνημείου πρόκειται, ας ρωτήσουν και κάποιους ειδικούς, ή έστω να κάνουν μία μικρή έρευνα για το θέμα στο διαδίκτυο. Ίσως έτσι αποφεύγαμε την μαυρίλα και είχαμε ένα πιο ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Κι αυτό το κάνει μόνο η δύναμη της γνώσης.

Αν δούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας πώς φρόντισαν τον οδοστρωτήρα θα καταλάβουμε. Πρώτα από όλα η ποιότητα της συντήρησης «μιλάει» μόνη της στις φωτογραφίες. Οι συντηρητές ακολουθούν τον χρωματισμό που είχε ο οδοστρωτήρας από το ίδιο το εργοστάσιο παραγωγής. Παρακάτω θα δείτε ως παράδειγμα μια φωτογραφία – μπροσούρα του εργοστασίου AVELING & PORTER που διαφημίζει τον οδοστρωτήρα του.

Και βέβαια στις φωτογραφίες, όπως και στην αρχική, το αισθητικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την ολόμαυρη εκδοχή του δικού μας. Ωραία… Τώρα μπορούμε να διορθώσουμε το λάθος. Ποτέ δεν είναι αργά για περισσότερη γνώση και αυτοβελτίωση. Ας φροντίσει κάποιος να ξαναμπεί χρώμα στη ζωή μας! Σημειώνεται ότι ο οδοστρωτήρας «Όλγα» είναι μοντέλο άλλου εργοστασίου, του J.A. Maffai & Jacob για το οποίο έχει κάνει μια εξαιρετική ανάρτηση η συμπατριώτισσά μας Ειρήνη Τραβασάρου.

Ακολουθεί αναδημοσίευση άρθρου σχετικά με τον οδοστρωτήρα του Λεωνιδίου.

Ατμοκίνητος οδοστρωτήρας

«Χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του αιώνα για την κατασκευή του δρόμου που ενώνει την πόλη του Λεωνιδίου με το επίνειό της, την Πλάκα»

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε παραγγείλει το 1914 10 ατμοκίνητους οδοστρωτήρες στο εργοστάσιο AVELING & PORTER στο Kent της Αγγλίας. Γύρω στα 1930 – 1932 έφτασε μια μεγάλη μαούνα στο λιμάνι της Πλάκας μεταφέροντας έναν εξ αυτών, ατμοκίνητο οδοστρωτήρα BTD, ασυνήθιστο, καθώς ήταν μόλις 8 τόνων. Έμβλημα του το αλογάκι του Kent, το οποίο μετέπειτα χρησιμοποίησε ο Enzio Ferrari!

Το μηχάνημα αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με τον δρόμο Πλάκας – Λεωνιδίου και αποτελεί κομμάτι μια λαμπρής ιστορικής περιόδου του Λεωνιδίου. Η κατασκευή του δρόμου της Πλάκας – Λεωνιδίου κράτησε πολύ, πότε από έλλειψη χρημάτων, πότε από βλάβες του οδοστρωτήρα, αλλά και από την ίδια την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε. Σίγουρα οι βλάβες που θα παρουσίαζε θα ήταν δύσκολο να τις επισκευάζουν στο Λεωνίδιον. Αλλά και η τεχνική ήταν τροχοπέδη. Στο Λεωνίδιον προφανώς δεν υπήρχε άλλη ατμομηχανή σπαστήρας για να παράγει «γαρμπίλι» έτσι, οι εργάτες και κυρίως εργάτριες έσπαζαν τις πέτρες με σφυριά και το παραγόμενο γαρμπίλι το μετέφεραν με ντορβάδες. Έτσι για έναν δρόμο 4,5 Km χρειάστηκαν πάνω από 4- 5 χρόνια.

Άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2019/02/odostrotir.html

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 3 =