giannis-mixailidis

Αναστέλλει την απεργία πείνας ο φυλακισμένος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο 33χρονος, που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011, θα διεκδικήσει την αποφυλάκισή του με νέο αίτημα που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

«Δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μιχαηλίδης και σημειώνει πως «θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτό που δικαιούται».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάννη Μιχαηλίδη

«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή.

Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή.

Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω.

Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής “πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά”. Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον.

Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.

Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου.

Όλα συνεχίζονται…

Γ.Μ».

Το δικαστικό χρονικό της υπόθεσης του «Τοξοβόλου»

Απερρίφθη χθες η έφεση του φυλακισμένου αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη επί της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμφισσας, που απέρριπτε το αίτημα για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του. Ο 33χρονος, που έγινε αρχικά γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» με αφορμή επίθεσή του με τόξο και βέλη στο κτίριο του Κοινοβουλίου το 2011, βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Λαμίας.

Συνελήφθη το 2013, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης το ίδιο έτος. Εις βάρος του ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών στη διάρκεια συμπλοκής στην περιοχή της Πεύκης, ενώ δικάστηκε και για κατοχή πυρομαχικών. Εις βάρος του επιβλήθηκε, έπειτα από συγχώνευση, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Τον Ιούνιο του 2019, και ενώ κρατείτο στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, ο Μιχαηλίδης απέδρασε και στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε μια ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, ενώ κατηγορήθηκε για αρπαγή και ληστεία εις βάρος αστυνομικού που είχε αποπειραθεί να ελέγξει τους δράστες. Εντοπίσθηκε και συνελήφθη στις αρχές του 2020 από την Αντιτρομοκρατική, στην Αγία Παρασκευή.

Μαζί του βρισκόταν η σύντροφός του και η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, εις βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε αρχικά συλληφθεί και ο «Τοξοβόλος», ωστόσο το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τον Μάιο, ο Μιχαηλίδης κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας αίτημα αποφυλάκισης, έχοντας συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την υφ’ όρον απόλυσή του, ήτοι την έκτιση του ενός τρίτου της πραγματικής ποινής του. Στις 23 Μαΐου, και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας χαρακτηρίζοντας τη φυλάκισή του ως «επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου σε όσους συνειδητά τάσσονται εναντίον τους».

Το δικαστήριο της Αμφισσας απέρριψε την 20ή Ιουνίου το αίτημά του, με το σκεπτικό ότι απέδρασε το 2019 και επέδειξε παραβατική συμπεριφορά κατά το διάστημα που βρισκόταν εκτός φυλακής. Μέσω των συνηγόρων του, Γιώργου Κακαρνιά και Θεόδωρου Μαντά, άσκησε την ίδια ημέρα (20/6) έφεση, η οποία εκδικάσθηκε τη Δευτέρα, με το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας να απορρίπτει το αίτημά του επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου Αμφισσας περί «μη σωφρονισμού» του.

Η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται από τους γιατρούς ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ η υπόθεσή του πυροδότησε αντιδράσεις στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο και όχι μόνο. «Θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 33χρονου.

Γιάννης Σουλιώτης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − eighteen =