panagia-myrtidiotissa

Μια ακόμα διαμάχη έχει ανακύψει με επίκεντρο την πολύπαθη Μητρόπολη Κυθήρων-Αντικυθήρων. Όπως και στο παρελθόν, στην υπόθεση εμπλέκεται  το (διεκδικούμενο από τον Μητροπολίτη) Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και η (νόμιμη διαχειρίστρια) Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Αυτή τη φορά «κορυφή του παγόβουνου» είναι η διαφωνία σχετικά με μια πρώην εργαζόμενη.

Το ιστορικό:

Στις 22 Ιουλίου 2024, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ε.Ε.Π.Κ.Α., κ. Ε. Βενάρδο, εκφράζοντας την ανησυχία του για διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του Προσκυνήματος. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Π. Μυρτιδίων (το οποίο εκ του νόμου υπάγεται στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων) και συγκεκριμένα σε μέλη που έχουν άμεση εμπλοκή με τη διαχείριση του χώρου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Μητροπολίτη, υπήρξαν περιστατικά που θεωρήθηκαν ακατάλληλα και ενοχλητικά για τη σωστή λειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος, ιδιαίτερα σχετικά με την παρουσία και τη συμπεριφορά μιας γυναίκας. Ο Μητροπολίτης, (πιθανότατα μετά από πληροφορίες που έλαβε από την συγκεκριμένη κυρία), διατύπωσε ενστάσεις για τη διαχείριση των χώρων και την επιβολή κανονισμών.

Υποστήριξε ότι η κυρία Γ., ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ή να προσφέρει εθελοντικά στο Ιερό Προσκύνημα, έγινε στόχος κακών συμπεριφορών από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και από άλλους υπευθύνους, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει. Στην επιστολή του, ο Μητροπολίτης αναφέρεται σε περιστατικά που αφορούν την καθυστέρηση στην καθαριότητα και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του χώρου.

Η απάντηση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Π.Μυρτιδίων:

Τα μέλη του Συμβουλίου (εκτός του Μητροπολίτου, ο οποίος είναι σύμφωνα με το νόμο ο πρόεδρος αυτού) απάντησαν με μία πολυσέλιδη επιστολή. Σύμφωνα  με αυτή,  η κυρία Γ. είχε όντως προσκληθεί να εργαστεί στο Ιερό Προσκύνημα κατόπιν δικής της επιθυμίας και συστάσεων του Μητροπολίτη, ωστόσο η συμπεριφορά της κρίθηκε ακατάλληλη. Τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη αρνήθηκε να εκτελεί τις υποχρεώσεις της, προφασιζόμενη διάφορα προβλήματα υγείας, και σε αρκετές περιπτώσεις απέφευγε να συμμετάσχει σε σημαντικές εργασίες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα του Ιερού Προσκυνήματος.

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου σημειώνουν ότι η κυρία Γ. δεν δέχτηκε να ασφαλιστεί και να λαμβάνει την αμοιβή της μέσω τραπεζικού λογαριασμού… Αυτό θα οδηγούσε τον εργολάβο που συνεργάζεται με το Προσκύνημα να ρισκάρει με πρόστιμα για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον η εν λόγω κυρία κατηγορείται ότι προέβαλε αδικαιολόγητες απαιτήσεις και έδειξε ασεβή συμπεριφορά απέναντι στα μέλη του Συμβουλίου και άλλους προσκυνητές.

Τα μέλη του Συμβουλίου επισημαίνουν ότι ενώ στην αρχή αποδέχτηκε να εργαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της θέσης, σταδιακά άρχισε να προκαλεί προβλήματα με τη συμπεριφορά της.

Τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρονται σε αδικαιολόγητες απουσίες της, τονίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις κλειδωνόταν στο κελί της και δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άλλοι εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων της.

Τέλος τα μέλη του Συμβουλίου επικρίνουν τον Μητροπολίτη για υποτιμητική αναφορά σε ηλικιωμένη εθελόντρια, την κυρία Α.Χ., η οποία προσφέρει εδώ και χρόνια σημαντική βοήθεια στο Ιερό Προσκύνημα. Όπως αναφέρουν, η συμβολή της είναι ανεκτίμητη.

Τα βαθύτερα αίτια:

Η «κόντρα» αυτή είναι σαφές ότι έχει βαθύτερα αίτια και εδράζεται στη γνωστή διεκδίκηση της Μητρόπολης για να αναλάβει την ευθύνη του Ιερού Προσκυνήματος που σύμφωνα με το νόμο ανήκει στο Δήμο Κυθήρων και η αρχή που το διαχειρίζεται είναι η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. Οι αναφορές του Μητροπολίτη σε “παραπληροφόρηση” και “ψευδείς ισχυρισμούς” επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται γύρω από μια πρώην εργαζόμενη, αλλά αποτελεί συνέχεια των διεκδικήσεων της Μητρόπολης σχετικά με το Ιερό Προσκύνημα.

Τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρουν στην επιστολή τους ότι αισθάνονται αδικημένα από τη στάση του Μητροπολίτη και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη διαχείριση της κατάστασης. Επισημαίνουν ότι όλοι  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ευσυνειδησία και σεβασμό προς το Ιερό Προσκύνημα και την τοπική κοινωνία.

Η διαμάχη αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς είναι βαθιές οι διαφωνίες τόσο για την ουσία των ζητημάτων (διαχείριση Ιερού Προσκυνήματος), όσο και για την ηθική ορισμένων προσώπων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =