athanasia-highlander

Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιθανότατα μέχρι την ηλικία των 130 ετών, και πιθανότατα ακόμα περισσότερο, αν και οι πιθανότητες να φτάσουν σε τόσο μεγάλες ηλικίες παραμένουν πολύ μικρές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το ανώτατο όριο της ανθρώπινης ηλικίας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο έντονων επιστημονικών διαφωνιών, με πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και τα 150, ή ακόμα και ότι δεν υπάρχει ανώτατη θεωρητική ηλικία για τους ανθρώπους. Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Royal Society Open Science, μπαίνει και αυτή στον σχετικό διάλογο, αναλύοντας νέα δεδομένα σχετικά με υπεραιωνόβιους – άτομα ηλικίας 110 ετών και άνω – και λίγο μικρότερους (105 και άνω).
Με τον κίνδυνο του θανάτου να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, η επιστημονική ανάλυση δείχνει πως ο κίνδυνος κάποια στιγμή «οριζοντιώνεται» και παραμένει σταθερός, γύρω στο 50-50.

«Μετά τα 110, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως το να ζήσει άλλον ένα χρόνο είναι σχεδόν σαν να στρίβεις ένα κέρμα» είπε ο Άντονι Ντέιβισον, καθηγητής Στατιστικής στο EPFL, (Λωζάννη), που ηγήθηκε της έρευνας. «Αν έρθει κορώνα, ζεις μέχρι τα επόμενα γενέθλιά σου, αν όχι, τότε θα πεθάνεις κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος» είπε σχετικά στο AFP.

Με βάση δεδομένα που είναι διαθέσιμα ως τώρα, φαίνεται πιθανό πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 130 τουλάχιστον, μα τα συμπεράσματα από τα ευρήματα «υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής» καταλήγει η έρευνα.

Τα συμπεράσματα αυτά αντιστοιχούν σε παρόμοιες στατιστικές αναλύσεις που έγιναν σε datasets με δεδομένα για υπερήλικες. «Ωστόσο αυτή η μελέτη ενισχύει αυτά τα συμπεράσματα, και τα καθιστά ακριβέστερα, καθώς περισσότερα δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα» είπε ο Ντέιβισον.

Το πρώτο dataset που μελετήθηκε από την ομάδα περιελάμβανε υλικό από την International Database on Longevity, που καλύπτει πάνω από 1.100 υπεραιωνόβιους από 13 χώρες. Η δεύτερη είναι από την Ιταλία, και περιλαμβάνει κάθε άτομο που ήταν τουλάχιστον 105 ετών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2009 και του Δεκεμβρίου του 2015.

Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει εξαγωγή συμπερασμάτων από υπάρχοντα δεδομένα, μα ο Ντέιβισον είπε πως επρόκειτο για μια λογική προσέγγιση. «Οποιαδήποτε μελέτη εξαιρετικά μεγάλης ηλικίας, στατιστικής ή βιολογικής, θα περιλαμβάνει εξαγωγή συμπερασμάτων/ υπολογισμούς» είπε. «Ήμασταν σε θέση να δείξουμε πως αν υπάρχει ένα όριο κάτω από τα 130, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να το βρούμε χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα τώρα» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, απλά και μόνο επειδή οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν τα 130 ή να τα ξεπεράσουν, αυτό δεν σημαίνει πως…αυτό θα συμβεί σε όλους μας (ούτε καν στους περισσότερους).

Για αρχή, η ανάλυση βασίζεται σε ανθρώπους που ήδη έχουν καταφέρει να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 100, που δεν είναι ακριβώς συχνό φαινόμενο. Και, ακόμα και στα 110, οι πιθανότητες να φτάσεις τα 130 είναι περίπου «μία στο εκατομμύριο…όχι αδύνατον, μα πολύ απίθανο» είπε ο Ντέιβισον, προσθέτοντας πως, απουσία μεγάλων ιατρικών και κοινωνικών εξελίξεων, τέτοιες ηλικίες είναι εξαιρετικά απίθανο να παρατηρηθούν ποτέ.

Ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί είναι η Ζαν Καλμέντ, που πέθανε το 1997 στα 122 της.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × two =