grigoris-gerotziafas

Ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, περιγράφει την διαμορφωθείσα κατάσταση στον χώρο της πανδημίας, ως «το δράμα της Κασσάνδρας». Κι αυτό, την επαύριο της δημοσιοποίησης της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία εκθέτει τον πρωθυπουργό για τα όσα είχε δηλώσει περί μη διαφοροποίησης των δεικτών θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, τα ποσοστά θνητότητας σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, είναι κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα για ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί εντός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας covid.

Ο καθηγητής, με ανάρτησή του στο facebook, σημειώνει πως εδώ και ένα χρόνο «παρουσιάζουμε τα δεδομένα που δείχνουν ότι με την έγκαιρη εφαρμογή των συνιστώμενων από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπευτικών στρατηγικών μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά – έως και 40% η ροή προς το νοσοκομείο.

Εδώ και 6 μήνες παρουσιάζουμε τα διεθνή δεδομένα που δείχνουν ότι οι λαϊκές τάξεις εμβολιάζονται λιγότερο συχνά από τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και ότι είναι περισσότερο επιρρεπή στις επιρροές και τις θεωρίες των σκοταδιστών.

Για τον σκοπό αυτό μιλήσαμε με υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Κανενός κυβερνητικού δεν ίδρωσε το αυτί. Ιδού τα αποτελέσματα και έπονται χειρότερα. Τουλάχιστον κάναμε το καθήκον μας».

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Γεροτζιάφα:

«Από την έναρξη της πανδημίας. όταν είδαμε τους πρώτους 30 ασθενείς COVID-19 να φτάνουν στα επείγοντα του Tenon με αντιρροπούμενη διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (υπερπηκτική κατάσταση) μιλάμε για την ανάγκη οργάνωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί το COVID-19 είναι αιματολογικό και αγγειακό νοσημα.

Εδώ και ένα χρόνο προτείνουμε διεθνώς και στην Ελλάδα την ολοκληρωμένη στρατηγική Prevention-Detection-Anticipation.

Εδώ καί 18 μήνες υποστηρίζουμε και κάνουμε lobbying στην Ελλάδα για να γίνεται 1. έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρού COVID-19, 2. να εγκατασταθεί σύστημα τηλειατρικής με ενσωματωμένα Risk Assessment Models και Clinical Decision Making Tools για να μπορούν οι γιατροί της κοινότητας – ιδιώτες ή ΕΣΥ να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να περιθάλπτουν τους ασθενείς με COVID-19 στο σπίτι, 3. Να πληρώνει το κράτος τους γιατρούς της κοινότητας και όχι ο ασθενής από την τσέπη του γιατί η χώρα μαστίζεται από τις κοινωνικές ανισότητες και είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που κινδυνεύουν από σοβαρό COVID-19 που πεθαίνουν συχνότερα από COVID-19.

Εδώ και ένα χρόνο παρουσιάζουμε τα δεδομένα που δείχνουν οτι με την έγκαιρη εφαρμογή των συνιστώμενων από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπευτικών στρατηγικών μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά – έως και 40% η ροή προς το νοσοκομείο.

Εδώ και 6 μήνες παρουσιάζουμε τα διεθνή δεδομένα που δείχνουν οτι οι λαϊκές τάξεις εμβολιάζονται λιγότερο συχνά από τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και ότι είναι περισσότερο επιρρεπή στις επιρροές και τις θεωρίες των σκοταδιστών.

Για τον σκοπό αυτό μιλήσαμε με υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Κανενός κυβερνητικού δεν ίδρωσε το αυτί.
Ιδού τα αποτελέσματα και έπονται χειρότερα.

Τουλάχιστον κάναμε το καθήκον μας.

T Lytras, S Tsiodras: “Conclusions: Our results indicate that in-hospital mortality of severely ill COVID-19 patients is adversely affected by high patient load even without exceeding capacity, as well as by regional disparities. This highlights the need for more substantial strengthening of healthcare services, focusing on equity and quality of care besides just expanding capacity».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + 18 =