windmills, landmark, rhodes
Photo by manfredrichter on Pixabay

Πτώχευση δήλωσε ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, o FTI Touristik, με την εξέλιξη αυτή να έχει άμεσες συνέπειες για πολλούς ταξιδιώτες: Από αύριο κιόλας, τα ταξίδια θα ακυρωθούν ή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει, αναφέρει ο γερμανικός τύπος.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας πληροφορίες του ot.gr από ξενοδοχειακές πηγές της Κρήτης αναφέρουν ότι ο FTI είχε εξοφλήσει μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και τα ποσά που υπολείπονται «δεν είναι πολλά». Άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα προς τα ελληνικά ξενοδοχεία από την περυσινή σεζόν προσεγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DER Touristik θα αναλάβει τους πελάτες της γερμανικής αγοράς, ενώ στον επαναπατρισμό Γερμανών από την Ελλάδα θα συμβάλλει η Tui.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το πόσο ευαίσθητος είναι ο κλάδος μας σε εξωγενείς παράγοντες, δήλωσε στον ot.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής, σχολιάζοντας την εξέλιξη.

Η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία της FTI Group, υπέβαλε σήμερα αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης στο Πρωτοδικείο του Μονάχου. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα ταξίδια που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, από αύριο Τρίτη (4 Ιουνίου) πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν ή θα πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει. “Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθούν τα ήδη ξεκινημένα ταξίδια σύμφωνα με τον προγραμματισμό”, ανακοίνωσε ο όμιλος. H αίτηση πτώχευσης αφορά άμεσα αρχικά μόνο την εταιρική μάρκα FTI Touristik. Ωστόσο, στη συνέχεια, θα υποβληθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρείες του ομίλου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι μετά από μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία συζητήσεων με επενδυτές, η είσοδος ενός κονσόρτσιουμ ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, οι αριθμοί κρατήσεων έχουν πέσει πολύ κάτω από τις προσδοκίες παρά τις θετικές ειδήσεις. Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές επέμεναν σε προπληρωμή. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επενδυτών. Η υποβολή αίτησης πτώχευσης κατέστη επομένως αναγκαία για νομικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

Λάμπρος Καραγεώργος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − one =