Παρ, 05 Δεκ 2025
13.5 C
Kythera

Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο λειτουργίας – Τι ισχύει με φούρνους, λαϊκές αγορές

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι).

Σε ισχύ τίθεται από την Δευτέρα 14 Ιουνίου το περιεχόμενο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), βάσει της οποίας αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ). Η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30, και έχει ισχύ έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00.

The φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση, εξήγησε ότι το παραπάνω εδάφιο δεν σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της διάθεσης των self test θα αφορά όλες τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τη 1:15 και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Tι ισχύει με τις λαϊκές αγορές

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κι ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Λιανεμπόριο

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ.

Επίσης, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων: Ευχαριστήριο για δωρεά

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ευχαριστεί θερμά...
00:01:08

Πλημμυρισμένα σπίτια στη Νέα Πέραμο

Με μεγάλη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία "BYRON" που πλήττει...
00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img