kythira-epeteiaki-ekdilosi

Ο Κυθηραϊκος Σύνδεσμος Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, τίμησαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, την επέτειο των  200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Τα Κύθηρα στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Με την εκδήλωση αυτή, τα Κύθηρα εκπροσωπήθηκαν επάξια στους εορτασμούς που πραγματοποιούνται φέτος, εντός και εκτός Ελλάδος, με σκοπό την ανάδειξη των αγώνων των ελληνικού λαού για την απελευθέρωσή του και τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Δόθηκε έμφαση, εκτός από την ιστορία της επαναστατημένης Ελλάδας, και στην ιδιαίτερη ιστορία των Κυθήρων κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.

Το κοινό καλωσόρισαν η Προέδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κ. Βασιλική Σαμίου και η Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, κ. Καίτη Αρώνη-Τσίχλη. Επίσης, διαβάστηκε χαιρετισμός προς την εκδήλωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλική Θεωδορακοπούλου-Μπόγρη και ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

Κοσμάς Μεγαλοκονόμος, Ιατρός, Συγγραφέας: Σύνταγμα του Ρήγα, « Το Αντίγραφο των Κυθήρων».

Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ο απόηχος της Επανάστασης του ’21 στα Κύθηρα».

Ελένη Χάρου-Κορωναίου, Φιλόλογος «Διαπρεπείς πρόσφυγες στα Κύθηρα κατά την Ελληνική Επανάσταση»

Κωστής Γκοτσίνας, Δρ Ιστορίας, Γαλλική Σχολή Αθηνών «Τα Κύθηρα κατά τους επαναστατικούς χρόνους μέσα από γαλλικές πηγές».

Οι ομιλητές, με τις εισηγήσεις τους, παρουσίασαν προσωπικότητες που ξεχώρισαν για την έμπρακτη προσφορά τους στον αγώνα και σημαντικές πληροφορίες για τα Κύθηρα της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου.

Ακολούθησε ένα οπτικοακουστικό αφήγημα , με κείμενα και εικόνες που επιμελήθηκε η κ. Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, το οποίο «ζωντάνεψε» την ελληνική επανάσταση και αναβίωσε όψεις των Κυθήρων εκείνης της περιόδου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Σταύρου Μπερή, με τη συνοδεία πιάνου από την κ. Κατερίνα Καραμπάτσα. Η χορωδία ερμήνευσε τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Ξεχωριστή στιγμή, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, ήταν ο Ύμνος εις την ελευθερίαν, σε πρωτότυπη μελοποίηση του Νικολάου Μαντζάρου.

Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε με επιτυχία η κ. Αλεξάνδρα Λουράντου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των κυθηραϊκών σωματείων, Κυθήριοι και φίλοι των Κυθήρων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μάς.

Βασιλική Σαμίου                                                             

Πρόεδρος Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών       

Καίτη Αρώνη-Τσίχλη

Πρόεδρος Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 1 =