Να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη στην υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαρ. Μαρκαντωνάκης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε στην αγόρευσή του:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

«Το ένα λεπτό που άλλαξε όλη της τη ζωή»

Με αυτή την πρόταση, ο εισαγγελέας Χαρ. Μαστοραντωνάκης ενώπιον του Μικτού Ορκωρού Δικαστηρίου αναφέρθηκε στην ημέρα της επίθεσης, την ημέρα -όπως είπε- «που η ζωή της Ιωάννας θα αλλάξει για πάντα, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για εκείνη και την οικογένειά της».

Κατά την εισαγγελική πρόταση με την οποία ζήτησε να κριθεί ένοχη η Έφη Κακαράντζουλα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, η κατηγορούμενη μετέβη στο κτίριο γραφείων στη Θησέως, κρατώντας ένα μπουκάλι με μεγάλο στόμιο όπου είχε μεταγγίσει ποσότητα τουλάχιστον 1 λίτρου -όπως προέκυψε- σε μεγάλη πυκνότητα. «Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο στη φύση θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά και στάθηκε μπροστά στην σκυφτή παθούσα που αντιλήφθηκε μια παρουσία και σήκωσε το βλέμμα», περιέγραψε και τόνισε:

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιέλουσε την παθούσα με την ποσότητα του φονικού χημικού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας».

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στα υφάσματα που είχαν αρχίσει να κολλάνε στο σώμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, έδειξε στους ενόρκους τις φωτογραφίες από τα διαβρωμένα ρούχα της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

Όσο για την προηγούμενη ημέρα, όταν η Έφη Κακαράντζουλα είχε ξαναπροσπαθήσει να επιτεθεί στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, είπε τα εξής:

«Την προηγούμενη ημέρα της επίθεσης, η κατηγορούμενη μετέβη προετοιμασμένη να ρίξει το θεϊκό οξύ. Για αυτό παράλλαξε την εμφάνιση της και επέλεξε μια βαριά εμφάνιση για να μην έρθει σε επαφή με το υγρό. Πλην όμως, για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί και δεν έχουν να κάνουν με ενέργειες της κατηγορουμένης, δεν έκανε την επίθεση προς την Ιωάννα. Φρονώ ότι είναι αναληθείς οι αχαρακτήριστοι ότι το ξανασκέφτηκε. Άλλωστε, επέστρεψε στην εργασία της και αιτήθηκε μονοήμερη άδεια από τον εργοδότη της για την επόμενη ημέρα. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν σκέφτηκε εκείνη τη μέρα να υλοποιήσει την πράξη».

Οι βλάβες της Ιωάννας

Ο Χαρ. Μαστοραντωνάκης έκανε λόγο για μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα, σχολιάζοντας: «Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Επικαλούμενος τις καταθέσεις των χειρουργών που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ανέφερε επίσης ότι η παθούσα θα μπορούσε να είχε καταλήξει λόγω πέντε αιτιών. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, αν είχε εισπνεύσει το υγρό θα είχαν καταστραφεί οι πνεύμονες της και αν είχε καταπιεί μολις 10 μλ «και εδώ μιλάμε για ένα λίτρο» θα είπε διαβρωθεί ο οισοφάγος της, προκαλώντας και πάλι το θάνατο.

«Η Ιωάννα απέφυγε το κίνδυνο από λόγους ανεξάρτητους τις ενέργειες της κατηγορούμενης. Πλην όμως, οι βλάβες που προκλήθηκαν είναι μόνιμες», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευση του, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης, συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος, η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Το μίσος οδήγησε σε σχέδιο εξόντωσης

Νωρίτερα, ο εισαγγελικός λειτουργός, αφού ανέλυσε τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά:

Για τη σχέση μεταξύ κατηγορούμενης και θύματος με το 40χρονο, ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με τον Νώντα Οικονόμου.

Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Την ρωτούσε «τι κάνεις με αυτόν τον άνθρωπο». Η Ιωαννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας Οικονομου δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Οικονόμου, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. «Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους», είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη, ουδέποτε πείστηκε από την Ιωάννα και τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2019, ανέπτυξε αισθήματα εχθρότητας και μίσους, πιστεύοντας ότι η τελευταία την κορόιδευε και την πρόδωσε έχοντας -σύμφωνα με την ίδια- πιστέψει ότι ο ερωτικός της σύντροφος διατηρούσε σχέσεις με την Ιωάννα. Άρχισε να περιεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με καλύτερο τρόπο το βιτριόλι και για αυτό έθεσε την παθούσα σε παρακολούθηση».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × four =