Σύμφωνα με το Euractiv, η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα κατάφερε να διαπιστώσει και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, από την ΕΥΠ.
Το Euractiv αναφέρει ότι η ΑΔΑΕ επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία Cosmote. Η ΑΔΑΕ, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου που ήθελαν να μάθουν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.
- Αναφέρει ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν επικαλούμενη την «εθνική ασφάλεια».
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μέσο αναφέρει ότι η ανεξάρτητη αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, αναφέρει το Euractiv, αναφερόμενο προφανώς στον Ισίδωρο Ντογιάκο.
- Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.
Σύμφωνα με το Euractiv, οι εκπρόσωπο της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι το συνταγματικό ρόλο της Αρχής, και επέμειναν να διεξάγουν έρευνα. Επίσης η εταιρεία Cosmote, φέρεται να τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για να λάβει εντολές. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, η εταιρεία ζήτησε να έχει γραπτά τη θέση του Εισαγγελέα, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό.
Παρόλες τις κλήσεις να σταματήσει η έρευνα, οι ερευνητές της ΑΔΑΕ επέμειναν, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαστική εξουσία και συνέχισαν την έρευνά τους.
- Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος με τον οποίο επικοινώνησε το documentonews.gr, επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, η κ. Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.
Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος στο documentonews.gr, της εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Νικολαΐδου και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.
- Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ.
Βεβαίως ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Επιπλέον αποκάλυψε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα ζητούσε από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.
- Εν τω μεταξύ την κατάθεση μηνύσεων κατά συγκεκριμένων προσώπων της ΕΥΠ προκειμένου να «καταστούν ελεγχόμενοι» προανήγγειλε, μιλώντας στο «Κόκκινο» ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ερωτηθείς ειδικά για την εισαγγελέα της ΕΥΠ και το κατά πόσον μπορεί να καταστεί από ελέγχουσα ελεγχόμενη, ο Γιάννης Μαντζουράνης απάντησε καταφατικά, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ άλλων, είναι και δικηγόρος του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος έχει βρεθεί στην λίστα των παρακολουθήσεων. «Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταθέσουμε μηνύσεις σε βάρος τριών συγκεκριμένων προσώπων με ονοματεπώνυμο, ώστε να αναγκαστούν να δώσουν στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας την εισαγγελέα Βλάχου, αλλά και τον τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
«Δεν φτάνουν οι μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου», επέμεινε, σημειώνοντας με νόημα ότι «η Δικαιοσύνη όπου θέλει κινείται με ταχύτητα». «Μπορεί να μην κλώθει, που είπε ο κ. Τζαβάρας, αλλά γνέθει», συνέχισε σκωπτικά, τονίζοντας ότι «έκανε έρευνα σε 6 σπίτια μετά 6 μήνες»: «Είναι δυνατόν να τους αφήνουμε (σ.σ. τους ύποπτους) να κάνουν ό,τι θέλουν για 6 μήνες;», διερωτήθηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης, προσθέτοντας: «Μετά λέμε ότι δεν βρίσκουν στοιχεία;». Επίσης, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΥΠ είναι ελεγχόμενη σε αυτή την ιστορία, ο κ. Μαντζουράνης διερωτήθηκε γιατί η Εισαγγελία ψάχνει απαντήσεις από την ΕΥΠ και όχι από τους παρόχους. «Ο πάροχος έχει ευθύνες. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να πάει να ζητήσει στοιχεία από τον δολοφόνο, αλλά από τον μάρτυρα της δολοφονίας», κατέληξε ο Γιάννης Μαντζουράνης.