Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Τάκης Χατζηπέρος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Αντικύθηρα, το ακριτικό νησί όπου τοποθετήθηκε το μνημείο προς τιμήν των ηρωικών Συμιακών σφουγγαράδων. Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο στους σφουγγαράδες που ανακάλυψαν τυχαία πριν από 123 χρόνια το διάσημο ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο περιείχε ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, μεταξύ των οποίων και τον μοναδικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Πριν από 123 χρόνια Συμιακοί σφουγγαράδες ανακάλυψαν τυχαία ένα αρχαίο ναυάγιο σε βάθος 56 μέτρων έξω από το λιμάνι του Ποταμού των Αντικυθήρων, το οποίο πέραν από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς (ο γνωστός έφηβος των Αντικυθήρων) που έκρυβε στα αμπάρια του, έκρυβε και τον μοναδικό ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, το πρώτο computer, ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ». Επισημαίνοντας τη γενναιότητα και την ανιδιοτέλεια αυτών των ανθρώπων, δήλωσε πως «αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα προς μίμηση για την γενναιότητα, ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια και προσφορά στην πατρίδα, την επιστήμη και τον πολιτισμό».

Το μνημείο, το οποίο στήθηκε μετά από εισήγηση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη στην Περιφερειακή Διοίκηση, τοποθετήθηκε στο λιμάνι του νησιού. «Η ΧΑΡΑ ΚΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΕΣ», σημείωσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την γλύπτρια Νικολίτσα Λεοντή και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.

Σε άλλη ανάρτηση, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης μοιράστηκε λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιλογής του σχεδίου για το μνημείο: «Από τα παραλειπόμενα της δημιουργίας του μνημείου των Συμιακών σφουγγαράδων: Αριστερά η πρόταση που επιλέχτηκε, τοποθετημένη στη θέση της και κάτω δεξιά η έκθεση του μοντέλου μεταξύ των 16 καλλιτεχνικών προτάσεων στην Περιφ. Ενότητα Νήσων πριν από 5 χρόνια. ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ». Τόνισε ότι το μνημείο αυτό δεν αφήνει περιθώρια για «ΜΙΖΕΡΙΑ, ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑ», και υπογράμμισε την ανάγκη για κατάλληλη προβολή του έργου.

Ωστόσο, η επίσκεψη στα Αντικύθηρα συνοδεύτηκε από ανάμεικτα συναισθήματα. Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του μνημείου και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή στο νησί, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αναδείξει τα Αντικύθηρα σε σημαντικό σημείο αναφοράς για την επιστήμη. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε πικρία για την «αχαριστία» που έχει αντιμετωπίσει, αφήνοντας υπονοούμενα, γράφοντας: «Υπάρχει όμως και πίκρα για την αχαριστία. Εξ ου και τα ανάμεικτα συναισθήματα».

Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης των ηρωικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει νέους ορίζοντες για την επιστημονική έρευνα και την προβολή του ιστορικού νησιού.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − 16 =