Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της συνεργασίας και της σύγκρουσης», ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν θα κάνει «κανέναν συμβιβασμό» στο θέμα της Ταϊβάν.

«Η επίσκεψη του κυρίου υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Ουάνγκ, το ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία, στον Μπλίνκεν μέσω διερμηνέα, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μεταξύ του διαλόγου και της αντιπαράθεσης, μεταξύ της συνεργασίας και της σύγκρουσης», εκτίμησε.

«Η διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας» και «σε αυτό το ζήτημα η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό, ούτε καμία υποχώρηση», τόνισε ο Ουάνγκ αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Εξάλλου ο Κινέζος κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άσχημο σημείο, εκτιμώντας ότι η βασική αιτία για αυτό είναι η λανθασμένη άποψη που έχουν οι ΗΠΑ για την Κίνα.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη στάση έναντι των ανθρώπων, της ιστορίας και του κόσμου και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σινοαμερικανικών σχέσεων», επεσήμανε ο Ουάνγκ.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην Κίνα από χθες Κυριακή, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη χώρα αυτή από το 2018.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και αργότερα σήμερα ενδέχεται να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επί 7,5 ώρες με τον Τσιν, περισσότερη ώρα από όση είχε προγραμματιστεί, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να ενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949.

Πέρα από το ακανθώδες θέμα της Ταϊβάν, οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τεταμένες εξαιτίας διάφορων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός στον τεχνολογικό τομέα, οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών, η μεταχείριση από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και οι κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + fourteen =