erdogan-mitsotakis

«Η στάση του αρχηγού της Ελλάδας (Κυριάκου Μητσοτάκη) είναι ήδη ξεκάθαρη. Μπροστά σε αυτή τη τάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που έκανα σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί υιοθέτησαν μια προσέγγιση του τύπου ‘ας γίνουμε μεσολαβητές να σας φέρουμε σε επαφή. Δεν θα συναντηθείτε; Τουλάχιστον μέχρι το τέλος έτους φέτος ας συναντηθείτε’.

Και τους είπαμε: “Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για μια τέτοια συνάντηση αυτή τη στιγμή”. Γιατί είναι προφανές πώς εξοπλίζουν αυτή τη στιγμή τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που τώρα θα ευθυγραμμιστεί μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Άσε που πηγαίνει επίσης στα νησιά, προσπαθώντας να δώσει μήνυμα από εκεί χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας χαρακώματα. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα, αν είχε καλές προθέσεις. Μετά από αυτά, λυπούμαστε, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Κι άστον αυτόν να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ας συμμαζευτεί πρώτα κι όταν συμμαζευτεί, τότε δεν θα ‘ναι αδύνατο να συναντηθούμε», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη.

Θα σαρώσουμε τις θάλασσες με το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ – Φέτος θα έχουμε κι αποτελέσματα

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αποτελέσματα μέχρι τέλος του έτους, αρχές του επόμενου.

«Κυβερνάμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Πρέπει να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την ισχυρή Τουρκία στο μέλλον με πολύ πιο ισχυρό τρόπο. Το γεωτρύπανό μας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, αυτή η διαδικασία κάνει μερικούς ανθρώπους ανήσυχους. Φανταστείτε πριν από 20 χρόνια, δεν κάναμε ούτε ερευνητικά πλοία είχαμε ούτε γεωτρύπανα. Τώρα όμως, με 2 ερευνητικά και 4 γεωτρύπανα, θα ψάχνουμε και θα σαρώνουμε συνεχώς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και θα προσπαθούμε να βγάλουμε κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις αναφορές που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αρχές του επόμενου. Διότι υπάρχουν πλέον σήματα στις εκθέσεις που γίνονται. Ελπίζω αυτό το αέριο, από τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε το πετρέλαιο, θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανακούφισης των πολιτών μας. Τα πλοία αυτά θα επιχειρούν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Φυσικά, τις ημέρες που αποφασίζαμε για το ‘Αμπντουλχαμίτ Χαν’, η πολύ άσχημη προσέγγιση της κυρίας (σ.σ. Ακσενέρ), που είναι επικεφαλής ενός από τα πιο γνωστά πολιτικά κόμματα και αυτό-αποκαλούσε τον εαυτό της ιστορικό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό αυτού του ονόματος. Γιατί δεν επιτρέπουμε να χρησιμοποιούνται τέτοιες αρνητικές δηλώσεις για τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Κυβέρνησε και διαχειρίστηκε αυτά τα εδάφη για 33 χρόνια την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα σηκωθείς, να λογοδοτήσεις στους προγόνους σου. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό. Γι’ αυτό ονομάσαμε το πλοίο μας, που έκανε γεώτρηση εκεί, Αμπντουλχαμίτ Χαν. Κι ελπίζω τα αποτελέσματα από αυτό να είναι η καλύτερη απάντηση σε ένα άτομο που δεν σέβεται τους προγόνους του, δεν σέβεται αυτό το έθνος του, ούτε έχει κανένα σεβασμό για το μέλλον του. Γι’ αυτό κάναμε αυτό το βήμα. Με όλες αυτές τις εξελίξεις, είμαστε σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για το 2023. Θα διεξαγάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με το έθνος μας, και ως ένα 70χρονο μέλος του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολύ πιο συγκεκριμένα και ευεργετικά βήματα».

Μαρία Ζαχαράκη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + three =