yiannis-stournaras

Αυτή θα ήταν μια ερώτηση που θα υποβάλλαμε σε έρευνα κοινής γνώμης, η απάντηση με μεγάλη διαφορά θα ήταν σύμβουλος της καταστροφής.

Ένας επιτυχημένος οικονομικός δολοφόνος

Από το 1986, με τον  Κώστα Σημίτη και τον Γιάννο Παπαντωνίου, σύμβουλος επί παντός κρατικού επιστητού υπεύθυνος για την ένταξή μας στο ευρώ, διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και, τέλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Αυτός ο μεγάλος πολέμιος του κρατισμού που πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά και ζει ζωή χαρισάμενη, του έχει δοθεί το χαρτοφυλάκιο να καταστρέφει την ελληνική πραγματική οικονομία και να μετακυλά  τις ζημιές στην κοινωνία. Του έχει ανατεθεί από διεθνείς οικονομικούς οίκους  ακόμη και ο ρόλος του προφήτη.

Το περίεργο είναι ότι κάθε προφητεία επιβεβαιώνεται αφού εκ των προτέρων γνωρίζει ότι η συνωμότες των αγορών έχουν βάλει το χεράκι τους.

Εάν για κάτι μπορείς να θαυμάσεις τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι διαθέτει την ικανότητα επιβίωσης της κατσαρίδας. Εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια «μεγαλουργεί» στον δημόσιο οικονομικό βίο αφήνοντας «καμένη γη» σε ό,τι αναλαμβάνει. Παρ’ όλες τις καταστροφές που έχει διαπράξει σε βάρος της κοινωνίας, εκείνος επιβιώνει και επιλέγεται ώστε να συνεχίσει το ολέθριο έργο του.

Δεν μου ήρθε έτσι ξαφνικά και τον θυμήθηκα κάτι έγινε.

Μέσα στον παρατεταμένο καύσωνα και την ζαλάδα της μεγάλης ζέστης πολύ απλά μας δώρισε  μια νέα «προφητεία» του. Έκατσε βράδια ατελείωτα ξάγρυπνος και μελέτησε, μας πληροφορεί λοιπόν ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε κανονικά οικονομικά μεγέθη, με 60% χρέος. «Είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας» ανέκραξε ο προφήτης Στουρνάρας.

Σε νέα έκδοση η εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» του αειμνήστου Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αυτός ο εξαίρετος κύριος ο Γ. Στουρνάρας, ένας «βασικός παίκτης» της καταστροφής που επήλθε το 2010 και ανάγεται στην κυβέρνηση Σημίτη, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε πιστά, και στην κυβέρνηση Καραμανλή, να μας δηλώσει ότι «αφού μαζί τα φάγαμε, σφίξτε το ζωνάρι για τα επόμενα 40 χρόνια ώστε να αποπληρώσουμε το χρέος που μαζί δημιουργήσαμε».

Ας ρωτήσουμε και πάλι τον κόσμο «μαζί τα φάγαμε»;

Η απάντηση όμως είναι δεν τα φάγαμε μαζί και σίγουρα ένας από αυτούς που έτρωγε με χρυσά κουτάλια σε τέτοιο σημείο που να λαμβάνει τα εύσημα του οικονομικού εκτελεστή συμβολαίων με τις οδηγίες των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας είναι ο Γ. Στουρνάρας. Ο άνθρωπος που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και στέλνει τον λογαριασμό στην κοινωνία αλλά επιβιώνει και προχωρά λαμβάνοντας δημόσιες θέσεις σε νέες καταστροφές. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο στο πλευρό του Κ. Σημίτη το 1986, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός είχε αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και έμεινε μέχρι το 1989, όταν και το ΠΑΣΟΚ απώλεσε τη διακυβέρνηση.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν χάθηκε όμως. Με απόφαση του τότε διοικητή της ΤτΕ Δημήτρη Χαλικιά τοποθετήθηκε σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1994. Ο Γ. Παπαντωνίου που τον είχε φοιτητή τον έχρισε πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (θεσμικά ήταν ο βασικός σύμβουλος των εκάστοτε υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών).

Ο τομέας ενασχόλησής του ήταν κυρίαρχα να κατευθύνει την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μάλιστα επί μία επταετία εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει λοιπόν άνθρωπός που να μην πιστεύει ότι είναι εκ των βασικών «μαγείρων» των ψευδών οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για να γίνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, κάτι που οδήγησε στην πτώχευση της χώρας το 2010 (μνημόνια).

Το 2000 στο Γ. Στουρνάρα δώσαν τα ηνία της Εμπορικής Τράπεζας. Ήταν η εποχή που αποφάσισε να φύγει από τις συμβουλές και να αναλάβει ρόλους. Αν κάτι ξεχώρισε στην πορεία του ήταν οι «επενδύσεις» σε οικόπεδα στη Σιβηρία και η απώλεια των 273 δισ. δραχμών (περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ με σημερινές αξίες) που είχαν προέλθει από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας στην Alpha, σε χρηματιστηριακά παίγνια με επισφαλείς τοποθετήσεις. Για να μην κουράσουμε, αρκεί να αναφέρουμε όσα ο ίδιος είχε δηλώσει το 2003, όταν σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι τα κεφάλαια από το τίμημα της πώλησης εξαφανίστηκαν καθώς μεγάλο μέρος επενδύθηκε και στο χρηματιστήριο και προέκυψαν σημαντικές λογιστικές υποαξίες.

Όσο για τη Σιβηρία; Το «επενδυτικό δαιμόνιο» του Γ. Στουρνάρα τον οδήγησε να αγοράσει δάσος στη Σιβηρία κατασκευάζοντας μάλιστα και εργοστάσιο ξυλείας. Με αυτά και με αυτά εξανεμίστηκαν τα 800 εκατ. ευρώ της πώλησης της Ιονικής – ήταν η αρχή της κατηφόρας της Εμπορικής Τράπεζας η οποία πλέον δεν υπάρχει…

Ο Γ. Στουρνάρας «την βρίσκει» να εμφανίζεται και ως προφήτης. Στην κορυφή των «προφητειών» του βρίσκεται η προσπάθεια που έκανε ως διευθυντής του ΙΟΒΕ (2009-12) να χτυπιέται υπέρ των μνημονίων. Η αλήστου μνήμης «μελέτη» του για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» Είναι χαρακτηριστική και επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Όπως εκτιμούσε, με το άνοιγμα αυτό θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε πέντε χρόνια!

Δεν αυτή ήταν η μόνη η «επιστημονική προφητεία» που προκάλεσε θυμηδία. Το 2010 η «προφητεία» Στουρνάρα ήταν ότι μετά το πρώτο μνημόνιο, που ο ίδιος το χαρακτήριζε «διαβατήριο εξόδου από τη χρεοκοπία», θα καταγραφόταν μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 16%.και ήρθαν άλλα δύο ποιο επώδυνα.

Βέβαια ως υπουργός Οικονομικών (2012-14) των κυβερνήσεων Σαμαρά φέρει το βάρος του συμβιβασμού με τη Siemens. Επιλέχθηκε από τους διεθνείς οίκους και τοποθετήθηκε διοικητής της ΤτΕ, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φανατικός υπέρμαχος τον καπιταλ κοντρόλ, οργάνωσε και επέβαλε την ανκεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα σώζοντας κυριολεκτικά τους μετόχους φορτώνοντας τα χρέη στους πολίτες, χωρίς το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.

Αρνούμενος να εφαρμοστεί το «σχέδιο Ομπάμα» που μετακυλούσε το πρόβλημα τις χρεοκοπίας των τραπεζικών οίκων στους μετόχους και έδινε μεν δημόσιο χρήμα αλλά είχε τις τράπεζες μέχρι την εξυγίανση τους υπό των έλεγχο του. Το 2022 να μας λέει λοιπόν  ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με «τον πληθωρισμό της απληστίας» διότι τα νοικοκυριά έχουν αποταμιευμένα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα  κατά της ακρίβειας παρά την γνωστή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή του κουπονιού. Ταυτόχρονα δίνει στη δημοσιότητα έκθεση η  ίδια η ΤτΕ ότι το 72% των καταθετών έχουν κάτω από 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους, αυτό δεν πτόησε τον Γ. Στουρνάρα από το να δώσει σήμα αισχροκέρδειας. Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά σήμερα να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια «ώστε να αποπληρώσουμε το χρέος που μαζί δημιουργήσαμε». Μας συμβουλεύει ότι το οφείλουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας…

Κατέγραψα τα λιγότερα από το βίο και την πολιτεία του.

Τελικά και σαν αποτυχημένος προφήτης και σαν κοινωνικός δολοφόνος θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία.

Όμως τα σημάδια από της πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας που άφησε θα τα βλέπουμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Δημιουργός του άρθρου:

panagiotis-koumoundouros
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × five =