Σάβ, 31 Ιαν 2026
15.2 C
Cythera

Φωτιά στο Μάτι: Στη φυλακή 4 καταδικασθέντες – Όλες οι ποινές

Στην φυλακή οδηγούνται οι τέσσερις καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων

Στη φυλακή οδηγούνται τέσσερις καταδικασθέντες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις γύρω περιοχές που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και δεκάδες ακόμα τραυματίες.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων με την τελεσίδικη απόφασή του έκρινε ότι δεν θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά να εκτίσουν την ποινή φυλάκισης που τους επιβλήθηκε οι Σωτήρης Τερζούδης (τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής), Βασίλης Ματθαιόπουλος (τότε υπαρχηγός), Ιωάννης Φωστιέρης (τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ) και Ιωάννης Καπάκης (τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας).

Να εκτιθεί η ποινή για τους 4 κατηγορούμενους αυτούς και να μη μετατραπεί. Προτείνω αυτό με την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει στο ελάχιστο την ευθύνη αυτής της πράξης και το κόστος των παραλείψεων τους για τους πολίτες που είχαν καθήκον να προστατεύουν λόγω των καθηκόντων τους” είχε χαρακτηριστικά αναφέρει η εισαγγελέας κατά την πρότασή της.

«Για τους 4 κατηγορούμενους επιβάλλεται η ποινή άνευ αναστολής, άνευ μετατροπής καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και θα αιτιολογήσουμε στην απόφαση μας περαιτέρω» ήταν η απόφαση του δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους 10 καταδικασθέντες για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος η οποία είχε την άποψη ότι σε ορισμένους έπρεπε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Για τους υπόλοιπους έξι καταδικασθέντες, η ποινή τους κρίθηκε εξαγοράσιμη κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης και Ιωάννης Καπάκης καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 340 έτη, ενώ οι Χρ.Γκολφίνος, Φιλ.Παντελεάκος, Δαν.Παπαδόπουλος, Νικ.Παναγιωτόπουλος και Χαρ.Χιώνης, σε ποινή φυλάκισης 238 έτη.Και στις δύο περιπτώσεις εκτιτέα είναι τα πέντε χρόνια.

Οι παρευρισκόμενοι συγγενείς των θυμάτων κι οι εγκαυματίες έμειναν στη δικαστική αίθουσα και αφού το δικαστήριο κήρυξε τη λύση της συνεδρίασης, περιμένοντας να δουν τους τρεις καταδικασθέντες να βγαίνουν από την αίθουσα με χειροπέδες.

Ο τέταρτος καταδικασθείς Ιω. Φωστιέρης δεν ήταν παρών από την έναρξη της διαδικασίας.Όταν οι φρουροί επιχείρησαν να μεταφέρουν τους τρεις καταδικασθέντες χωρίς χειροπέδες, οι συγγενείς άρχισαν να φωνάζουν απαιτώντας να ακολουθηθεί η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης και Ιωάννης Καπάκης καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 340 έτη, ενώ οι Χρ.Γκολφίνος, Φιλ.Παντελεάκος, Δαν.Παπαδόπουλος, Νικ.Παναγιωτόπουλος και Χαρ.Χιώνης, σε ποινή φυλάκισης 238 έτη.

Και στις δύο περιπτώσεις εκτιτέα είναι τα πέντε χρόνια.

Όταν οι φρουροί επιχείρησαν να μεταφέρουν τους τρεις καταδικασθέντες χωρίς χειροπέδες, οι συγγενείς άρχισαν να φωνάζουν απαιτώντας να ακολουθηθεί η διαδικασία.

Κατά την αποχώρηση τους, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Λιότσος! Λιότσος!».

«Μας καταστρέψατε», «Ακόμα και τώρα αμετανόητοι είσαστε», «Καταραμένοι να είστε στη φυλακή μέσα» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν.

Η εισαγγελέας της έδρας, Στ. Περιμένη, η οποία εκείνη την ώρα αποχωρούσε από την έδρας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

Εισαγγελέας: Και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα….

Ακροατήριο: Και οι νεκροί είχαν δικαιώματα…

Εισαγγελέας: Μακάρι να είχα τη δύναμη να κάνω κάτι καλύτερο….

Ακροατήριο: Μπορούσατε…

 

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή Ειδήσεων

«Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» για ψήφισμα μειωμένου ΦΠΑ: Θετικό βήμα, η ευθύνη πλέον στην κυβέρνηση

Η παράταξη «Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» χαρακτηρίζει ως...

AQUA JEWEL: Τροποποιήσεις Δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Νέες τροποποιήσεις δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Ακύρωση δρομολογίου από Κύθηρα προς Κίσσαμο

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, Τρίτη 27/1, το...

Βάσω Μπόγρη: Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει παράνομες πρακτικές στον Δήμο Σαλαμίνας

Σοβαρά ευρήματα για τη λειτουργία του Δήμου Σαλαμίνας αποκαλύπτει,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img