Δεν υπάρχουν έρευνες, δεν υπάρχουν δεδομένα, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ότι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα συγκριτικά με εκείνους τους ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ, διατεινόταν χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
Όμως, υπάρχει και έρευνα – εκτός από τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη και που ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην ακούει – που επιβεβαιώνει ότι στις κλίνες – απλής νοσηλείας η αυξημένη θνητότητα είναι «αναπόφευκτη».
Αυτό προκύπτει από έρευνα που μάλιστα έχει διεξαχθεί στη χώρα μας από Έλληνες επιστήμονες το διάστημα Απριλίου 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορά σε 151 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν.
Όπως σημειώνουν στην έρευνα που δημοσιεύεται το 2020 στην Ελλάδα, με τίτλο: «πρόβλεψη επιβίωσης με διασωλήνωση σε απλές νοσοκομειακές κλίνες», όταν δεν υπάρχουν ΜΕΘ, η θνησιμότητα ασθενών που λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη σε απλές κλίνες «είναι σχεδόν αναπόφευκτη».
Όπως καταγράφουν στους 151 διασωληνωμένους ασθενείς οι 74 (49%) ασθενείς μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ εντός 0 ημερών. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρέμειναν σε απλούς θαλάμους, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν χαμηλότερη θνητότητα σε διάστημα 90 ημερών (65% έναντι 97% και 70% έναντι 99%, αντίστοιχα).
Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%.
Στην ανάγκη λοιπόν για το αν χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ και γιατί είναι σημαντική η μεταφορά των ασθενών σε αυτές απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πέντε γιατροί που υπογράφουν την έρευνα, Δημήτρης Μπασούλης, Σταύρος Λιάτης, Μαρίνα Σκουλούδη, Γεώργιος Δακος και Πέτρος Σφηκάκης.
Την παραπάνω έρευνα επικαλέστηκε και ο νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.