Με το μοντέλο που ακολουθήθηκε για τις αποζημιώσεις των “κουρεμένων ενοικίων”, δηλαδή με προκαταβολές και, εκ των υστέρων, ελέγχους δικαιολογητικών, αναμένεται φέτος να κατανεμηθούν τα ποσά στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης.
Έτσι, κατ΄ αρχήν, το ποσό των 84 εκατ ευρώ, αναμένεται να δοθεί, ως προκαταβολή, σε 707.000 νοικοκυριά, που και πέρυσι είχαν ενταχθεί στο μέτρο. Αυτό θα γίνει μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, εφόσον φυσικά οι δικαιούχοι υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, όπως ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντ1, ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Ουσιαστικά, το ποσό θα δοθεί ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει αγορά καυσίμων, απλά οι δικαιούχοι στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχετικά τιμολόγια για να καλύψουν το ποσό της προκαταβολής.
Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, θα λάβουν καταρχήν το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Η αντιστοιχία της συνολικής επιδότησης θα είναι όπως και πέρυσι είναι 2 προς 1. Δηλαδή δύο ευρώ αγορών αντιστοιχούν περίπου σε 1 ευρώ επιδότησης .
Η διαδικασία για νέους δικαιούχους
Παράλληλα με τη διεύρυνση των κριτηρίων, εκτιμάται ότι φέτος άλλα περίπου 700.000 νοικοκυριά μπορούν να ενταχθούν στην «περίμετρο» ενισχύσεων. Γι’ αυτούς που δεν υπάρχουν καταχωρημένα από πέρυσι στοιχεία, γίνεται η σχετική επεξεργασία ώστε να οριστικοποιηθεί το πώς θα λάβουν την ενίσχυση. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως θα πρέπει να καταθέσουν πρώτα τα τιμολόγια αγοράς και μετά, να λάβουν τα σχετικά ποσά από το κρατικό ταμείο. Μέχρι, πάντως, τις 30 Νοεμβρίου, θα λάβουν το επίδομα και οι καινούργιοι δικαιούχοι.
Το χρονοδιάγραμμα
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να κατατίθενται με το άνοιγμα της πλατφόρμας έως τις 10 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Επίσης, θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο, θα καταχωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, βέβαια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καύσιμων.
Όσοι, με τη διεύρυνση των κριτηρίων, βλέπουν ότι εντάσσονται στην «περίμετρο προστασίας», θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ακολούθως, να υποβάλουν τα τιμολόγια αγορών στην πλατφόρμα και να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται, ότι μετά τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που θα εισπράξουν το επίδομα, θα υπερδιπλασιαστεί: από 707.328 που είχε ανέλθει την περίοδο 2020-2021, θα φθάσει τα 1.450.000 την περίοδο 2021-2022.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος, θα φθάσει τα 168 εκατ ευρώ. Εάν, μάλιστα, το ποσό αυτό εξαντληθεί μέχρι το τέλος έτους, τότε, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, δεν αποκλείεται να δοθούν πρόσθετα κονδύλια, με το νέο χρόνο, εάν μάλιστα συνεχιστεί και το ανοδικό ράλι των τιμών.
Τα νέα κριτήρια
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022, ισχύουν τα εξής:
- Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:
- Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
- Το επίδομα για κάθε τέκνο, θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
- Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
- Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Παραδείγματα
- Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
- Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
- Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
- Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης
- Παράλληλα, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
- Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση οικογένειας το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
- Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
- Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
Επίσης, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
- Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
- Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης, «με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).
Υπολογίζεται ότι, περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.»
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ), τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Οι τιμές
Πάντως, ήδη σε πολλές περιοχές, δηλαδή, σε 10 νομούς, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σπάνε το φράγμα των 1,20 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, πέρυσι τέτοιον καιρό, η μέση τιμή ήταν στα 0,798 ευρώ κι άρα η επιβάρυνση, φέτος, ανά τόνο ξεπερνά τα 360 ευρώ κατά μέσο όρο. Με βάση, μάλιστα, τα χθεσινά δεδομένα του Παρατηρητηρίου, τα οποία αλλάζουν καθημερινά, οι τιμές «ρεκόρ» καταγράφονται στις εξής περιοχές:
- Δωδεκάνησα: 1,269 ευρώ
- Ευρυτανία: 1,202 ευρώ
- Ηράκλειο: 1,225 ευρώ
- Κέρκυρα: 1,203 ευρώ
- Κυκλάδες: 1,279 ευρώ
- Λέσβος: 1,220 ευρώ
- Μαγνησία: 1,200 ευρώ
- Ρέθυμνο: 1,217 ευρώ
- Σάμος: 1,275 ευρώ
- Φωκίδα: 1,211 ευρώ
Να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι μέσες τιμές, κάτι που σημαίνει ότι ανά επιμέρους περιοχή ή για διανομές μικρότερων ποσοτήτων, οι τιμές είναι μεγαλύτερες.
Πάντως παρά τις φουσκωμένες τιμές και τις εκκλήσεις του κλάδου εμπορίας αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μείωση της φορολογίας, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα. Αντίθετα, τονίζει ότι μέσο ανάσχεσης της ενεργειακής φτώχειας είναι η επιδότηση όσων πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που μετά τη διεύρυνσή τους, περιλαμβάνει το 80% των νοικοκυριών.